Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Асенов: Тръмп си тръгва, но тръмпизмът остава

Има лов на вещици на нелоялни по високите нива на американската администрация

Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Конституцията на САЩ е ясна за и встъпването на новия президент в длъжност – до 14 декември отделните щати сертифицират изборите, на 6 януари Конгресът одобрява вота, а на 20 януари новоизбраният президент полага клетва. Това обясни пред БНР Асен Асенов -  доктор по икономика, преподавател в Американския университет във Вашингтон. 

Съдебното оспорване на изборите може да се случи при наличие на доказателства. Големият въпрос е дали има фрапантни изборни нарушения и дали гласовете са правилно преброени, уточни той.

Дори вотът от Пенсилвания да бъде присъден на Тръмп, това няма да е достатъчно за него да промени резултата“, коментира Асенов.

Разрешението на правосъдния министър да има разследване за изборни злоупотреби, както твърдят от щаба на Доналд Тръмп, според Асенов е „жест за емоционалното му погалване и емоционално признание за всичко това, което е направил“.

Няма шансове Доналд Тръмп да бъде следващият президент, въпреки изявленията на високопоставени лица, смята Асен Асенов. В момента има лов на вещици на нелоялни хора по високите нива на американската администрация, заяви той.

Като „твърде вероятно“ Асен Асенов определи това, че на Джо Байдън му предстои да управлява с доминиран от републиканци Сенат. Предстоят балотажи за някои от сенатските места, например в Джорджия.

Тръмпизмът ще остане дори след като Тръмп напусне президентството. Най-голямата борба на Доналд Тръмп в момента е да запази имиджа си, че не е губил – нито в бизнеса, нито в политиката, както и да запази позицията си в Републиканската партия, подчерта преподавателят.

„Близо 72 милиона души гласуваха за Доналд Тръмп. На тях също им трябва успокоение, трябва им лидер, който да им каже – вашите гласове не са загубени“, допълни Асенов в анализа си в предаването „Преди всички".

Мандатът на Джо Байдън ще бъде много труден първо заради коронавируса, второ – заради икономиката. Америка трябва да прекрати търговските войни, да си оправи отношенията с Европа, да даде надежда за рестарт на отношенията, посочи Асен Асенов.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На пръв поглед идеята за безупречния дом ни е насадена поколения назад - че всичко притеснително трябва..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства от Русия за финансиране на забранената вече проруска партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски..

публикувано на 25.04.24 в 10:22

Атентатът в Сарафово и отвличането на български моряци – в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати –..

публикувано на 25.04.24 в 10:18
на живо

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:16
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по отговорен начин отношенията между двете страни", коментира той. Очаква се Блинкън да засили..

публикувано на 25.04.24 в 09:59