Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Сивилов в „След края на историята“:

Сбърканите дисиденти на Изтока

Доц. Александър Сивилов
Снимка: Личен архив

На 14 ноември 1982 г. Лех Валенса, един от най-известните дисиденти и опозиционни лидери на Полша, е освободен от затвора след амнистия, която засяга всички дейци на създадения антиправителствен профсъюз „Солидарност“. Мустакатият образ на на полския дисидент се превръща в една от иконите на прехода на Източна Европа, а Полша и „Солидарност“ стават един от маяците на промените. Днес, 31 години след падането на Източния блок, все повече се налага митологията на политическите реформи и отмирането на социалистическата система, а нейните мъченици и пророци са дисидентите.

Странно е колко малко знаем за тях извън излъскания образ на борци за свобода, който вече се налага дори и в учебниците.

Валенса е известен със скромния си произход и дейността си на синдикален деец. От 1970 г. се включва в работническите стачки в пристанището в Гданск. През 1980 г. основава независимия профсъюз „Солидарност“, а после е арестуван. Излизането му от ареста го изстрелва в центъра на политиката. Основната идея, която води Валенса, е крайният католически антикомунизъм. В този момент вече е забелязан и от световната общественост, а през 1983 г. получава Нобелова награда за мир. Той е в основата и на победата на опозицията на първите свободни избори. На 9 декември 1990 г. печели президентския вот и става първият свободно избран президент на Полша от цели 63 години. В неговото управление се осъществяват приватизацията, неолибералните реформи и се очертава влизането в НАТО, както и пътят към ЕС.

България също има такъв образ. Президентът Желю Желев. В днешните учебници за гимназиите той е представен като дисидент. Също като Валенса е със скромен произход. Учи философия и се сблъсква със системата, когато се опитва да защити за първи път своята дисертация. В нея критикува марксизма, заради което е изгонен от столицата. През 1983 г. е иззета книгата му „Фашизмът“. След промените Желев става първи лидер на СДС и първият свободно избран президент на страната. В периода на управлението си той пледира за влизане в НАТО и ЕС.

Дотук чухме написаното в учебниците. Само че събитията имат и друга страна. По време на престоя си в с. Грозден Желев създава книга, която копира идеите на известния философ Хана Аренд. Тогава нейните трудове са недостъпни в България. По спомени на учените от това време книгите ѝ се намират само в библиотеката на политбюро. Как дисидентът стига до тях, е трудно да обясня. Странно е, че след сблъсъка с партията пред 1965 г. кариерата на Желев в социалистическа България не спира, а напротив. През 1974 г.  защитава докторска дисертация, на следващата година започва работа в Института по културата, като от 1977 до 1982 г. дори ръководи секцията „Култура и личност“, а през 1988 г. защитава и голяма докторска дисертация. Книгата му „Фашизмът“ е приета за печат и достига тираж 10 хиляди броя в тази социалистическа България, която той оприличава на фашистка диктатура. 

Нека се върнем и към Валенса. През 2016 г. се появиха документи на полската система на държавна сигурност, които доказаха, че за периода 1970-1976 г., докато е опозиционен лидер, той е сътрудничил на тайната полиция. Специално изследване потвърди автентичността им. 

Може ли такива хора да бъдат „дисиденти“, несъгласни с властта? Мисля, че отговорът идва сам. Истината е, че те са удобните дисиденти, защото са антикомунисти и лесно могат да бъдат насочвани поради спорното си минало.

Истинските несъгласни са други – например анархистът Георги Константинов, който през 1953 г. взривява паметника на Сталин в София. След това лежи в лагери и затвори почти десет години, а накрая е принуден да избяга във Франция, за да се спаси от нов процес. След 1989 г. той е изгонен от СДС, защото има собствено мнение и не се поддава на наставления, идващи от новите неолиберални ментори, които са заменили предишните от Москва. 

Друго голямо име от несъгласните е д-р Петър Дертлиев. Той е социалдемократ още по царско време и е преследван тогава. След 9 септември участва във Великото народно събрание, но заради политическата си позиция е изпратен в лагер. Дертлиев е един от основателите на СДС, но после е изгонен от партията, защото търси самостоятелно и социално развитие на България. 

Оказва се, че в учебниците си нямаме място за идеалисти. Създаваме новата митология на псевдо-свободата, пълна с антикомунисти, родени в семейства на активни борци, и пишем новата си история. История, която претендира, че е истинска, но всъщност е само поредната пропаганда. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова . "Важно е да стоим стабилно и да вдъхваме доверие у нашите европейски партньори. Последният конвергентен доклад показа, че..

публикувано на 12.07.24 в 11:22

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в началото на тази седмица на главния път София – Варна при стражишкото село Кесарево. Катастрофата беше..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна. Пътниците са посъветвани да си купят билет във влака или пък онлайн.

публикувано на 12.07.24 в 11:08

Пореден депутат напусна ПГ на ДПС, така засега са 23-ма

Втори депутат напусна ПГ на ДПС в петъчния ден. Информацията обяви председателя на парламента Рая Назарян. Пред народните представители тя обяви, че заявление за напускане на групата е подал Мюмюн Мюмюн.  Така групата на ДПС остава с 23-ма членове, а вече напусналите групата на движението са 24. По-рано през деня ПГ на ДПС напусна..

публикувано на 12.07.24 в 11:00
Деница Сачева зам.-председател на ПГ на ГЕРБ –СДС

Деница Сачева: Позицията на ГЕРБ-СДС за втория и третия мандат остава непроменена

Позицията на ГЕРБ-СДС за неподкрепа на втория и третия мандат за съставяне на правителство на този етап е непроменена, заяви Деница Сачева в отговор на въпрос дали има промяна на тази позиция с оглед на последните политически събития и дали ако получат покана от ПП-ДБ, ще се явят на разговори. Тя коментира и възможностите за техническо..

публикувано на 12.07.24 в 10:55
Делян Добрев, Искра Михайлова, Джевдет Чакъров

В очакване на мандата: Какво ще предложат от ПП-ДБ? После партиите ще мислят

Политиците очакват да видят какво ще предложат от коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" с втория мандат като програма, и тогава ще вземат решение дали ще го подкрепят. Това стана ясно от изявленията на представители на различни парламентарни групи преди днешното заседание на Народното събрание. Всички те отчитат и коренно..

публикувано на 12.07.24 в 10:31

Пада възрастта при зависимостите

" Възрастта при зависимостите пада . На първа употреба пада възрастта и се променя типът зависимост или причините, които активират зависимости. От най-ранна възраст, например от 2-годишна възраст, започват екранните зависимости ".  Това коментира пред БНР Павел Павлов от Българската федерация на терапевтичните общности.  Той обясни, че между..

публикувано на 12.07.24 в 10:24