Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клоуни гастролират в Covid отделенията в Израел

Снимка: Феня Декало

Когато Израел изпраща медицински екипи в помощ на пострадалите от война или природни бедствия, в състава им винаги има психолог и медицински клоун. В еврейската държава са убедени, че тялото и душата трябва да се лекуват едновременно. Но изпитанието Covid-19 е несравнимо с всеки кризисен опит на израелските медици, които работят при огромно натоварване и тежки ограничения. 

От 12 години в Израел в лекарските екипи влизат и медицински клоуни. Еврейската държава е единствената страна в света, където, въпреки епидемията, те не спряха да работят. Нещо повече, гастролират и в отделенията за болни от коронавирус. За тази си дейност разказва известната израелска медицинска клоун д-р Щуротия ( Шоши Офир от Тверия и Цфат)

"Винаги съм знаела, че ще бъда клоун. Родих се в Южна Африка в семейството на лекар и логопед. Но още от малка, каквото и да направех, предизвикваше смях. Например - майка ми казваше, че вечер трябва благодаря Богу за всичко което ми се е случило през деня. А аз й отговарях, че искам лично да му изкажа благодарността си.

По-късно разбрах, че клоунадата лекува. Някои си мислят, че импровизирам с всеки болен, без да знаят, че за всеки сеанс се подготвям и като за лечебна процедура, и като за представление. Проучвам от какво е болен и как протича лечението. Познавам атмосферата във всяко отделение, взаимоотношенията с лекаря му, интересувам се и от семейството на болния. Така решавам какво ще го развесели, без да го обиди. На бивш оперен певец трябваше да постават апарат за дишане, от който можеха да пострадат гласните му струни. Докато подготвяха процедурата, му пях пародии на известни арии, което си мисля, че му подейства като обезболяващо.

През първата вълна на коронавируса ние, клоуните имахме „представления зад стъклото“. Сестри и санитари помагаха на болните да се настанят в малка зала, а ние играехме зад стъклената плъзгаща се врата. Тъй като имаше преграда, наблягахме на пантомимата, на жонгльорството и клоунада от ерата на нямото кино. Чувствахме се като телевизионни звезди, които се появяват зад екрана".

Какво ли не може да се прави със задължителните за носене маски, ръкавици, гел, та дори с предпазните костюми, каквито лекарите са задължени да носят. Маската може да бъда надяване къде ли не, но не и върху носа. Или да бъде импровизация како зелев лист, кесия за пазар върху главата и т.н. Дезинфекционния гел може да бъде използван като вакса за клоунските огромни обувки.

Феня Декало

"При втората вълна и на нас ни надянаха предпазни облекла и влизахме при болните от Covid-19. Не само червения клоунски нос върху маските ни отличаваше от медицинските работници. Върху престилките бяхме нахлузили огромен памперс с налепени разноцветни сърчица. Отново предварително се „запознавахме“ с пациентите по техните картони. Пред много тежко болна детска учителка запяхме детски песнички. Тя се задъхваш, но запя с нас. Като я гледахме с всичката апаратура за обдишване, не можехме да повярваме ,че го направи. Лекарите ни казаха, че това много е помогнало за лечението ѝ.

Лекарите се стремят бързо да извършат манипулациите и да излязат, за да не се заразят. Болните се чувстват виновни, че са носители на вируса. Единствените незаети с непосредственото лечение, които влизат в това отделение, сме ние. Шегувахме се с една бабичка, като ѝ благодарихме, че е намерила време да ни навести. Една арабка толкова се беше стреснала от болестта си, че почти денонощно се молеше. Застанахме до нея и повтаряхме последната дума на молитвите ѝ. В началото се изненада, но после са разсмя. Накрая ни изпрати въздушни целувки. Най-големият подарък е да кажат: „ Какво ще правим без вас?“. Една 86-годишна пациентка при изписването дойде при нас да ни благодари, че е жива. Отговорихме ѝ, че са я спасили лекарите, а тя възрази: "Те лекуваха тялото ми, а вие - душата ми".

В 30 лекарски екипа из цял Израел са включени медицинските клоуни. Организацията им се нарича „Лекари на мечтите“. Ето какво каза нейният генерален директор Цур Шрики:

"Не само медиците са претоварени и уморени от работа по време на пандемията. И ние не губим нито минута, за да бъдем на повече места и при повече хора. Пациентите в Covid отделенията са много самотни, защото нямат връзка с близките си и не знаят какъв ще е изходът от битката им с болестта. За разлика от другите хора на изкуството, които са в принудителна ваканция, ние имаме шанс да сме на работа.

Непрекъснато получаваме молби за работа при нас. Всеки от клоуните е артист – драматичен, куклен, музикант, илюзионист, жонгльор или художник. Сега се обръщат към нас изявени актьори, които познаваме от екрана и от сцените, музиканти, за чиито концерти трудно можеха да се намерят билети. Но подборът за работа в Covid отделенията е много строг. Търсят се добри импровизатори, които да могат да работят под стрес, защото често болните са в лошо настроение, а нашата работа е да ги разведрим. Освен това сме връзката с близките им. Изпращаме в домовете им селфитата, които си правим. Смехът лекува. В по-добрите времена медицински клоуни имаше във всички отделения от приемното до реанимацията. Не е вярно, че клоуните са нужни само на децата. Освен болни от всички възрасти, нашата задача е да накараме да се усмихнат и лекарите и сестрите, независимо колко тежък е бил денят им".

Репортаж на Искра Декало в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39