Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат продажба на лекарства без рецепта в магазините

Няма да има промени в часовете за пазаруване за възрастните хора

| обновено на 18.11.20 в 12:38
Снимка: Ани Петрова

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Фармацевтичния съюз обсъждат допълнителни възможности в аптечния сектор.

Водят се разговори и за разкриване на денонощни аптеки в цялата страната, както и за продажбата на лекарства без рецепта в магазините.

През последните седмици се наблюдава свръхупотреба на антибиотици, съобщи председателят на Фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова. Оттам настояват за т.нар. генерично изписване на лекарства.

„Разбира се, наясно сме, че има недостиг на лекарства, тъй като ние също получаваме сигнали. Ние също сме пациенти, аз също търся лекарства и към настоящия момент е възможно лекарите да предписват генерично, тоест по международно непатентно наименование, друг е въпросът защо не го правят, тъй като ако лекарят ви предпише азитромицин заедно с фармацевта ще изберете това, което е налично в аптеката, спазвайки, разбира се продължителност на лечение, милиграми и така нататък“.

Няма да се променят т.нар. „зелени коридори“ за пазаруване за възрастните хора, обяви по-рано пред БНТ здравният министър Костадин Ангелов. Той подкрепи искането учениците от гимназиален етап да носят маски в класните стаи - окончателното решение ще бъде взето от експертите в министерството.

Има достатъчно болнични легла, но има недостиг на лекари и медицински сестри, посочи Ангелов.

Министърът каза още, че кризата е извадила всички истини на показ: „Паднаха всички маски. Ние видяхме истинските лица на хората и истинските възможности на системата. Те не са никак добри“.

Според него обаче, сега не е моментът за реформи и резки действия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

БЛС предлага лекарства без лекарско предписание да се продават и в хранителните вериги

Българският лекарски съюз предлага две мерки, свързани с Covid кризата. Едната предвижда  в най-кратки срокове да бъдат разкрити денонощни аптеки, тъй като в момента те са едва 30 или около един процент от всички действащи в страната. От..

публикувано на 15.11.20 в 11:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще бори незаконните сметища

В Кипър започва план за справяне с незаконните сметища, за чието изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. евро за тази година. На нарушителите, които замърсяват с безконтролно изхвърляне на отпадъци, ще бъдат налагани глоби до 20 000 евро...

публикувано на 30.06.24 в 04:00

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според..

публикувано на 30.06.24 в 02:44

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена..

публикувано на 29.06.24 в 19:53