Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за казуса "Европейски бюджет"

Еврокомисарят Паоло Джентилони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан, който в понеделник наложи вето на европейския бюджет, включително на плана за икономическо възстановяване от пандемията, заяви, че мотивът е "изнудване с миграцията". Полският президент Анджей Дуда, чиято страна подкрепи Унгария за ветото, заяви днес, че на Варшава е твърдо.

Полша и Унгария са обект на европейски процедури за подкопаването на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации.

С обвързването на еврофондовете със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да загубят милиарди евро като финансиране от Евросъюза.

Блокирането от Будапеща и Варшава на евробюджета за периода 2021-2027 година и плана за икономическо възстановяване беше обяснено от унгарския премиер Виктор Орбан с факта, че ЕС ще може да използва финансови средства, за да изнудва страните, които се противопоставят на имиграцията.

В Туитър Орбан написа: „Нито една процедура, която цели да наказва страни-членки, не трябва да бъде въвеждана без обективни критерии и възможност за правна защита“.

Във Вилнюс, където е на посещение, полският президент Анджей Дуда обясни, че клаузата, която обвързва получаването на евросредства с върховенството на закона, нарушава досегашните спогодби:

„Ако някой иска да променя нещо, тогава трябва да бъде предложена промяна в европейските договори. Това трябва да бъде дискутирано на европейско ниво и сред всички страни в обединена Европа“.

Словенският премиер Янез Янша изрази подкрепа за Унгария и Полша в спора им с Евросъюза. Само независима юридически институция - не политическо мнозинство, може да каже какво е правова държава, написа Янез Янша в писмо, изпратено във вторник до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

От своя страна еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони заяви във вторник, че имам много сериозни причини да вярва, че очакваното вето на Унгария и Полша върху евробюджета все пак ще бъде преодоляно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед към Неаполския залив и вулкана Везувий.

Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот

Граждани на Неапол се оплакаха в съда от тормоза от нощния живот. Инициативата е на граждани от квартал в Неапол и е първа по рода си. От години те страдат от неудобството предизвикано от многобройни заведения, отворени до късно през нощта. Жалбата до съда засяга общината, а гражданите са подкрепени от Комитет за жизнеспособност на града...

публикувано на 23.04.24 в 15:44

Разкриха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Схема за регистрация на автомобили с фалшиви свидетелства за регистрация е разкрита от служители на ГД "Национална полиция" и ОДМВР – В. Търново по време на съвместна операция.  Тя се провежда под наблюдението на Районна прокуратура – В. Търново, като действията се извършват на територията на шест града. Двама са арестувани .  Към момента..

публикувано на 23.04.24 в 15:40
Община Силистра

Обсъждат нова структура на Общината в Силистра

Нова структура на Общината ще разгледа на заседание утре Общинският съвет в Силистра. Предложението предвижда намаляване броя на ръководните кадри, броя на дирекциите и отделите. Целта е оптимизиране на работния процес, повишаване на ефективността и намаляване разходите за служители и дейности, финансирани от местните приходи. В докладната..

публикувано на 23.04.24 в 15:26

Изложба в Плевен показва успехите на българските олимпийци по природни науки

В Плевен откриха изложба с българските олимпийци по природни науки "Моите будители". Сред тях са и четирима възпитаници на Математическата гимназия "Гео Милев" в града. В Олимпийските отбори по природни науки за миналата година участват четирима ученици от Плевен, които са спечелили пет медала за България – един златен, два сребърни и два..

публикувано на 23.04.24 в 15:15

Читалня на открито организира библиотеката в Силистра

Читалня на открито организира утре Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра.  Събитието трябваше да се проведе днес по случай Световния ден на книгата и авторското право на площад "Свобода", но бе отложено заради лошото време.  Участниците ще могат да поговорят с библиотекарите за свои любими книги и автори, както и да..

публикувано на 23.04.24 в 15:13

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

В Софийския градски съд е внесено искане за задържане на Марин Димитров, обвиняем заедно със сина му Стефан Димитров и бившия директор на агенция "Митници" Петя Банкова за участие в организирана престъпна група.  Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова При първоначалното задържане Марин Димитров беше приет в..

публикувано на 23.04.24 в 15:04

Галин Цоков: Засега не е нужно носенето на маски или дистанционно обучение

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ "Д-р Петър Берон", където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира Цоков.  "В повечето училища, в които има случаи на..

публикувано на 23.04.24 в 14:59