Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на кворум провали пленарното заседание на парламента

| обновено на 04.11.20 в 11:03
Даниела Дариткова и Валери Симеонов дадоха изявление в сградата на Народното събрание.
Снимка: БГНЕС

Пленарно заседание на Народното събрание днес няма да има. То се провали поради липсата на кворум. При втория опит в залата се регистрираха 118 народни представители.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че депутатите ще заседават утре. Тя призова въпросът с кворума да не се използва за политически цели и се обърна към депутатите от БСП, които не се регистрираха:

„Колеги от БСП не надничайте пред вратата. Когато имаме кворум, ще ви се обадим, за да влезете в залата. Ако ви е интересно, влезте да се регистрирате…Мисля, че работата на днешния парламент е въпрос на отговорност, не на политически страсти“.

Мнозинството в парламента обвини опозицията за проваленото парламентарно заседание.

От ГЕРБ и Обединени патриоти заявиха, че БСП и ДПС търсят евтини дивиденти.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ - Даниела Дариткова апелира към отговорност:

“И в днешния ден, когато даже лидерът на опозицията е в болница, като всички други български граждани, които се намират на болнично лечение, ние разчитахме на повече отговорност и солидарност. Тази седмица трябваше да се гласуват данъчните закони, те са неотменна част от бюджета и прелюдия към него. Изключително важно е в този момент ние да гарантираме финансова стабилност на системите, които от една страна осигуряват здравното обслужване, от друга страна дават гаранции за социална сигурност, и на трето място посрещат последствията от икономическата криза“.

Даниела Дариткова и Валери Симеонов дадоха изявление в сградата на Народното събрание.

Искрен Веселинов от ВМРО заяви, че днес опозицията е демонстрирала политическа безотговорност, а по думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов ДПС и БСП са показали лице на лицемерни политици:

“Ден, в който повече не би трябвало да има никакви заблуди по отношение на това коя политическа сила носи отговорността за държавата по силата на избора на своите избиратели, и коя не носи никаква отговорност, а съществува благодарение на ефектната бих казал повърхностна, да си го кажем направо, байганьовската политика“.

Кристиaн Вигенин от БСП отговори на нападките на управляващите с обяснението:

“Това, което се случи днес, е още едно доказателство за неспособността на това мнозинство да гарантират нормалната работа на парламента, да гарантират адекватно управление на страната. Не разбираме тона, който се държи към нас и обвиненията, които бяха отправени. Ние сме последователни, това е принципна позиция, която нямаме намерение да променим“.

Междувременно Валери Симеонов съобщи, че в групата на Обединени патриоти има 3-ма депутати с коронавирус, по думите му, един от тях е в тежко състояние. Има народен представител и от ГЕРБ, който е под карантина.

Парламентът трябваше да гласува промени в Закона за храните, с които се забранява продажбата на заблуждаващи търговски наименования за минералната вода.

Предложението е на депутатите от парламентарната група на ОП и са във връзка с новоприетия Закон за храните, както и официално писмо на Европейската комисия, в което се казва, че българското законодателство, което урежда взаимоотношенията, свързани с минерални и изворни води не съответства от приетия от ЕС правна рамка.

ЕК напомня, че целта на директивата е да елиминира различията в законодателствата и да предпази потребителите от въвеждането в заблуждение и да осигури честна търговия, като дава на България тримесечен срок да предприеме нужните мерки за привеждане на нашето законодателство в съответствие с европейската правна рамка.

Депутатите трябваше да гласуват и окончателните промени в Закона за закрила на детето, който вече добавя към регламентираната забрана в закона за продажба на алкохолни напитки и тютюневи изделия на деца, да се добави и забраната за употреба от деца на този тип продукти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж загина при пожар в дома си във Велико Търново

Възрастен мъж е загинал при пожар тази сутрин в дома си във Велико Търново. Инцидентът е станал в триетажна къща на великотърновската улица "Чумерна". Съседи са подали сигнал за пожар на първия етаж около 9 часа. Към адреса са били насочени два противопожарни автомобила с осем огнеборци. При пристигането на екипите в стая на първия..

публикувано на 13.09.24 в 10:47

След 20 дни борба: Ликвидиран е пожарът под рилския Черни връх

Ликвидиран е пожарът, който възникна на 23 август в местността "Байрямица" на 2 хиляди и 300 метра надморска височина под Черни връх в Рила, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Пламъците са унищожили 150 дка иглолистна гора. Засегна и алпийската част на планината. Спасени са били от унищожаване хиляда дка иглолистна..

публикувано на 13.09.24 в 10:41

На прага на отоплителния сезон: Засилват контрола в горите

Във връзка с настъпващия отоплителен сезон и период на масово снабдяване на населението с дърва за огрев, горските служители засилват контрола в горите. Проверките се извършват, както с цел превенция, така и за установяване на нарушения и посегателства в горските територии и налагане на санкции на извършителите. През последния месец..

публикувано на 13.09.24 в 10:24

В две секции гласуват на частичните избори за кмет в село Бистрица

В две секции ще се гласува на извънредните частични избори за кмет на дупнишкото село Бистрица според решението на общинската избирателна комисия. Ще се гласува само с хартиена бюлетина, каза председателят на комисията Мария Чомакова. Членовете на двете секционни комисии са общо 18, по 9 в комисия. Най-много места има ГЕРБ - 6, ПП-ДБ и..

публикувано на 13.09.24 в 10:20
Димитър Главчев

Главчев: Ще бъде направено необходимото за предотвратяване на опорочаването на вота

Служебният премиер Димитър Главчев каза, че ще бъде направено необходимото за предотвратяване опорочаване на вота - в отговор на въпрос на депутата от БСП Борислав Гуцанов дали ГРАО ще извърши проверка на съмнителни адресни регистрации. Повод за питането стана информация за регистрирана над хиляда души на един адрес в град Стамболийски...

публикувано на 13.09.24 в 10:09
Костадин Костадинов

В декларация: Костадинов се обяви срещу военнотехническата помощ за Украйна

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви срещу военнотехническата помощ, която държавата ни предоставя на Украйна. Според него "България изпада в кризисно положение не само при заплаха от външна агресия, но и заради природните бедствия и аварии, защото всичко нужно за тези ситуации е..

публикувано на 13.09.24 в 10:04
Асен Василев

Асен Василев с призив към ГЕРБ: Спешно да приемем антикорупционните закони по ПВУ

Съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към спешно приемане на трите антикорупционни закона, за да може страната ни да получи парите по Плана за възстановяване и устойчивост.  "И е крайно време Бойко Борисов да спре да се крие по храстите и да излезе и да каже като мъж: "Тези закони ни притесняват...

публикувано на 13.09.24 в 09:42