Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата от Берлинския процес в София завърши с две декларации

| обновено на 10.11.20 в 15:38
3
Снимка: Пресслужба на МС

Срещата на върха на страните по Берлинския процес завърши с подписването на две декларации за Общ регионален пазар и за Зелен дневен ред. Събитието беше последното от календара на първото по рода си съвместно председателство на процеса - на България и на Република Северна Македония.

Премиерите на България и на Северна Македония - Бойко Борисов и Зоран Заев са съдомакини на срещата от т.нар. Берлински процес. Това е заключителното събитие от съвместното председателство на София и Скопие и се провежда на фона на заплахата на България да наложи вето на преговорите за членство на Северна Македония.


Зоран Заев пристигна в София за срещата на върха начело на делегация, която включва вицепремиерите Фатмир Битики и Никола Димитров, както и външния министър Буяр Османи.

Чрез видеоконферентна връзка в заседанието участваха още канцлерът на Германия Ангела Меркел, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, върховният представител на Евросъюза по външната политика Жозеп Борел, лидерите на страните от Западните Балкани.

"За региона трябва да кажа - трябва да се разбирате помежду си. Не забравяйте това!"

С тези думи германският канцлер Ангела Меркел се обърна към премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов в края на срещата на върха по Берлинския процес в София. Подписаната онлайн от лидерите на държавите от Западните Балкани декларация за създаване на Общ регионален пазар цели да приближи страните до общия европейски пазар и да свърже икономиките чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Премиерът Бойко Борисов заяви, че това ще спре хората от Балканите да търсят бъдеще в чужбина.

"Да не забравяме, че Западните Балкани заедно представляват пазар за около 20 милиона души. Това ще даде перспективи и на младите хора, които към днешна дата емигрират с бързи темпове и ще се потърси адекватен отговор на демографската криза".

С декларацията за Зелен дневен ред страните от западните Балкани се ангажират да постигнат целите на европейската Зелена сделка. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очерта другите инициативи, които бяха обсъдени в рамките на срещата на върха.

Във форума участие взеха и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон. 

Срещата на върха е седмата от създаването на формата Берлински процес през 2014 година, но за първи път в историята има съвместно домакинство между държава-членка на Евросъюза и държава от Западните Балкани .

Разговорите се провеждат, след като в петък България обяви, че не може да подкрепи преговорната рамка с Република Северна Македония за ЕС.

Остава въпросът дали е възможен пробив в разговорите между София и Скопие преди 17 ноември, когато се провежда Съветът „Общи въпроси“, на който страната ни трябва да обяви дали налага вето.

На срещата на външните министри вчера Екатерина Захариева заяви, че добросъвестното прилагане на договора за добросъседство ще отвори пътя на Република Северна Македония към Европа, а Буяр Османи подчерта, че всички са наясно колко е важно както за Скопие, така и за София и Брюксел, в този момент да бъде постигнат консенсус.

Настоящата видеосреща на върха в София надгражда постигнатото в рамките на предишните шест срещи на този формат (в Берлин, Виена, Париж, Триест, Лондон и Познан) и утвърждава ролята на  Берлинския процес като значим фактор за оптимизиране на регионалното сътрудничество, в светлината на европейската перспектива на страните от региона.

В рамките на съвместното домакинство  на България и Република Северна Македония през 2020 година като основен приоритет се открои подобряването на свързаността във всички аспекти: транспортна, енергийна, цифрова; свързаност между хората, сближаване на младите хора, включително чрез образование.

Свързаността е от ключово значение за региона, тъй като чрез нея той може да стане по-силен и по-конкурентоспособен, особено като се има предвид, че регионът представлява пазар от около 20 млн. души.

Нов елемент на настоящото съдомакинство на Берлинския процес е анонсираният от Европейската комисия „Зелен дневен ред“ за Западните Балкани като част от „Зелената сделка за Европа“, както и новото направление – регионалното сътрудничество в сферата на здравеопазването.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Едномесечна забрана за палене огън на открито в населените места в област В. Търново

Областният управител на Велико Търново забрани със заповед едномесечното обработване на пасища и почистването на сухи треви край железопътните линии и пътищата в региона, както и паленето на какъвто и да е било огън на открито в населените места.  По десетина тежки пожара гасят ежедневно огнеборците в областта, а хората от свищовското село Ореш,..

публикувано на 18.07.24 в 20:20
Снимката е илюстративна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна и навлезе в близкия горски масив. Огънят е тръгнал от крайните къщи на селото, но бързо е бил локализиран и няма засегнати сгради. Изгоряла е единствено дървена постройка със слама. В момента гори смесена гора, между селата Априлци, Щърково и Елшица. На място са пет противопожарни екипа,..

публикувано на 18.07.24 в 20:10
Министерство на земеделието

Експертни комисии за щетите от пожарите сформира Министерството на земеделието

Министерството на земеделието и храните сформира експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи. Констатирането на щетите е важно, защото е предпоставка за изплащане на подпомагане на пострадалите. Пострадалите от районите с бедствено положение трябва да подадат..

публикувано на 18.07.24 в 20:00

Община Свищов получава близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда отпуска безвъзмездно на община Свищов близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила. Заради безводието селото е на режим и в безсрочно бедствено положение. Овча могила остана единственото свищовско село, където не е сменен довеждащият водопровод, по..

публикувано на 18.07.24 в 19:42
В село Воден след пожара

Огънят тръгна от Воден към Крайново, няма официална информация докъде е стигнал

Все още няма официална информация каква е ситуацията в боляровското село Крайново и достигна ли огъня до населеното място. Според непотвърдена информация огънят е достигнал до селото, но до там журналисти не се допускат, а властите не отговарят. По-рано следобед от там бяха евакуирани четирима болни и трудноподвижни хора, а Жандармерията затвори..

публикувано на 18.07.24 в 19:27

Румен Радев очаква да се създадат условия за осигуряване на средства за противопожарна техника

Президентът Румен Радев очаква изпълнителната и законодателна власт да създадат условия за осигуряване средства за противопожарна техника. "Имаме подготвени хора, трябва ни още техника", заяви президентът. Той благодари на пожарникарите, на военните, на местните власти и на стотиците доброволци за това, че няма човешки жертви при пожарите в страната тази..

публикувано на 18.07.24 в 19:09
Людмила Петкова

Помощта за пострадалите от пожарите: Процедурата ще включва подаване на искания през Общините

Държавата ще осигури компенсации за всички, пострадали при пожарите, увери пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова. Тя участва във второто за деня заседание на Бюджетната комисия в парламента. Министърът на финансите: Ще бъдат осигурени пари за всички пострадали от пожарите Депутатите от комисията  одобриха проекторешение,..

публикувано на 18.07.24 в 18:48