Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусиите за вторите пенсии от универсалните фондове продължават

Снимка: БГНЕС

Дългоочакваният законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване, които регламентират фазата на изплащане на пенсиите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване от частните фондове, вече е факт. Социалното министерство публикува проекта за обществено обсъждане след продължили близо две години дискусии. С него се предвиждат видовете пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове. В тях задължително се осигуряват всички родени след 31 декември 1959-а година.

Налага се Народното събрание в спешен порядък да гласува законопроекта, тъй като наближава времето, в което първите осигурени в така наречения втори пенсионен стълб ще придобият право на допълнителна пожизнена пенсия за старост. Първи ще ги получат през есента на 2021-ва година близо 17 000 жени, родени през 1960-а година, а през 2024-а – мъжете. 

Осигуряването в универсалните фондове стартира през 2002-ра година за родените след 31-ви декември 1959-а. До момента на дневен ред беше фазата на натрупване на средства във фондовете по индивидуалните партиди на осигурените. Сега вече дойде моментът с уреждане на така наречената фаза на изплащане. Тя е в пряка връзка с размера на натрупаните средства по партидите и естествено поставя въпроса за размера на пенсията – не само на втората, но и на първата, тоест тази от Националния осигурителен институт, защото тя се редуцира с определен процент заради факта, че човек има вноски във втория стълб. 

Асоциацията на индустриалния капитал в България смята, че като цяло така предложеният законопроект урежда добре фазата на изплащане на вторите пенсии от универсалните фондове и му дава подкрепата си, но заедно с някои препоръки. Председателят на организацията Васил Велев заяви, че един от основните въпроси е връзката между възможността човек да промени осигуряването си, ако желае, и редукцията на пенсията от първия стълб: 

"Би било добре периодът, в който ще се отвори прозорецът за прехвърляне на партидите от пенсионни фондови в НОИ да бъде синхронизиран с началото на корекцията на коефициента на редукция. Той ще бъде коригиран, но от 1-ви септември, когато започне изплащането, така прехвърлянето на партидите ще се извършва в условия на неинформираност на хората, преди да е коригиран този коефициент... Капиталовите стълбове са допълващи, а не конкуриращи първия стълб. Възможността за прехвърляне трябва да е до последния момент, до момента на пенсиониране".

Велев коментира, че значението на така наречените капиталови стълбове – втория задължителен и третия доброволен, ще нараства във времето, защото демографската картина и тенденции са такива, че все по-малко работещи ще плащат пенсиите на все повече пенсионери: 

"Затова трябва хората да спестяват за пенсия, докато са млади... За тези по-малко от 20 години универсалните пенсионни фондове са спечелили за клиентите си на 4,7 млрд. лева".

Относно предоставяните пенсионни продукти те са стандартни за капиталовите пенсионни схеми: 

"С течение на времето все повече пенсии от втория стълб ще бъдат пожизнени", посочи Велев.

Според него има още един останал засега неуреден въпрос: 

"Въвеждане на мултифондове, т.е. фондове с различни стратегии - балансиран, консервативен и агресивен". 

КНСБ настоява в най-скоро време социалните партньори да получат възможност да изкажат официално становищата си и да направят своите предложения преди внасянето му в парламента. Синдикалистите приветстват заложената гаранция, че ако в партидите на осигурените натрупаният капитал по някакви причини, например кризи или лош капиталов пазар, е по-малко от сумата на брутните вноски, постъпили чрез Националната агенция за приходите, то пенсионното дружество за своя сметка ще допълни сумата до нивото на сумата от брутните вноски, постъпили на името на всеки осигурен.

От синдиката обаче отправят и редица критики. Ася Гонева, национален секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на НОИ, заяви, че според синдиката вярното решение е правото на избор на хората да е към момента на придобиване на правото на пенсия в солидарната система. От КНСБ критикуват и това, че законопроектът запазва обвръзката на правото от втория стълб единствено с навършването на възраст. Нонсенс е според КНСБ да не си придобил основната си пенсия, а да получаваш допълнителна, тоест се пита какво всъщност допълва тя: 

"Колкото по-близка е тази възможност към момента на придобиването на права, толкова повече човек ще може да направи своя информиран избор. Законопроектът поддържа възможността на момента на настъпването на правото от втория стълб - единствено през навършването на възраст. Известно е, че основната пенсия, над която вторият стълб трябва да надгражда, може да бъде получена при изпълнени условия за възраст и осигурителен стаж. Считаме, че това трябва да бъде направено, защото иначе се напуска идеологията на втория стълб - да получиш добавка, а да няма на какво да я добавиш".

От синдиката имат притеснения във връзка с множеството предлагани пенсионни продукти: 

"Да се мерят права и някои продукти през минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, като продукт на втория стълб, а да се ползва гаранцията от първия стълб, някак не ни се вижда много разумно", уточни Гонева.

Репортаж на Мария Костова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл  izbori@mvr.bg  - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е част от предприетите от МВР мерки за..

публикувано на 09.05.24 в 08:47
Джо Байдън

Байдън предупреди, че САЩ може да спрат оръжейни доставки за Израел

Американският президент Джо Байдън заяви, че Съединените щати ще спрат доставките на някои видове оръжия за Израел, ако той предприеме военна операция в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа. Световната здравна организация предупреди за влошаване на хуманитарната ситуация в района. В интервю за Си Ен Ен президентът Байдън призна, че с..

публикувано на 09.05.24 в 08:46
Радан Кънев

Радан Кънев за евровота: Ще има вълна вдясно, но няма да е антиевропейска

Няма европейска държава, в която предизборната кампания за ЕП да е едномесечна – тя е между година и 6 месеца. Това каза в интервю за БНР евродепутатът Радан Кънев, който отново е кандидат за Европейския парламент в листата на ПП-ДБ. "Много хора в България, добре образовани и добре настроени към ЕС, не знаят колко важна законодателна..

публикувано на 09.05.24 в 08:31
Москва, 9 май 2024 г.

Паради по случай Деня на победата в Русия

Страната отбелязва днес 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия по време на Втората световна война. Честванията преминават под знака на войната на Русия срещу Украйна и взаимни обвинения между Москва и Киев за атаки срещу цивилни. В Хабаровск се състоя най-големият парад в Далечния изток. Показани бяха легендарни танкове от..

публикувано на 09.05.24 в 08:26

Започва Софийският фестивал на науката

В "София тех парк" се открива Софийският фестивал на науката. Предвидени са изложби, работилници и демонстрации. Фестивалът е четиридневен и се организира от фондация "Красива наука". Организаторите посочват, че още през март за получили заявки за участие на 2500 ученици от десетки училища от София, Самоков, Пирдоп, Златица и други близки до..

публикувано на 09.05.24 в 08:15

Транспортният бранш излъчи Николай Рашков като кандидат за евродепутат

Ще бъде ключово кои са хората, които оттук нататък представляват нашия държавен интерес. Това каза пред БНР Николай Рашков, издигнат от транспортния бранш у нас за кандидат за евродепутат. Той е част от гражданската квота в листата на ГЕРБ. ГЕРБ-СДС се регистрира за евроизборите: Води Росен Желязков, без Мария Габриел В европейските..

публикувано на 09.05.24 в 08:06

Спешно заседание в Плевен заради щетите от бурята

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов свиква спешно заседание на всички ангажирани с почистването и реда в града. Ще бъдат оценени и нанесените щети след снощната продължителна буря от силен дъжд и градушка. Около 20 часа снощи падна силен дъжд с градушка, с големина на лешник, 3-4 см на места. Те бяха придружени със силен вятър и порой в..

публикувано на 09.05.24 в 07:47