Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици от столичната онкоболница на протест

| обновено на 16.11.20 в 12:38
Снимка: Ани Петрова

Медици от столичната онкологична болница протестираха срещу решението в лечебното заведение да бъде разкрито Covid отделение с 29 легла. Според лекари и пациенти смесването на потоци от онкоболни и инфекциозно болни е невъзможно да се избегне, ако Covid зоната започне да работи активно.

Лекари, медицински сестри и санитари са категорични, че има опасност за пациентите им да бъдат лекувани с Covid пациенти.

Проф. Панайот Куртев, началник на отделението по обща и коремна хирургия, говори от свое име и от името на колеги си:

„Ние сме в защита на нашите болни, тъй като тези болни са с нарушена имунна компетентност. С около 30% се увеличава смъртността на това заболяване в комбинация от онкологични заболявания и коронавирус“.

Според проф. Куртев няма възможност да бъдат разделени пациентите, тъй като входът е един. А тези, които са с Covid-19, няма как да бъдат с пациентите с онкозаболявания, тъй като вторите са много чувствителни и е необходимо да бъдат пазени.

Комбинирани са три отделения в един коридор – мамологично, коремна хирургия и гинекологично отделение само с два санитарни възела, при това само за жени, обясни д-р Елка Ангелова. „Освен това Ковид отделението не е изолирано“, посочи тя.

Проф. Куртева от онкологичната болница също вижда риск в смесването на потока от пациенти.

„При този ръст на заболелите, каквото се наложи, ние ще го правим“, декларира пред протестиращите управителят на болницата д-р Стефан Константинов. Той заяви пред протестиращите, че засега от здравното министерство му дават гаранции, че в Ковид отделението ще се лекуват само онкоболни пациенти с коронавирус и се надява да не се стигне до лечение и на други болни. 

„В болницата няма никакви клиники, отделения, инфекциозни ситуирани. Имаме един етаж, който е изолиран за пациенти, раково болни, които са вирусоносители. Това, което сме направили, е добро за болницата и самият факт, че има един единствен пациент“, допълни д-р Константинов.

Пациентите са притеснени, както и медицинският персонал, който се грижи за тях.

„Ние, ако се заразим, ние умираме. Има малко персонал, може ли горе да ходят точно тези сестри и персонал, в никакъв случай“.

По-рано Евгения Александрова - председател на Асоциацията на онкоболните пациенти, обясни в предаването „Преди всички“:

„Притеснението идва не само от разкриването на отделение в националната онкологична болница, а въобще от решението в болниците от такъв характер, обслужващи такъв фокус пациенти, които имат специфични заболявания, да се откриват такива отделения. Това решение и тази идея, залегнала в заповедта на Министерството на здравеопазването, няма никаква медицинска логика“.

„Ако утре бъдат обект на инфекция, станат пациенти с Covid, кой ще лекува това немалко общество от болни хора, няколкостотин хиляди“, коментира Александрова пред БНР.

Евгения Александрова смята за приемлив вариант болницата да използва своя ресурс да лекува онкоболни с коронавирус. „Защото тези хора ще бъдат в наблюдение и в контекста на основното им заболяване“. 

Специализираните лечебни заведения да разкриват легла само за нуждите на своя поток от пациенти е залегнало и като законодателно предложение, уточни Александрова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35