Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът „Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“ подкрепя млади майки от уязвими групи

Снимка: БГНЕС

Тръст за социална алтернатива изпълнява проекта „Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“. Проектът  е насочен към млади майки, които очакват първото си дете във високорискова група под 22 годишна възраст.

Правят се интензивни домашни посещения на младите майки, като под интензивни нямаме предвид 5-6 пъти да посетим майката. От възможно най-ранния етап на бременността медицински сестри и акушерки, които са минали едно много интензивно специализирано обучение, посещават жените в домовете им, като в някои ситуации това са 50-60, даже повече посещения за целия етап на посещенията, което е доста работа. Всяко едно посещение е около час-два, което са изключително много часове с една единствена цел да се подобри здравето на майката  в началото, особено когато говорим за много млади момичета, защото както имаме момичета, които са на 22, така за жалост имаме и деца, които са в ранна възраст на 13 години, които нямат представа какво им се случва. Те тепърва трябва да изграждат умения за справяне с това предизвикателство, което  им се случва, да изграждат родителски умения“, каза в предаването „Нощен хоризонт“ Марина Евгениева, клиничен лидер.

Изпълнението на проекта е започнало през 2015 година. Първата фаза е завършила през 2016 година, в момента се прави пилотно тестване, по време на което екипът работи с болница „Шейново“ в София и с УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

„Тази грижа и тази програма, искрено, целият екип се надяваме да я видим на национално ниво, в комплект с програма, която да е за всяка една бременна жена, нещо, което е критично нужно в нашето майчино и детско здравеопазване“, допълни Евгениева.

В програмата са включени до момента близо 160 семейства, като повечето от тях отпаднаха заради миграция в чужбина. Медиатори провеждат разговори с майките от ромската общност.

„Храната за една бременна жена, която живее в крайна бедност, също е критичен фактор. Това, което ние се опитваме да правим, е да запълваме различни дупки, но не можем да храним майките. Това, което успяваме да им осигурим, освен патронажна грижа, е лекарства при нужда по време на бременността, защото така пряко влияем върху срока на бременността, защото една инфекция в средата на бременността би довела до преждевременно раждане или до увреждане“, подчерта Марина Евгениева.

Желанието да се грижим, желаните да се отдаваме, желанието да видим отговора на нашата работа в посвещението на здравната грижа към нуждаещите се хора. Това каза в предаването „Нощен хоризонт“ Станислава Симеонова, семейна сестра и ръководител на екип „Семейни сестри“. 

Задълженията на семейните сестри са предимно нравствени или поне ние ги приемаме такива. Задълженият ни като организация на работа е периодично посещение на семействата, които са включени в тази програма, и обгрижването им“, подчерта Станислава Симеонова.

“Ние сме семейни сестри, ние ставаме член на тяхното семейство и доста често те споделят емоционални преживявания от техния жизнен път, от тяхното ежедневие и понякога се сблъскваме с техни семейни случки, проблеми, препятствия, които те не могат да преодолеят сами и докато ние намерим път ни есе включваме в целия този процес на преодоляване на това предизвикателство“, каза още тя.

И докато партнираме на семейството в този път ние също преживяваме този проблем и наистина това ни държи емоционално свързани с тези семейства“, допълни Симеонова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ирена Киркова

Ирена Киркова: Чувството за вина ни пречи да си починем ефективно

"Според определението "почивка" е възстановяване на силите след умора или продължителен труд , или свободно от редовната работа време, разказа за "Нощен Хоризонт" психологът от Варна Ирена Киркова . Тя е от Българската школа за психоанализа. "В контекста на психологията обаче, почивката в най-общ план се разглежда като дейност, която успокоява и..

публикувано на 18.07.24 в 09:15
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45