Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УЕФА присъди служебна победа на Румъния срещу Норвегия

УЕФА
Снимка: uefa.com

Северна Ирландия изпадна от дивизия "В" на Лигата на нациите на УЕФА след присъдена служебна победа на Румъния с 3:0 над Норвегия от несъстоялия се мач от турнира между двата отбора в неделя.

Скандинавците не пътуваха до Букурещ за срещата след забрана на здравните власти в страната заради положителен тест за коронавирус на десния бек Омар Елабделауи. Поради тази причина двубоят не се игра.

Дисциплинарната комисия разгледа казуса и присъди служебна победа на Румъния, което означава, че последният в група 1 тим на Северна Ирландия вече изостава на 6 точки от третия Румъния един кръг преди края и изпада в по-долната дивизия на надпреварата.

В последните мачове от групата тази вечер Австрия посреща Норвегия в директен сблъсък за първото място и за промоция, а Румъния гостува на Северна Ирландия.

Албания победи гостуващия Беларус с 3:2 в последния шести кръг в група 4 на дивизия "С" на турнира на УЕФА Лига на нациите.

Така домакините събраха 11 точки и изместиха с точка съперника от първото място в крайното класиране, с което заслужиха промоция за по-горната дивизия "В".

Албаниците взеха аванс с две бързи попадения около средата на първото полувреме на Сокол Цикалеши.
Максим Скавиш намали за Беларус в 35-ата минута, но Рей Минай възстанови аванса на домакините от две попадения с удар отблизо минута преди почивката.

Макс Ебонг върна интригата за 2:3 в 80-ата минута, но Албания удържа преднината си до края, за да триумфира.
В другата среща от групата Литва надделя над Казахстан с 2:1 като гост и си осигури третото място с 8 точки, докато домакините останаха н дъното на подреждането с 4 точки и отпаднаха в последната дивизия "D".

Казахстанците поведоха в 38-ата минута с гол на Абат Аимбетов след центриране от корнер, но само две минути по-късно Модестас Воробьовас изравни.

Пет минути след почивката домакините останаха с човек по-малко, след като Исламбек Куат получи втори жълт и червен картон за остро влизане в краката на Домантас Шимкус.

Казахстан, който се нуждаеше единствено от победа, за да си гарантира оставане в дивизията, се пооголи в края в търсене на втори гол, а добавеното време, когато Арвидас Новиковас реши всичко, след като засече подаване на Шимкус.

Така домакините ще трябва да играят допълнителен бараж за оставане.

Армения се наложи над Северна Македония с 1:0 и спечели промоция за дивизия "В" на Лигата на нациите на УЕФА.

Двубоят се игра в кипърската столица Никозия, тъй като арменците не можеха да приемат мача заради нестабилната обстановка в страната.

Тимът на Северна Македония имаше превъзходство, но в 55-ата минута защитникът Хованес Хамбардзумян се възползва от подаване на Вахан Бичахчян в наказателното поле и прати топката в мрежата.

С успеха възпитаниците на испанския спец Хоакин Капарос нанесоха първа поражение на съперника в кампанията и с 11 точки го изместиха от върха на крайното класиране.

Северна Македония остана на втората позиция с 9 точки.

В другата среща от групата, която беше без особено значение, Грузия завърши 0:0 при домакинството си на Естония, въпреки че имаше сериозно превъзходство.

Грузинците завършват на третото място със 7 точки и остават в дивизията, а Естония приключва без победа на последната четвърта позиция с 3 точки и през март догодина ще играе в плейофите за оставане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Барселона крачи към нов трофей в Шампионската лига

Барселона крачи към нов трофей в Шампионската лига

Айтана Бонмати поведе Барселона и помогна на женския тим на клуба да се класира за своя шести полуфинал в Шампионската лига по футбол при дамите. Миналогодишният победител в дамския вариант на най-комерсиалното състезание Барселона победи с 3:1 Бран (Берген, Норвегия) и с общ резултат 5:2 е в топ 4, където ще срещне Челси. Бонмати, която е..

публикувано на 29.03.24 в 07:27
Теодор Теодоридис от УЕФА

ФИФА и УЕФА питат Испания за разследвания на корупция

Световната федерация по футбол (ФИФА) и Европейската централа (УЕФА) изпратиха официално писмо до Испанската структура (РФЕФ) с искане за подробна информация след арестите, извършени миналата седмица като част от антикорупционно разследване в страната. Генералният секретар на ФИФА Матиас Графстрьом и генералният секретар на УЕФА Теодор..

публикувано на 29.03.24 в 06:55

Новият треньор на Балкан дебютира с успех

Балкан не даде шанс на ЦСКА след 86:59 в отложена среща от 23-ия кръг, изиграна в „Арена Ботевград“. Мачът предложи известна доза интрига през първото полувреме, но в хода на второто „зелените“ увеличиха значително оборотите и нанесоха четвърто поредно поражение на „армейците“ в Първата шестица от шампионата. По този начин ботевградският тим ознаменува..

публикувано на 28.03.24 в 20:41
Наставникът на Дея спорт Франческо Кадеду..

Дея спорт е полуфиналист

Отборът на Дея спорт (Бургас), който спечели първото място в редовния сезон, успя да се класира за полуфиналните плейофи в мъжкото волейболно първенство. Момчетата на Франческо Кадеду победиха у дома Черно море (Варна) с 3:0 (25:11, 25:19, 25:17) в третия решаващ мач от 1/4-финала помежду им, игран тази вечер в зала "Младост". Така Дея спорт спечели..

публикувано на 28.03.24 в 20:23
Златомир Загорчич

Славия остава без двама титуляри за мача с Левски

Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич определи група от 20 футболисти за дербито с Левски на стадион "Георги Аспарухов", което ще се играе на 29 март (петък). Поради контузии за двубоя отпаднаха капитанът на "белите" Галин Иванов и крилото Денислав Александров. Мачът от 26-ия кръг на Първа лига е с начален час 19:00. Групата на "белите":..

публикувано на 28.03.24 в 19:19
Николай Костов

Николай Костов: Предимството срещу Славия ни е публиката

Треньорът на Левски Николай Костов говори преди най-старото столично дерби със Славия, което е утре вечер на стадион "Георги Аспарухов", информира БТА.  "Не съм мислил по въпроса как ни се отразяват паузите, обикновено ни липсват играчи. Мисля, че се подготвихме добре, направихме мини подготовка. Имахме доста сериозни тренировки миналите сряда и..

публикувано на 28.03.24 в 19:02

Сестри Стоеви са на четвъртфинал в Мадрид

Трикратните европейски шампионки на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева се класираха за четвъртфиналите на турнира по бадминтон от сериите "BWF Super 300" с награден фонд 210 хиляди долара, който е квалификация за олимпийските игри в Париж 2024. Поставените под номер 7 в схемата българки спечелиха без проблеми срещу представителките на Испания..

публикувано на 28.03.24 в 18:37