Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кризисният център „Надежда“ в София спира да работи

Снимка: Фейсбук-Фондация „П.У.Л.С“

Кризисният център „Надежда“ към Фондация "П.У.Л.С" затваря врати от 1 януари 2021 г. Центърът съществува от една година. Той е създаден по програма за кризисно настаняване и рехабилитация на деца, пострадали от насилие или трафик.

"Много е трудно и е много тежко да говорим за създалата се ситуация в последните няколко месеца. Оттеглянето на Фондация "П.У.Л.С"  от управлението на кризисния център за деца, пострадали от насилие, с приоритетно наставяне на деца, пострадали от трафик, по-известен като детски център "Надежда", е рефлекс на годините неглижиране от страна на всички държавни институции по темите, свързани с правата на деца жертви на насилие, деца, които са пострадали от най-тежките форми на насилие, деца, които системно злоупотребяват или са зависими от наркотични вещества", каза в предаването "Хоризонт до обед" Юлия Андонова от Фондация "П.У.Л.С"

Столичната община има намерение да премести Кризисния център на друго място и Фондация "П.У.Л.С" няма да може да управлява повече центъра.

"Някъде между всички подписи и документи, защото очевидно това е един от най-сериозните проблеми в тази държава, се губи съдбата на децата. Губи се това какво правим ние за тези деца. Губи се това как си сътрудничим всички организации, губи се това как един кризисен център като този може да изхранва децата с 2 лева и 22 стотинки на ден и как може да привлече екип от квалифицирани специалисти, които да оказват 24 часова грижа със заплати между 500 и 600 лева", изтъкна Юлия Андонова. 

В момента се полагат грижи за 7 деца в Кризисният център „Надежда“. Децата ще бъдат преместени в други социални услуги.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три истории за радиото като смисъл в ежедневието

За половин век съществуване програма "Хоризонт" е била част от всекидневието на няколко поколения слушатели и е съпътствала живота им както в добро, така и в по-трудни моменти. Три истории на верни слушатели разказват за присъствието на радиото в техния бит и размисли. Светлин Арсов през 2015 г. бил обявен за изчезнал по време на..

публикувано на 18.01.21 в 15:10

Усилията на Сдружението за развитие на туризма в Тутракан за опазване на околната среда

Усещането да се спуснеш със сал по Дунав не може да се сравни с нищо, каза за БНР Кристиян Якимов от Сдружението за развитие на туризма в Тутракан. „ Когато си в лодката, пътува брегът, когато си на брега, пътува лодката - там движението не се усеща , в сала всичко пътува покрай теб, целият свят се върти около теб“. В предаването „Графити..

публикувано на 18.01.21 в 11:21

Спомени за предаването "Нощен хоризонт", което се излъчва от 36 години

Началото на предаването "Нощен хоризонт" е поставено на 3 януари 1984 г. Първоначално „Нощен хоризонт“ се излъчва шест пъти в седмицата, а сигналът му е фрагмент от „Мечтание“ на Шуман. От проф. Веселин Димитров тръгва идеята за създаване на нощен блок. "Ние нямахме толкова много сведения за европейското радио и търсих какво ли не,..

публикувано на 17.01.21 в 13:57
д-р Даниел Иванов, проф. Владимир Аврамов, Симона Станиславова Йорданова, Симона Веселинова Йорданова

Симона и Симона - талант във време на пандемия

В условията на социална изолация и дистанционно обучение изкуство се прави трудно, казват студентите и техните преподаватели от факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В точно тези трудни времена две студентки от Тутракан, носещи едно и също име - Симона Йорданова, направиха за..

публикувано на 17.01.21 в 12:05
Пламен Войков

Семейството на Пламен Войков от Троян отново се нуждае от помощ

През миналата година Община Троян чрез различни инициативи, проекти и дарителски кампании е подкрепила много нуждаещи се лица. Активно се включва и бизнесът като дарява продукти, които произвежда. Общината е помогнала и на семейството на Пламен Войков. Младежът страда от таласемия и ежемесечно се нуждае от кръвопреливане .  За заболяването..

публикувано на 17.01.21 в 10:44
Обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница спазват традициите на етносите

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница в община Лясковец са пример за толерантност и спазване на традициите на етносите. Дори в условията на дистанционно обучение, в училището със 124 ученици от първи до десети клас, продължават часовете по фолклор на етносите, които изграждат мост между децата и създават..

публикувано на 16.01.21 в 17:43
Нощем с белите коли...

Midnight Run на повече от 4 гуми

Блъскани, удряни, разпарчетосвани на съставните си части, одрасквани, пребоядисвани, чупени и въобще – тероризирани под всякаква форма от ръцете и въображението ни. Такава е съдбата на не една и две малки колички, паднали в плен на ръцете и въображението ни. Някои играчки с размер на кибритена кутия обаче спасяват кожата и лака , защото..

публикувано на 15.01.21 в 21:40