Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временната преднина на Байдън се увеличи

Доналд Тръмп и Джо Байдън
Снимка: Ройтерс

Все още не е ясен победителят в американските президентски избори, проведени във вторник.

Засега преднина има кандидатът на демократите Джо Байдън.

Погледите са насочени към 4 щати - Аризона, Джорджия, Пенсилвания и Невада, където преброяването продължава.

Временната преднина на кандидатът на демократите за Белия Дом Джо Байдън се увеличи, след като беше регистрирано покачване на бюлетините за него в щата Невада.

По-рано стана ясно, че Байдън временно води в Пенсилвания и Джорджия. При победа на Байдън в Пенсилвания той ще има достатъчно електорални гласове да бъде избран за президент.

Към момента Байдън се смята, че има осигурени 253 електорални гласа. За да бъде избран са му необходими 270.

Настоящият президент Доналд Тръмп е с 214 електорални гласа и вариантите за преизбирането му са все по-малко.

Забавянето в обявяване на официални резултати се дължи предимно на вълната от подадени по пощата бюлетини, заради пандемията от Covid-19.

Смята се, че гласуването по пощата облагодетелства демократите, особено след като Тръмп призова симпатизантите си да не гласуват по пощата, заради необосновани опасения за измама.

Шансовете изглежда са за Байдън и заради факта, че все още необявените резултати от Пенсилвания са от райони, които се смята, че са за него.

В Джорджия първоначалната преднина за Тръмп му се изплъзна, но заради близките резултати  в щата вероятно ще има повторно преброяване на гласовете.

Междувременно, официални лица се опитват да уверят нацията, че процесите, които протичат са съобразени с демократичните принцип в страната въпреки преждевременното самообявяване на Тръмп за победител и необоснованите му обвинения в нарушение и настояване за намеса на съда.

Три дни след края на изборите тук в Белия Дом на фона на приятното есенно време навън, можем да си представим бушуването политически бури вътре без някой да се наема с конкретна прогноза за изхода, но топ икономическият съветник на администрацията Лари Къдлоу увери, че ще  има „мирно предаване на властта“ ако Тръмп загуби.

Извън Белия Дом хора продължават да се събират на Black Lives Matter Plaza  с анти-Тръмп лозунги и настояване за преброяване на всеки глас.

В същото време в Аризона съмишленици на Тръмп и крайно десни активисти се събраха пред център за броене на гласове, където обстановката доведе до ескортиране на служители в центъра от опасения за сигурност.

Към момента Байдън има около 50% там, а Тръмп около 49, като трябва да се има предвид, че щатът обикновено гласува за републикански кандидати.

Някои медии вече посочиха, че Байдън е спечелил Аризона. Ако Байдън спечели Пенсилвания той няма да има нужда да спечели Аризона.

По-рано председателят на Камарата на представителите – Нанси Пелоси от Демократическата партия, вече определи кандидата за Белия Дом Джо Байдън като „избрания президент“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поисканият референдум за съдбата на фалиралото ВиК-Дупница отива в съда

Поисканият референдум за съдбата на фалиралото ВиК-Дупница отива в съда, след като общинските съветници гласуваха против допитването. От Инициативния комитет, събрал необходимите над 5 хиляди подписа, обявиха, че следващата седмица ще внесат жалба в Административния съд, като ще пледират за отмяна на решението на Общинския съвет в Дупница и за..

публикувано на 11.08.24 в 21:50
Президентът на САЩ Джо Байдън кара велосипед в Рехобот Бийч, щата Делауеър, 11 август 2024 година

Байдън заяви пред CBS, че Тръмп е "истинска опасност за американската сигурност"

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в първото си телевизионно интервю, откакто се отказа от надпреварата за Белия дом, че кандидатът на републиканците Доналд Тръмп е "истинска опасност за американската сигурност". "Запомнете думите ми - ако той спечели...тези избори, гледайте какво ще се случи", каза Байдън пред CBS News в интервю,..

публикувано на 11.08.24 в 21:28

На този етап няма опасност пожарът в РСМ, който гори до границата, да навлезе на наша територия

Към момента няма опасност големият пожар в Република Северна Македония, който е близо до границата с България, да се прехвърли на наша територия. Нов пожар до границата с България Това стана ясно, след като екипи от служители на Пожарната и от горските стопанства в Симитли и Благоевград успяха да стигнат до граничната зона. Пожарът в Северна..

публикувано на 11.08.24 в 21:09

Одеса е атакувана с ракети откъм Черно море, съобщиха местни канали

Одеса е била обект на атака с балистични ракети от Крим, съобщиха местни канали в Телеграм, цитирани от БТА.  Сирените са били задействани в 19:17 часа, минути след това в града отекнаха експлозии.  Жителите в Одеса и областта са призовани да отидат в укрития до отбой от тревогата. За нашия регион има опасност от ракетна атака, написа областният..

публикувано на 11.08.24 в 20:34
Групата от Босилеград отпътува през ГКПП  Рибарци  и Олтоманци за Черноморието.

50 деца от Босилеград ще летуват в Равда с финансовата подкрепа на НС

50 деца с трима ръководители тази сутрин заминаха от Босилеград на 10-дневна лятна ваканция в курорта Равда на Черноморието Почивката се провежда благодарение на финансовата подкрепа на Народното събрание на Република България и партньорството на Културно-информационния център "Босилеград" (КИЦ) с Националния център за ученически отдих туризъм и..

публикувано на 11.08.24 в 20:05
Фестивал на виното и фермерските деликатеси в Плевен

Фестивал на виното и фермерските деликатеси събира в Плевен производители от Северна България

В Плевен подготвят Фестивал на виното и фермерските деликатеси. Второто издание събира производители от Северна България и ценители в края на август.  До момента участие са потвърдили 20 малки и средни фермери и фирми. Градът става домакин на второто разширено издание на форума от 29 август до 1 септември 2024 г.  Тазгодишното разширено издание..

публикувано на 11.08.24 в 19:47
Австрийският канцлер Карл Нехамер.

Австрийският канцлер настоя службите да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилни приложения

Австрийският канцлер Карл Нехамер настоя разузнавателните служби да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилните приложения. Призивът идва, след като по-рано тази седмица беше предотвратен самоубийствен атентат, планиран да бъде извършен по време на концерт на американската попзвезда Тейлър Суифт във Виена.  Нехамер за отменените..

публикувано на 11.08.24 в 19:46