Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екстремният сноубордист Владимир Павлов издаде първата си книга

От вчера на пазара е книгата на екстремния сноубордист Владимир Павлов "Моите сноуборд върхове". През 2017 г. той стана първият българин, спуснал се от над 7000 метра, а през 2019-а изкачи връх Манаслу в Хималаите и стана първият българин, осъществил спускане със сноуборд от осемхилядник. 

Владо започва да пише книгата непосредствено след завръщането си от експедицията до Манаслу - събира записки, писани с молив по палатките, свои разкази от предишни снежни преживявания и... поезия. Защото смята, че има какво да разкаже след повече от 25 години опит в екстремния сноуборд и спускания в Алпите, Кавказ, Ал­борз, Памир и Хималаите. 

На Манаслу

„Моите сноуборд върхове“ е едновременно автобиография, разказ за пътя на една мечта и дневник на пътешествията до някои от най-опасните и най-красиви върхове в България и по света. 

Книгата разказва за снежни приключения и постижения, сред които спускане от Монблан (4810 м), зимно изкачване и спускане от най-високия връх на Близкия изток - Дамаванд (5671 м) в Иран, изкачване и самостоятелно спускане по северната стена на седемхилядника Ленин (7134 м) в Памир, Киргизстан, изкачване и самостоятелно спускане със сноуборд от Манаслу (8163 м). Соловото спускане от Манаслу за­почва от върха, отваря нов маршрут и завършва над Базовия лагер на около 5000 м. 

Владимир Павлов

Представянето на "Моите сноуборд върхове" ще бъде онлайн, в четвъртък, 19 ноември, от 19:00 във Фейсбук страницата на Издателство "Вакон". 

Интервю с Владимир Павлов за книгата можете да чуете в звуковия файл

---

Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове"
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

17.01.21 Законите на Мърфи

Рубриката "Законите на Мърфи" от 17.1.21

публикувано на 17.01.21 в 08:30
К2 (8611 м)

Исторически успех и трагедия на К2

Исторически успех на К2 и трагедия, разиграла се там - нещо типично за височинния алпинизъм, при който често големите успехи са съпътствани от трагични инциденти. 10 непалци осъществиха дългочаканото изкачване на връх К2 в Пакистан. Вторият по височина връх на планетата беше последният осемхилядник, който нямаше зимно изкачване, въпреки..

публикувано на 16.01.21 в 18:27

50 години "Хоризонт" - кои имена на водещи, предавания и рубрики се помнят от слушателите

50 години "Хоризонт" - кои имена на водещи, предавания и рубрики се помнят от слушателите. Какво харесва и какво още иска да чуе аудиторията на програмата. Предложенията на слушателите на "Хоризонт" в София, Плевен и Ямбол. Чуйте анкетата от звуковия файл.   

публикувано на 15.01.21 в 17:14
Снори и Садпара - баща и син

Джон Снори от Базовия лагер на К2: Пренаселено е, но работим заедно

Дългочаканият прозорец от време, подходящо за изкачвания по реброто Абруци към връх К2, настъпи и членовете на четирите експедиции там започнаха отново да се придвижват по маршрута. Няколко десетки души чакаха в Базов лагер да стихнат бурните ветрове, чиято скорост на моменти достигаше 120 км/ч. Наред с неколцината опитни алпинисти, този..

публикувано на 13.01.21 в 10:52
К2 (8611м)

К2 - стара българска мечта

За първи път К2 е изкачен на 31 юли 1954 г. от Лино Лачедели и Ачиле Компаньони в състава на италианска експедиция. На същата дата 60 години по-късно, през 2014 г., Боян Петров става първият българин, изкачил втория по височина връх на планетата. “К2 - една стара българска мечта, просто вчера я докарах докрай” - съобщава..

публикувано на 13.01.21 в 10:21
Юбната стена на Анапурна

Методи Савов и Петко Тотев - за първите български зимни експедиции на над 8000 метра

Първата българска зимна експедиция на осемхиляндик се провежда преди 35 години, година след историческото изкачване на Еверест през 1984-а от Христо Проданов, Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков и Николай Петков. През зимата на 1985/1986 г. целта е Анапурна (8091 м). Петко Тотев - треньор на експедицията и участник в нея:..

публикувано на 12.01.21 в 11:05

Имунизация с втората пратка дози за работещи на първа линия в болниците в Ловешко

В област Ловеч започва имунизацията срещу Covid-19 на медицински и немедицински персонал на първа линия с втората пратка дози, предвидени за областта. В болниците в Ловеч и в Троян ще бъде проведена ваксинацията днес, а утре - в имунизационните кабинети в Луковит и в Тетевен. От втората пратка ваксини за имунизация на медицински и немедицински..

публикувано на 11.01.21 в 13:58