Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Помощ от 24 лв. на ден за работник само за фирми с дейност, спряна със заповед

| обновено на 17.11.20 в 18:35
Снимка: Ани Петрова

Заведения, школи, други обекти и фирми, чиято дейност е временно ограничена със заповед на държавен орган заради пандемията, ще се възползват от нова помощ за работниците си, които са в неплатен отпуск.

Тя е в размер на 24 лева на ден и ще се плаща за не повече от 60 дни. Това предвижда проект на правителствено постановление, който беше обсъден с бизнеса и синдикатите на заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта.

Намеренията на правителството са новата помощ да достигне поне до 32 500 души. За целта се заделят 50 млн. лева от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева заяви, че работодателската организация подкрепя мярката, но иска срокът на действието ѝ да бъде удължен:

"Тя ще достигне максимално бързо до работещите, ще предотврати тяхното съкращение за периода, в който има наложена заповед на министъра на здравеопазването. Единствената ни препоръка е може би тя да не действа до края на годината, а да бъде обмислено да бъде в сила до края на март или до края на юни следващата година".

Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова приветства това, че компенсацията ще се изплаща директно на работещите, но подчерта:

"И много други организации, които не са затворени с акт на държавен орган, имат нужда от същото, тъй като те също са притиснати да взимат неплатен отпуск, имам предвид техните работници и служители, но те няма да бъдат обект на това постановление, за съжаление. Другото е, че то ще бъде само до края на годината".

Кои са икономическите дейности, които ще могат да се възползват от новата помощ, ще се определя със специална заповед на министър Деница Сачева.
В случаите на непълно работно време размерът на помощта ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Сумите за компенсации са допустими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск, но не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 31 декември 2020 г.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петер Марки-Зай

Унгария: Петер Марки-Зай спечели първичните избори за общ кандидат-премиер на опозицията

Смятаният за аутсайдер католик, кмет на малък град в Унгария и баща на седем деца Петер Марки-Зай спечели днешния втори тур на първичните избори за общ кандидат за премиер на унгарската опозиция. Негов опонент беше родената в България Клара Добрев. Евродепутат с български корени поведе в състезанието на опозицията кандидат-премиер на Унгария..

публикувано на 17.10.21 в 22:17

„Пирогов“: Вече нямаме свободни Covid легла

В „Пирогов“ вече няма свободни Covid легла за лечение на пациенти, съобщиха за БНР от лечебното заведение. Разходът на кислород на столичната болница е близо 9 тона на едно денонощие, което е почти осем пъти повече от обичайното потребление. Всички пациенти, които са настанени в обособените Covid отделения на "Пирогов“, са потърсили помощ в..

публикувано на 17.10.21 в 22:13
Мартисан, контролиран въоръжени банди квартал на Порт-о-Пренс.

Мисионери от САЩ и Канада са отвлечени в Хаити

Най-малко 17 християнски мисионери   и членове на семействата им  - сред тях  5 деца и 7 жени,  са отвлечени в Хаити,  съобщи  Ройтерс, като се позова на местна  организация.  Въоръжена банда е нападнала американските мисионери на път за сиропиталище, което са искали да посетят.  Групата от  16 американски и един канадски гражданин  е..

обновено на 17.10.21 в 22:07

„Медии и истина“ - тема на Световната среща на българските медии в Рилския манастир

„Медии и истина“ - това е темата на Световната среща на българските медии, който започна днес в Рилската Света обител. Журналисти от различни точки на света представят своите издания в двудневния форум, организиран от БТА. Представители на държавната власт, на медийния сектор от страната и на висшия духовен клир присъстваха на първия ден от..

обновено на 17.10.21 в 21:59

РУО Силистра: 38 % от учителите и 37 % от персонала в училищата в региона са Covid ваксинирани

38 % от учителите и 37 % от персонала в учебните заведения в Силистренско са ваксинирани срещу Covid-19, съобщават от Регионалното управление по образование. Данните сочат увеличение спрямо месец август, когато делът на ваксинираните в училищата е бил 33 на сто. Положителен момент е, че вече има и ваксинирани 135 ученици, посочва..

публикувано на 17.10.21 в 21:51
Любомир Георгиев и Нели Дончева, участници в конференцията за бъдещето на Европа в Страсбург.

Какво е отношението към нас като икономически мигранти в ЕС, сравнено с хората от Афганистан и Сирия

Български представители в Конференцията за бъдещето на Европа заявиха, че са усетили по-негативно отношение към нас като икономически мигранти в развитите страни от Европейския съюз, отколкото от страни като Афганистан и Сирия. Този следобед приключи панелът, посветен на миграцията. Гледните точки на участниците от Западната и Източната част на..

публикувано на 17.10.21 в 21:42

Провал на избора на нови членове на Съдийската колегия на ВСС

Провали се изборът за двама нови членове на Съдийската колегия на Висшия  съдебен съвет. След като и на втория тур съдиите масово не участваха в гласуването, с 5 на 4 гласа Избирателната комисия обяви изборът за нередовен. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Ако бъде потвърдено, Съдийската колегия ще..

обновено на 17.10.21 в 21:22