Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори тур от парламентарния вот в Грузия

Протест на опозицията срещу резултатите от парламентарните избори в Грузия, Тбилиси, 18 ноември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Грузия днес се произвежда втори тур на изборите за еднокамарен парламент. Той ще се състои в 17 от 30-те едномандатни района, осем от които са в столицата Тбилиси, предаде ТАСС.

Вторият тур е лишен от интрига, тъй като опозицията отказа да участва в знак на несъгласие с резултатите от първия тур, отбелязва БТА. Въпреки това имената на кандидат-депутатите от опозицията ще присъстват в бюлетините и теоретично те може да бъдат избрани. Освен това опозицията ще може да се откаже окончателно от мандатите след събирането на новия парламент.

Опонентите на властта призовават привържениците си да не участват във втория тур, но в Грузия няма долен праг за избирателна активност и изборите при всички случаи ще бъдат сметнати за валидни.

Парламентарните избори в Грузия тази година за първи път са по системата 120/30, което означава, че 120 депутати се избират по пропорционалната система, а останалите 30 - по мажоритарната. Преди 73-ма депутати се избираха по мажоритарната система, а 77 - по пропорционалната. В мажоритарен район побеждава кандидатът, получил на 50 процента от гласовете. Ако никой от претендентите не постигне това, се организира втори тур.

Според данните на Централната избирателна комисия на първия тур управляващата партия „Грузинска мечта - Демократична Грузия“ е получила 48,22 процента от гласовете и е победила в 13 едномандатни района. На второ място с 27,18 процента остана опозиционният блок „Обединена опозиция „Силата е в единството“, чийто гръбнак е партия „Единно национално движение“, учредена от бившия президент Михаил Саакашвили.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестите в Грузия продължават

Около 8000 протестиращи шестваха в грузинската столица Тбилиси втора поредна вечер въпреки въведения полицейски час заради пандемията. Задържани са били поне трима души, съобщава "Франс прес". Демонстрантите подкрепят опозицията и настояват за повторно..

публикувано на 09.11.20 в 22:23

Управляващата партия в Грузия печели парламентарните избори

След преброяване на бюлетините от всички избирателни секции в Грузия управляващата партия "Грузинска мечта" събира 48,15% от гласовете и печели парламентарните избори. Това сочат данни, публикувани днес от грузинската ЦИК, предаде ТАСС, цитирана от..

публикувано на 01.11.20 в 20:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 02:31