Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николас Щокхамер: Намираме се във вихъра на нова терористична вълна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Терористичният атентат, извършен във Виена в понеделник вечерта, повдига въпроси със силен политически заряд не само в Австрия, но и в цяла Европа. Защо австрийските служби са изпуснали нападателя - осъждан джихадист, въпреки предупрежденията от словашките си партньори? Защо финансирани от чужбина джамии, където се проповядва радикален ислям, ще бъдат затворени едва сега, четири години след законовата им забрана?

Атаките от последния месец в Германия, Франция, а сега и във Виена означават, че Европа е залята от терористична вълна, а сътрудничеството срещу тази вълна е далеч необходимото ниво, сочи Николас Щокхамер, съветник на австрийския министър на отбраната, преподавател в университета във Виена и най-известният експерт по тероризъм в Австрия.

Казват, че Виена е столицата на Балканите. Тази шега не е далеч от истината. Който познава Виена, знае, че по улиците, в заведенията и в градския транспорт наред с мелодичния виенски диалект най-често се чуват балканските езици. Половин милион балканци живеят в Австрия. Всеки четвърти там е с чужд произход. Години наред Виена е провъзгласявана за най-добрия град за живеене в целия свят. „Но Виена не е остров на блажените”, предупреждава д-р Николас Щокхамер.

"Във Виена има голямо международно значение, тук са централите на множество международни организации, вкл. на ООН в Европа. Това от гледна точка на терористите е доста привлекателно".

20-годишният атентатор, роден и израснал във Виена, е от албански произход, гражданин на Република Северна Македония и Австрия. И вероятно събирателен образ на млади и неориентирани мюсюлмански момчета от Балканите, опитали се да се включат като джихадисти в боевете в Сирия и Ирак. Кютим Фейзула също, но го задържат в Турция, прехвърлят в Австрия четири месеца след ареста, където е осъден на 22 месеца лишаване от свобода и предсрочно освободен заради крехката си възраст. Австрийският вътрешен министър Карл Нехамер призна, че „нещо не е наред”. А Щокхамер конкретизира:

"В момента тече разследване, дали австрийските служби са допуснали фатални грешки и пропуски. Като например опитът на атентатора да купи муниции в съседна Словакия. Тамошните служби са предупредили австрийските си колеги писмено. Защо не са реагирали, не е ясно, но при всички положения е налице сериозен пропуск с катастрофални последици, както знаем".

Още преди две години доклад на австрийските служби определя ислямисткия екстремизъм и тероризъм като „най-голямата заплаха за националната сигурност”. 320 души са се опитали да се включат в армията на джихадистите, 93 са се върнали в Австрия, където близо хиляда души службите определят като потенциални терористи. При население малко под девет милиона това е много. Според д-р Николас Щокхамер те са по-малко.

"В Австрия имаше сравнително много арести на заподозрени в терористична дейност лица. Имаше няколко предотвратени атентата. Така че отдавна е известно, че Виена е потенциална цел на терористично нападение. Но трябва да призная, че моментът на атентата ме изненада. Не съм очаквал, че това може да се случи непосредствено преди началото на частичната карантина в Австрия. Има още един интересен аспект - бившият вътрешен министър Херберт Кикл заяви, че същата вечер е трябвало да бъде проведена полицейска операция, насочена срещу обкръжението на атентатора. Така че не е изключено, извършителят да е знаел за това и това да е причината да извърши нападението във въпросната вечер.

Виена, за съжаление, не е единствената цел на ислямския тероризъм от последните дни и седмици. „Намираме се във вихъра на нова терористична вълна”, смята д-р Николас Щокхаме:

"Има промяна в ислямистки мотивирания терор. И фитилът му категорично запали повторното публикуване на карикатурите на Мохамед. Те отвориха кутията на Пандора. Париж, Дрезден, Ница, и сега Виена. Това е само върхът на айсберга, наречен ислямистки терор. В атентата във Виена има обаче надграждане, ако мога така да се изразя. В предишните три случая нападателят беше въоръжен с нож и е действал сам. Във Виена вече имаме огнестрелни оръжия и организация. Все още не знаем със сигурност, дали атентаторът е действал сам, но със сигурност е имал помощници и съмишленици. Защото такова нападение не може да е дело на сам човек".

За д-р Николас Щокхамер карикатурите на Мохамед в „Шарли ебдо” отвориха кутията на Пандора, но в Европа мнозина смятат, че това направиха думите на Ангела Меркел: „Ще се справим!”

