Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германците от "twocolors" - мост между мелодичния поп и EDM

   Електроденс дуото "twocolors" се появи през 2015 година в Берлин. Подобно на името си то обедини Пиеро, който е от Западен Берлин и Емил от Източен Берлин. Започнаха да правят ремикси на известни хитове и първият им успех беше „Make It Louder“- ремиксът, който twocolors направиха с ветераните от супергрупата "The Dead Daisies", с участието на рок легендите- Глен Хюз, Дъг Олдридж, Дийн Кастроново и Дейвид Лоуи. Оказа се, че Емил е синът на Паул Ландерс- ритъм китариста на световноизвестната индъстриъл група "Rammstein". Когато ми предложиха интервю с Емил и Пиеро от  „twocolors“ приех без колебание, защото вече бях слушала техни ремикси, особено нашумелият през 2020  денс ремикс на хита "Lovefool" на групата "The Cardigans" от 1996 година. Пиеро и Емил признаха, че често се връщат назад в годините, преоткриват хитовете от 90-те години и началото на новото хилядолетие. Така и „Lovefool“ на „The Cardigans“ провокира музикалната им мисъл и решават да дадат нов оттенък на меланхолията, заложена в оригинала на песента. Виртуалната ни среща с Емил и Пиеро се състоя в платформата Зуум, те бяха в студиото си, така че имах възможността да ги видя в работната им среда.

Вашият дует съществува от 2015 година, спомняте ли си как се срещнахте и въобще как стигнахте до идеята да направите twocolors. Пиеро поема инициативата да отговори

Пиеро: Преди пет години се занимавах с кик бокс и винаги след тренировките отивахме на ресторант. По някаква причина  Емил също беше дошъл, той ми беше приятел. В ресторанта се заговорихме за музика, за живота, той ми показа свои демо записи, които много харесах. Решихме да се срещнем след две седмици. Тогава направихме и нашата първа песен заедно.

Емил: Смешното  е, че нищо нямаше да се получи, ако не се бяхме срещнали на тази вечеря, защото аз не исках да ходя, бях много изморен. Но ето че, по някакъв начин се озовахме на това място и беше наистина хубаво, че това се случи.

Името twocolors предполага съчетаването на два цвята, във вашия случай каква е комбинацията от цветове, която ви описва най- сполучливо- черно и бяло или някакъв друг вид цветове. Емил е категоричен, че комбинациите могат да продължат безкрай, а Пиеро го допълва непрекъснато.

Не бих казал, че това е съчетание от черно и бяло, а по- скоро комбинира  светлата и тъмната ни страна. Това е точното описание за нас. Това са нашите две страни и няма значение в какъв цвят са оцветени. Понякога обаче светлата страна има предимство, друг път преобладаваща е тъмната страна. Името отразява нашата същност. Ние сме като Ин и Ян, тоест всичко, което носят тези две страни, това и се опитваме да покажем с нашата музика.

Значи името twocolors ви представя много точно след пет години заедно на сцената. И Емил и Пиеро отговарят в един глас:

 Да, определено!

Емил: Смятам, че ние сме изпълнени с контрасти и затова и в музиката, която правим се опитваме да съчетаем различни жанрове и винаги се опитваме да прехвърлим мост между мелодичния поп и електро денс музиката и все още смятам, че сме добри с това, което правим като twocolors

Вие сте от Берлин и подобно на името си представяте двете части на столицата- Източната и Западната част, защото Емил е от Източен Берлин, а Пиеро от Западен. Смятате ли, че този факт по някакъв начин обогатява вашите музикални умения. Всъщност можем да ви възприемем като двете части на Берлин- източната и западната събрани в едно хармонично цяло.

Пиеро: Ние двамата се допълваме много добре, защото Емил е добър във визията, тоест добър е по отношение на визуализацията, докато аз съм добър в изграждането на песните.

Емил: Бих добавил, че не Изтокът и Запада  ни описват такива каквито сме. Вярно аз живея в източната част на Берлин, а Пиеро живее в Западен Берлин и трябва доста да пътуваме, за да се срещнем в студиото. Всъщност работим в две студия, едното е в Западен Берлин, другото в Източен Берлин, но това по никакъв начин не се отразява на творческия ни процес. Все пак това е един град и няма много разлики. По- скоро имаше значение в детството ни, но днес това е един голям град и нашата музика не се влияе от това дали идва от изтока или от запада.

Семействата ви повлияха ли по някакъв начин на решението ви да станете музиканти.

Пиеро: Да, смятам, че родителите ни изиграха голяма роля с музикалните влияния, например моите родители си спомням, че слушаха много диско музика, когато бях дете, това много силно ми повлия, моят баща свири на китара, а майка ми на пиано, така че със сигурност мога да кажа, да повлияха на решението ми

Емил: Определено и при мен отговорът е „да“!  Майка ми много обича поп музика и я слуша непрекъснато в колата, по радиото, пее много песни, дори и да не знае текстовете. А баща ми е музикант, гледал съм го много пъти на сцената и как с групата му станаха известни. Баща ми е китарист в „Рамщайн“.

Оказва се, че бащата на Емил е ритъм китаристът на Рамщайн- Паул Ландерс, който сме гледали и в България. Но да се върнем към twocolors и най- новата им песен, която всъщност е денс ремикс на хита на Кардиганс от 1996 година- Lovefool.

