Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Още има възможност за скорошно начало на преговори на Северна Македония с ЕС

| обновено на 16.11.20 в 16:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все още има възможност до края на годината да бъдат одобрени рамките за начало на преговорите за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания. Това заяви високопоставен дипломат от ЕС, пожелал анонимност.

По неговите думи продължават усилията за постигане на споразумение в спора между София и Скопие. Дипломатът отбеляза, че откритите въпроси са изцяло двустранни.

Той поясни, че дори когато Съветът на ЕС утвърди с единодушие преговорните рамки, те трябва да бъдат одобрени също от Северна Македония и Албания. По неговите думи утре въпросът ще бъде обсъден на заседанието на Съвета на ЕС, но взимането на решение засега изглежда ще се отложи. Според него не се очертават пречки за одобряване на преговорната рамка за Албания.

По-късно говорител на Европейската комисия призова първата междуправителствена конференция за поставяне на началото на присъединителните преговори да бъде свикана възможно най-скоро. За стане това възможно, необходимо е Съветът на ЕС да одобри единодушно преговорните рамки, отбеляза той. Не можем да преценим кога това ще се случи. Насърчаваме двете страни да продължат усилията в търсене на решение, допълни говорителят.

"Все още вярваме, че има шанс за договаряне на преговорна рамка със Северна Македония, продължаваме да работим и с двете страни", това заяви европейски дипломатически източник по повод обявеното от България намерение да наложи вето по въпроса. Той припомни, че утрешният Съвет "Общи въпроси", на който ще се обсъжда въпросът за дата за междуправителствена конференция за Северна Македония и Албания, ще се проведе чрез видеоконференция, на която не могат да се вземат никакви конкретни решения. Източникът добави, че все още има време, макар и не много, тъй като конференцията трябва да бъде свикана до края на годината.

"Все още продължаваме да работим със София и Скопие", подчерта той. Източникът добави, че двустранните споразумения не са част от преговорите за присъединяване, а това, което е определящо, е методологията, на базата на която се отчита изпълнението на критериите за тяхното начало.

От Европейската комисия отказаха да коментират искането на България в преговорната рамка за Северна Македония да бъде заложена допълнителна глава, чрез която да се следи за изпълнението на двустранните договори на югозападната ни съседка със страни-членки на ЕС.

Говорителката Ана Писонеро уточни, че в момента са в ход преговорите в Съвета, а Комисията е дала предложение за текст по рамката още през юли. Тя допълни, че институцията призовава за свикването на междуправителствена конференция възможно най-бързо, но посочи, че за целта трябва да бъде постигнато споразумение в Съвета:

"Ние насърчаваме двете страни да продължат с усилията си за намиране на решение", каза Писонеро, визирайки България и Северна Македония.

Тя добави, че Комисията е в контакт с германското председателство в опит за намиране на решение на проблема.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36