Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпроси за мироопазващите сили в Нагорни Карабах

Политическата криза и протестите в Армения продължават, Пашинян остава на поста си

Кадър, предоставен от пресслужбата на руското министерство на отбраната, показва колони от руски миротворци, които преминават през Армения до Нагорни Карабах, от руски военен хеликоптер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган поиска от парламента в Анкара да одобри изпращането на турски военни в Азербайджан с цел създаване на съвместен турско-руски "мироопазващ център", за да се следи изпълнението на примирието в конфликта с Армения. Искането на Ердоган предвижда мисията на турските военни да е с продължителност 1 година.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди пред ТАСС, че центърът за наблюдение на територията на Азербайджан е част от двустранно споразумение между Москва и Анкара, подписано два дни след споразумението за прекратяване на огъня между Азербайджан и Армения, според което само Русия ще има миротворчески контингент в Нагорни Карабах.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е обсъдил по телефона с френския си колега Еманюел Макрон положението в Нагорни Карабах и разполагането там на руски мироопазващи сили.

Според съобщенията двамата лидери са констатирали, че обстановката се стабилизира и е време да бъдат решени хуманитарните въпроси, вкл. връщането на бежанците и опазването на християнските църкви и манастири.

"Владимир Путин информира за предприетите от руска страна активни посреднически усилия, позволили да се прекрати кръвопролитието и да се избягнат нови жертви, а също за разполагането на руския мироопазващ контингент по линията на съприкосновение и Лачинския коридор (свързващ района около главния град в региона Степанакерт и Армения – бел. ред.)", се казва в съобщението.

В хода на разговора е било отбелязано, че декларацията от 9 ноември на президентите на Русия и Азербайджан и на премиера на Армения се спазва. Путин и Макрон са изразили готовност да координират работата си като съпредседатели на т.нар. Минска група на ОССЕ, оглавявана от Русия, САЩ и Франция.

На 9 ноември, след шестседмични сражения, Азербайджан и Армения подписаха мирно споразумение с посредничеството на Русия, което гарантира на Баку контрола върху територии в и около Нагорни Карабах - област, отделена от Азербайджан преди повече от 35 години.

Стотици демонстранти протестираха и днес на централен площад в арменската столица Ереван.

В Армения днес премиерът Никол Пашинян призова опозицията, която го смята за предател, да прекрати бурните си протести и насилието заради загубата на територии в и около Нагорни Карабах. Министърът на външните работи Зохраб Мнацаканян се оттегли от поста си.

Според изявление на Пашинян, цитирано от ТАСС, външният министър е уволнен. Мнацаканян заемаше поста от май 2018 г., след като Пашинян стана премиер. Преди това той е бил арменски посланик в ООН.

На среща с управляващото мнозинство в парламента премиерът каза, че ще внесе промени в състава на кабинета си. По-рано през деня Пашинян потвърди, че няма намерение да подава оставка заради неуспеха на военната операция в защита на Нагорни Карабах. Въпреки това премиерът пое главната отговорност за неблагоприятния развой на събитията.

На пресконференция Пашинян каза, че войната е можело да бъде избегната, ако Армения доброволно беше отстъпила седемте района около Нагорни Карабах, вкл. Град Шуша. "Но ние поехме предизвикателството на войната", заяви арменският премиер. След това говорителката на външното министерство Анна Нагдалян написа във "Фейсбук", че предаването на Шуша изобщо не е било в дневния ред на нито един от етапите от преговорите между двете страни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Унгария е поела ангажимент за скорошно решение на проблема "Шенген" за България

Включване на България в Шенгенската зона и със сухопътните граници е високо в дневния ред на започналото шестмесечно унгарско председателство на Съвета на Европейския съюз. Будапеща е поела ангажимент за постигане на скорошно решение по темата, стана ясно от заседанието на парламентарната комисия по външна политика.  България подкрепя приоритетите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:24

Към МС: Освен държавата, която е обхваната от пожари, земеделският бранш също гори

От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в България настояват за спешни действия на правителството по отношение на селскостопанския бранш. Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша Земеделските стопани са категорични в исканата оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетентност в..

публикувано на 24.07.24 в 16:18
Николай Денков

Остават разногласията по назначаване на български посланик в Украйна

Процедурата по назначаване на български посланик в Украйна остава предмет на разногласия между институциите.  От прессекретариата на президента заявиха, че още миналата есен президентът Румен Радев и кабинетът "Денков" са съгласували кандидатурата на бившия служител на посолството ни в Киев Петър Танев, но Министерският съвет не е изпратил в..

публикувано на 24.07.24 в 15:56
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова: Ново ляво със стари образи и стари идеи няма как да стане

Ново ляво със стари образи, със стари идеи няма как да стане. Чухте ли да говорят за идеи, какво ново има?  Внесли сме стари законопроекти от миналия парламент в социалната сфера. В Европа върви лява вълна и се говори за четиридневна работна седмица, а у нас? Това коментира председателят в оставка на БСП Корнелия Нинова в интервю пред БНР...

публикувано на 24.07.24 в 15:51
Вера Йоурова говори на пресконференцията за доклада за върховенството на закона за 2024 г. след седмичната среща на Европейския колегиум на комисарите в Брюксел, Белгия, 24 юли 2024 г.

Какво се казва в доклада на ЕК за върховенството на закона за България

В България остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се казва в общата част на доклада за върховенството на закона за България, оповестен от Европейската комисия. ЕК оповестява годишните доклади за върховенството на закона В него се отбелязва също липсата на напредък по отношение на достатъчно на брой окончателни..

публикувано на 24.07.24 в 15:49
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата срещу предварителното изпълнение на решението за бордовете на 6 дружества в София

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 15:38

Украйна и Русия си размениха изявления в подкрепа на преговори за прекратяване на войната

Украйна и Русия си размениха изявления в подкрепа на преговори за прекратяване на войната.  Киев е готов да преговаря с руски представители, ако Москва желае да води преговори "добросъвестно", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба при посещението си в Китай. Кулеба обаче подчерта, че в момента Русия няма такава готовност.  Говорителят на Кремъл..

публикувано на 24.07.24 в 15:28