Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни лидери поздравиха Байдън и Харис за победата

| обновено на 08.11.20 в 08:14
Камала Харис и Джо Байдън.
Снимка: БТА

Държавни и правителствени ръководители от цял свят, включително премиерът Бойко Борисов, поздравиха новоизбраните за президент и вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и Камала Харис.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави Байдън за победата: 

"ЕС и САЩ са приятели и нашите граждани са свързани възможно най-силно. Европейската комисия е готова да засили сътрудничеството с новата администрация и новия Конгрес срещу новите предизвикателства - пандемията от Covid-19 и нейните икономически и социални последствия, борбата срещу климатичните промени, насърчаването на дигиталната трансформация в полза на хората, укрепването на общата сигурност, както и реформирането на многостранната система, базирана на определени правила", подчертава тя.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поздрави новия президент: 

"Лидерството на САЩ е по-важно от когато и да било в един непредвидим свят и аз очаквам да работя в много тясна връзка с новия президент Джо Байдън, вицепрезидента Камала Харис и новата администрация за по-нататъшното укрепване на връзките между Северна Америка и Европа", подчертава Столтенберг. 

Той добавя, че съюзниците в Алианса представляват почти един милиард души, което е половината от световната икономическа и военна мощ. 

"Имаме нужда от тази колективна сила, за да се справим с много предизвикателства като една по-настъпателна Русия, международния тероризъм, ракетните заплахи и изместването на световния баланс на силите с надигането на Китай", казва още Столтенберг. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също поздрави новия президент Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис. 

"ЕС отново подчертава своята ангажираност към трансатлантическото партньорство", заявява Мишел. Като предизвикателства, които Европа иска да решава заедно със Съединените щати, той посочва пандемията с Covid-19, мултилатерализма, климатичните промени и международната търговия.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли отбеляза: 

"САЩ и ЕС не подхождат еднакво към пандемията с Covid-19 и това отслабва отговора на кризата".

Премиерът Бойко Борисов поздрави Джо Байдън и Камала Харис за постигнатия резултат на изборите за президент на Съединените щати. В профила си във Фейсбук министър-председателят написа:

"Бих искал да потвърдя решителността на българското правителство да работи за задълбочаването на партньорството със Съединените щати и за укрепването на трансатлантическото сътрудничество", посочва премиерът.

Групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите и "Обнови Европа" в Европарламента бяха сред първите, които приветстваха Байдън. 

Иранският президент Хасан Рохани изрази надежда, че следващата американска администрация ще "се е поучила" от провала на политиката на натиск и санкции, използвана от президента Доналд Тръмп срещу Техеран, която не успя да накара Иран да отстъпи.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че очаква с нетърпение да работят съвместно по споделените приоритети.

"Поздравления на Джо Байдън за избирането му за президент на САЩ и на Камала Харис за историческото й постижение", се казва в изяввелие на Джонсън.

"САЩ са нашият най-важен съюзник и очаквам с нетърпение да работим в тясно сътрудничество по общите ни приоритети, от климатичните промени до търговията и сигурността", заяви Джонсън.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че очаква с нетърпение бъдещото сътрудничество:

 "Нашето трансатлантическо приятелство е незаменимо, ако искаме да се справим с големите предизвикателства на нашето време", заяви тя.

 Меркел, която е първата жена канцлер на Германия, подчерта, че Камала Харис става първата жена вицепрезидент на САЩ.

 Френският президент Еманюел Макрон поздрави Байдън и Харис.

 "Чака ни много работа, за да преодолеем днешните предизвикателства. Да работим заедно!", написа Макрон в Туитър.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху също приветства победата на кандидатите на демократите, определяйки Байдън като "голям приятел на Израел".
Индийският премиер Нарендра Моди поздрави Джо Байдън за избирането му за президент на САЩ и подчерта, че избирането на подгласничката му от индийски произход Камала Харис за вицепрезидент е източник на огромна гордост.
Венецуелският президент Николас Мадуро изпрати поздравления за победата на кандидатпрезидентската двойка на демократите. Поздрави отправи и опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който изрази надежда, че Вашингтон ще продължи да подкрепя продемократичното движение във Венецуела.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради следване на нашите идеи. Надяваме се избирателят да даде вота си за нас и да сме първа политическа сила",..

публикувано на 19.04.24 в 12:50