Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временната преднина на Байдън се увеличи

Доналд Тръмп и Джо Байдън
Снимка: Ройтерс

Все още не е ясен победителят в американските президентски избори, проведени във вторник.

Засега преднина има кандидатът на демократите Джо Байдън.

Погледите са насочени към 4 щати - Аризона, Джорджия, Пенсилвания и Невада, където преброяването продължава.

Временната преднина на кандидатът на демократите за Белия Дом Джо Байдън се увеличи, след като беше регистрирано покачване на бюлетините за него в щата Невада.

По-рано стана ясно, че Байдън временно води в Пенсилвания и Джорджия. При победа на Байдън в Пенсилвания той ще има достатъчно електорални гласове да бъде избран за президент.

Към момента Байдън се смята, че има осигурени 253 електорални гласа. За да бъде избран са му необходими 270.

Настоящият президент Доналд Тръмп е с 214 електорални гласа и вариантите за преизбирането му са все по-малко.

Забавянето в обявяване на официални резултати се дължи предимно на вълната от подадени по пощата бюлетини, заради пандемията от Covid-19.

Смята се, че гласуването по пощата облагодетелства демократите, особено след като Тръмп призова симпатизантите си да не гласуват по пощата, заради необосновани опасения за измама.

Шансовете изглежда са за Байдън и заради факта, че все още необявените резултати от Пенсилвания са от райони, които се смята, че са за него.

В Джорджия първоначалната преднина за Тръмп му се изплъзна, но заради близките резултати  в щата вероятно ще има повторно преброяване на гласовете.

Междувременно, официални лица се опитват да уверят нацията, че процесите, които протичат са съобразени с демократичните принцип в страната въпреки преждевременното самообявяване на Тръмп за победител и необоснованите му обвинения в нарушение и настояване за намеса на съда.

Три дни след края на изборите тук в Белия Дом на фона на приятното есенно време навън, можем да си представим бушуването политически бури вътре без някой да се наема с конкретна прогноза за изхода, но топ икономическият съветник на администрацията Лари Къдлоу увери, че ще  има „мирно предаване на властта“ ако Тръмп загуби.

Извън Белия Дом хора продължават да се събират на Black Lives Matter Plaza  с анти-Тръмп лозунги и настояване за преброяване на всеки глас.

В същото време в Аризона съмишленици на Тръмп и крайно десни активисти се събраха пред център за броене на гласове, където обстановката доведе до ескортиране на служители в центъра от опасения за сигурност.

Към момента Байдън има около 50% там, а Тръмп около 49, като трябва да се има предвид, че щатът обикновено гласува за републикански кандидати.

Някои медии вече посочиха, че Байдън е спечелил Аризона. Ако Байдън спечели Пенсилвания той няма да има нужда да спечели Аризона.

По-рано председателят на Камарата на представителите – Нанси Пелоси от Демократическата партия, вече определи кандидата за Белия Дом Джо Байдън като „избрания президент“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
д-р Любомир Киров

Д-р Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти. Самият коклюш е със сменена физиономия – не е характерното, което сме чели в нашите учебници. Няма, за..

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На пръв поглед идеята за безупречния дом ни е насадена поколения назад - че всичко притеснително трябва..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства от Русия за финансиране на забранената вече проруска партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски..

публикувано на 25.04.24 в 10:22

Атентатът в Сарафово и отвличането на български моряци – в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати –..

публикувано на 25.04.24 в 10:18