"Не съм сигурен. По-скоро не. Не бих обвързал това, което сега се случва в Европа, с темата за бежанците. Сегашните нападения са плод на провалена интеграция. Атентаторът от Виена вероятно не е искал да се интегрира. Но въпреки това трябва да се замислим над този системен проблем. Какво трябва да се направи, за да не се допуска толкова крайна радикализация?".

А след първата вълна на терор в Европа предстои освобождаването след излежана присъда на много джихадисти.

"Трудно е да коментирам всички европейски държави, които се сблъскват с този проблем. За мен по-тревожно е положението в държави, където не е имало нападения, защото там опасността да подценят риска е по-голяма. Принципно обаче е важно да се изгради стройна система за наблюдение на пуснати на свобода джихадисти. А това съвсем не е лесна работа! Трябват както хора, така и финанси", каза д-р Щокхамер.

В ЕС отдавна тече дискусия за обединяването на силите в борбата с тероризма. Бившият председател на ЕП Антонио Таяни дори смята, че Европа има нужда от свое ФБР. По-тясно сътрудничество поискаха Германия и Франция в съвместна декларация, която трябваше да е отговор само на атентата в Ница. След това се случи Виена. На срещата на вътрешните министри идната седмица германският вътрешен министър Хорст Зеехофер ще постави темата на обсъждане.

"Партньорството трябва да се подобри, без съмнение, но нека не забравяме, че в Европа борбата с тероризма е ангажимент на националните държави. ЕС има стратегия за борба с тероризма, но уви, само на хартия. Взаимодействие има, обмяна на данни - също, но липсва задълбочено партньорство. Проблемът е структурен и се дължи на лоша практика", смята Щокхамер.

Или на липса на доверие?

"Точно така. В борбата срещу терористичната заплаха националните държави стават жертва на рефлекса, да защитят собственот си население. И това е разбираемо. Ако се върнем на атентата във Виена, трябва да кажа, че по политически причини австрийските служби не се ползват с голямо доверие сред колегите си в чужбина.

Френският президент Еманюел Макрон обяви война на радикалния ислям. След него и австрийският канцлер Себастиян Курц каза същото, с допълнението, че трябва да се сложи край на грешно разбраната толерантност. Двамата трябваше да водят разговор по темата в понеделник във Виена, но визитата на Макрон бе отложена. Въпреки това, Европа е на път да постави основите на антитерористичен алианс. Д-р Николас Щокхамер обаче е резервиран.

"Такъв алианс е желателен и би имал отражение върху много политики. Но мисля, че е рано да говорим за изкристализирала идея. Крайно време е ЕС да предприеме мерки. Казвам го не заради събитията във Виена, а заради цялостното развитие в Европа. Терористичната опасност расте, което между другото е свързано с пандемията „ковид-19”. Тази заплаха произтича не само от джихадистите, а и от крайната десница".

Д-р Николас Щокхамер е вероятно най-търсеният експерт по тероризъм в Австрия. След нападението в Ница той описа новият тип атентатор, който се радикализира и въодушевява от радикалния ислям в интернет. И е категоричен, че този факт и месеците на изолация заради пандемията се превръщат във взривоопасна смес.

"Познаваме атентаторите от типа на нападателите на 11-ти септември в Ню Йорк. Тези джихадисти бяха дълбоко свързани с идеологията на тяхната „свещена война”. Тези вярващи бойци трябваше дълго да чакат признание, да бъдат приети в общността. Днес вече имаме имитатори, аз ги наричам „франчайз-терористи”. Това са атентатори, които не са дълбоко вярващи мюсюлмани. Тяхната мотивация и радикализация е резултат от провалената интеграция, те просто търсят поприще, където могат да се изявят. Ислямизмът, т.е. политическият ислям вдъхва на тези хора изведнъж сила и им дава поле за изява. Изведнъж те се чувстват част от нещо. А платформата за пропаганда на ислямизма е интернет. Наравно със затворите, мрежата е основното средище за радикализирането на новите атентатори. Доказват го проучванията, според които 80 процента от нападателите от 2015 година насам са се радикализирали в итернет. Новият атентатор е вълк единак, който е намерил вдъхновение в мрежата. А по време на пандемията всички престояваме много по-дълго в интернет, нали?".

Интервюто на Весела Владкова с Николас Щокхамер в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38