Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови мерки срещу разпространението на коронавируса

| обновено на 10.11.20 в 14:36
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-министър Жени Начева и директорът на Спешна помощ Георги Гелев дадоха пресконференция в Министерския съвет.
Снимка: БГНЕС

Всички училища в страната при заболеваемост с коронавирус над 20% ще преминават в електронна среда независимо от степента на образование, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Обучението във висшите училища остава онлайн и след 12 ноември, с изключение на медицинските специалности, когато студентите имат практически занятия. Обсъжда се присъствено обучение и за други специалности, когато има практически занимания.

Все още се обсъжда дали т.нар. зелени коридори за възрастните хора да бъдат между 8 и 10, или между 14 и 16 часа.

Това ще бъде решено най-късно утре, 11 ноември, след провеждането на експертен съвет.

Обсъжда се „зелените коридори“ да важат и за хронично болни хора. Все още се обсъжда дали часовият диапазон да бъде от 8.00 до 10.00, или от 10.00 до 12.00 часа, каза министър Костадин Ангелов:

"Очакваме експертите да вземат решението си днес или най-късно през утрешния ден, за да може в четвъртък заповедта да бъде факт. Към тези коридори да се присъединят и пациентите, които са с хронични заболявания. Много трудно бихме могли да докажем, че един пациент е с хронично заболяване, тъй като, знаете, това е лична информация. Надяваме се да нямаме злоупотреби на български граждани да се възползват от тази възможност".

Нощните заведения остават затворени и след 12 ноември - до края на месеца.

Обсъжда се и вечерен час за всички останали заведения, но все още не е уточнено до колко часа да работят - до 23 или до 23:30 часа.

Обсъжда се дали гимназистите да продължат електронно обучението и след 12 ноември.

Обсъжда се също непълнолетните да могат да влизат в моловете само с възрастен придружител и това да важи за цяла България.

Заповедта на министъра ще влезе в сила от четвъртък, 12 ноември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29