Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за музиканта и просветител Васил Мирчев

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" през ноември представяме няколко български музиканти със съществен принос към националната ни музикална култура, но напълно забравени днес. Васил Мирчев е един от тях - педагог и диригент, един от най-ярките пропагандатори на музикалното изкуство у нас през първата половина на ХХ век.

Васил Мирчев е роден на 8 ноември 1875 г., преди 145 години, в Казанлък. От малък учи цигулка и теория на музиката при чешкия капелмайстор Карел Йермарж. Завършва казанлъшкато педагогическо училище и започва работа като учител по музика. Там прави и първите опити у нас за нотно ограмотяване на учениците в трети гимназиален клас. В същото време свири като цигулар в любителския оркестър на Йермарж, даже за известно време е диригент на състава. През 1898 г. постъпва в Дрезденската консерватория, където учи при Кайзер, Фукс и Дрезеке.

Стабилно подготвен като музикант, Мирчев се завръща в родината си и се установява в София, където работи като гимназиален преподавател по музика в Първа и Втора мъжка гимназия. За известно време преподава и цигулка в Софийската  духовната семинария. С учениците от гимназиите организира симфонични оркестри, които изпълняват италиански оперни увертюри, пиеси от Моцарт и Григ, а в същото време дирижира и ученически хорове, които често имат публични изяви. В Духовната семинария подготвя струнен оркестър със струнен квартет, съществувал от 1909 до 1912 г. През 1907 г. Мирчев организира и граждански оркестър, две години по-късно преминал към музикалното дружество „Родна песен“. В състава на оркестъра са любители музиканти от всякакви професии, но свирещи с голямо желание пред публиката на многобройните си концерти. Съставът съществува до 1915 г. и допринася много за популяризирането на класическата музика, още повече, че, както твърдят негови съвременици, изпълненията на оркестъра са били на много добро художествено ниво.

Едновременно с проявите си като диригент Васил Мирчев има постижения и като педагог - заедно с Добри Христов и Димитър Радев той участва в съставянето на много учебници по пеене и различни пособия. В периода 1920/1930 година Мирчев допринася много за музикално-педагогическата подготовка на стажант-учителите по музика от софийските гимназии, а за известно време е проподавател и в Софийското музикално училище.

Васил Мирчев умира на 13 октомври 1962 г.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Дъбов

Актьорът Делян Дъбов: Хората на изкуството носят в себе си загадъчност, мистерия

Актьорът Делян Дъбов е завършил НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов" през 2000 г. с две специалности - "Актьорско майсторство за музикален театър" и "Публична реч". Участвал е в епизодични роли в почти всички български сериали, снима в чуждестранни продукции, записва и в дублажи. Има няколко авторски песни. Също така пее в църковни хорове, с които..

публикувано на 02.03.21 в 18:53
Елена Павлова

Елена Павлова: Културата на България никога не е била държавна политика

Елена Павлова е автор на повече от 30 книги в жанровете фантастика, хорър, фентъзи, книги-игри, виден преводач и международен съдия по кинология. Носител е на много награди през последните 30 години, тъй като започва да пише едва на 9 години. Изявява се с псевдонимите Лени Кинг, Върджил Дриймънд, Ким Нюмън, Елайджа Джауит и Кристофър..

публикувано на 02.03.21 в 18:00
Диа Мантова

"Активно вещество" в подкрепа на хората с психични разстройства

На 9 март в "Derida Dance Centre" можете да видите "Активно вещество". Проектът се състои от спектакъл, изложба и социална кампания в подкрепа на хората с психични разстройства. Спектакълът е по идея и с участието на актрисата Диа Мантова, по мотиви от "Събрани есета за шизофренията" на Есме Уанг. Режисьор е Стефан Прохоров, сценограф -..

публикувано на 02.03.21 в 12:44

Георги Дюлгеров: Една нация оцелява тогава, когато има култура

Книгата на Георги Дюлгеров „Биография на моите филми“ настойчиво се дистанцира от автобиографията, за да кръстоса в специфична мемоаристика истории за филми и техните създатели през социалистическия период на творчеството на кинорежисьора - от дипломната му работа „Бъчварят“ по Хайтов до „Лагерът“. И понеже става дума за кино, изданието..

публикувано на 02.03.21 в 10:47
Хайгашод Агасян

Хайгашод Агасян: Не правя компромис със стиховете

Хайгашод Агасян е роден на 28 януари 1953 година във Варна. През 1978 г. завършва специалност „цигулка“ при проф. С. Магнев, а през 1980 г. майсторски клас „камерна музика" при проф. О. Станчев в Българската  държавна консерватория в София. Специализирал е „камерна музика“ във Франция и Унгария (1977 ­- 1980 г.). От 1979-а до 1991 г. е..

публикувано на 01.03.21 в 16:45

„Ние сме музиканти“ стана финалист в конкурса на FEDORA

Проектът на Старозагорската опера „Ние сме музиканти“ – за създаване на първия в България интерактивен сензорен спектакъл за деца и младежи със специални образователни потребности, е класиран във финалния кръг на конкурса на европейската платформа FEDORA. FEDORA /Европейски  кръг на оперните и балетни филантропи/ е асоциация, състояща се от..

публикувано на 01.03.21 в 16:00
Максим Минчев

В БТА представят филм за Максим Минчев

Филм-портрет за Максим Минчев ще бъде представен днес в мултимедийния център на БТА, който от този месец ще носи и неговото име. В лентата, посветена директор на телеграфната агенция, който почина през ноември миналата година, говорят четирима негови колеги и приятели - Соломон Паси, Георги Лозанов, Кирил Вълчев и Георги Милков. Филмът е..

публикувано на 01.03.21 в 10:34