Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай планира да изстреля апарат към Луната в края на месеца

Снимка: БТА

Китай планира в края на месеца да изстреля към Луната своя апарат „Чанъе-5“, който да кацне на повърхността ѝ, да вземе проби от почвата и да ги достави обратно на Земята. Това съобщи ТАСС, като се позова на съобщение на китайското космическо ведомство, предаде БТА. 

Стартът ще бъде даден с помощта на ракетата „Чанчжън-5“ от космодрума Вънчан в южната китайска провинция Хайнан.

„Чанъе-5“ ще бъде една от най-сложните и трудни космически мисии, предприемани някога от Китай. Тя ще бъде първата по рода си от 40 години насам, при която ще бъдат доставени обратно на Земята лунни образци.

Апаратът тежи 8,2 тона и се състои от четири модула. Те са предназначени за пребиваването в орбита, за кацане, за излитане и за връщане на Земята.

Сроковете за реализацията на мисията бяха отлагани няколко пъти. Първоначално стартът беше предвиден за ноември 2017 г., но заради неудачното изстрелване на ракетата „Чанчжън-5“, той беше отложен. Следващият старт беше предвиден за ноември 2019 г., но и той беше отложен. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Кабинетът "Главчев" изгасил "два пожара", няма да се отрази на бюджета

Осигуряването на средства по така наречената "украинска помощ" за земеделците и отпускането на пари за предприятието "Мини Марица -изток" няма да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит.  В т ова увери в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев и за дочно разкритикува несвършеното от..

публикувано на 26.04.24 в 13:50
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07