Емил: Винаги сме искали да направим кавър още от времето, когато започнахме да работим заедно. Слушахме различни песни от 90-те години на миналия век и от началото на две хилядната година. Сред тях беше и песента на Кардиганс „Lovefool“, харесвахме тази песен още от детските ни години и винаги сме искали да направим кавър. Но по принцип винаги когато правим кавър версии, искаме това да е по-скоро римейк, да преоткрием наново песента. Когато отново чухме песента „Lovefool”, много ни допадна тъжния текст и колко меланхолия има в тази песен. Прииска ни се да направим нещо ново около песента и така дойде идеята  да променим акордите и да направим нашата нова версия и когато хората слушат тази песен да не правят връзка с някаква друга песен, а да я възприемат просто като песен. Това е много важно за нас.

Във видеоклипа на песента „Lovefool” сте облечени в специални костюми, които извикват асоциация с костюмите на френското дуо „Daft Punk“.

Пиеро: Не само във видеото сме облечени в тези костюми, те са като част от нашето изкуството. Това са нашите сценични костюми, носим ги винаги когато сме на сцената. Винаги сме облечени така, когато имаме сценична изява.

Емил: Забавно е, че споменахте, че ви приличаме на „Daft Punk“, защото в търсенето на идея за това как да изглеждаме, как да бъдем забелязани, се обърнахме към миналото. Разглеждахме групи като например „Kiss“ или „Daft Punk“ и въобще много големи изпълнители, които са създали свой собствен свят. Допадна ни идеята да създадем и ние наша собствена вселена, вселената на twocolors.

За мен една от най- важните страни в работата на музикантите е правилният избор на вокалисти за песните, които създават като автори Емил и Пиеро от „twocolors”. Примерите са много-Mabloni за песента "Runaways", или Exel M за песента "I see you", или Muringa за "Survive". Всъщност Muringa присъства в доста от записите на  „twocolors”. 

Пиеро: Отначало работехме с дамски вокали, но за последните ни песни променихме с мъжки гласове. Това е доста сложен процес за реализация, защото едва когато чуеш записа усещаш, че нещо не е наред. Имам предвид, че когато избираме нов глас е, защото искаме да дадем ново звучене на песента. Но понякога се оказва, че изборът ни не винаги подхожда на инструменталната част, която сме направили.

Емил: Винаги търсим характерни гласове или поне гласове, които да внасят контраст в песента. Както имената, които споменахте преди малко. В много от случаите това са приятели на наши приятели, с които сме се срещнали. В дадения момент се оказва, че това е най- добрият избор за конкретната песен.

Но в някои от песните и вие самите пеете, кой е гласът на  twocolors. Пиеро веднага отговаря:

Това беше Емил в песента „Queen”, това беше една от нашите първи песни, от преди четири години.

И понеже търсите нови гласове, интересували ли сте се от български изпълнители, които да включите в записите си.

Да, това е Алма. Запознахме се в Инстаграм, чухме нейните изпълнения и се надяваме, че ще работим с нея някой ден. Постоянно търсим гласове, които да са уникални, да  са специални.

Темата, която ни вълнува през по- голямата част от тази необикновена година е периодът на социалната изолация. Как премина за вас в Берлин този период и какво беше лятото на 2020 за вас двамата от twocolors. Емил и Пиеро се прекъсват и допълват един друг.

За нас нямаше кой знае каква промяна. И без това прекарваме повечето време в едното или в другото ни студио в писане на песни. Разполагахме с достатъчно време, за да направим демо записи и да завършим някои от песните си. Това беше много продуктивен период. Създадохме 14 или 15 нови песни като демо записи. Две вече са готови и едната от тях ще бъде следващият ни сингъл догодина. Истината е, че бяхме много продуктивни, защото не можехме да излизаме. Разбира се това беше тъжната част в работата ни. Но от друга страна разполагахме с предостатъчно време, за да направим толкова много нови песни.

Значи имате необходимия материал. Не е ли време да издадете албум или стратегията ви е друга.

Засега сме наясно със следващия ни сингъл. Както казахме имаме 14 нови песни. През изминалите години залагахме само на сингли и смятахме, че това е най- добрият начин за нашето представяне. Но сега идеята за издаването на албум или на мини албум става все по близка. Все пак имаме толкова много песни, някои от тях са наистина много, много добри, завладяващи и въздействащи. Не искаме песните ни да останат просто така в пространството, смятаме да реализираме още нови неща. Може би ще запишем песните, които са все още идеи и ще ги обединим в албум с някои от вече известните ни песни. Това ни предстои. Ще видим.

Сред песните в каталога на дуета twocolorsе и песента“Never done this.” Кое е нещото, което никога няма да направите.

Емил: Никога няма да се гмуркам, не ми харесва да съм под вода, но всъщност има още страшно много неща, които не бих направил.

Пиеро: Никога не съм бил в България, затова искам да дойда при вас.

А какво ще кажете на феновете си никога да не правят- Емил и после Пиеро

Никога да не се отказват. Мисля, че това е правилно, защото ние създаваме музика от пет години и сме реализирали над 20 песни. И все си мислим- тази песен ще е следващия ни страхотен хит и с всяка следваща сме убедени, че ще бъде още по-успешна от предишната. За нас е чест, че песните ни се издават и това доказва, че ние сме музиканти и изпълнители. Но независимо от това кой си ти, никога не трябва да се предаваш. Дай си време,изчакай, но не се отказвай.

Ето и обръщението към  българските слушатели на дуета "twocolors"

Определено се надяваме ситуацията, в която ни постави тази пандемия, да бъде преодоляна постепенно и хората да могат отново да се срещат в клубове, в заведения, въобще да се възстанови социалният живот и то във всяка една страна по света. Беше лудост, но се надяваме нещата да се възстановят малко по малко. Според мен това е важното.

Това разказаха в специално интервю за предаването "Евробокс" Емил и Пиеро от германския електроденс дует "twocolors". Можете да чуете интервюто и в приложения аудиофайл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45