Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът в свищовското село Овча могила е в изолация

Снимка: БТА

Случаи на заразени с Covid-19 в дома за дементноболни в свищовското село Овча могила наложи изолирането на социалната институция. Все още няма официални резултати от направените тестове колко от всичките 30 домуващи и от персонала са болни. Взети са мерки, за да не се разрасне инфекцията, научили сме си урока от пролетта при първата вълна на Covid-19, увери кметът на община Свищов Генчо Генчев. 

Служители на РЗИ направиха цялостен скрининг на дома, на служителите и на всички настанени 30 човека. Изчакваме лабораторните изследвания да излязат и тогава официално ще можем да говорим за инфекция в дома. Трима служители са показали положителни проби – директорът на дома, домакинът и една от санитарите са показали положителни тестове, но към този момент нямаме лица, които да са със съответната симптоматика на коронавирус инфекция“. 

Тестовете се бавят, защото се правят в лаборатории в Плевен и в Русе, PCR лаборатория в област Велико Търново няма. Кметът Генчо Генчев заяви, че в дома за дементноболни в Овча могила и в старческия дом „Мария Луиза“ в Свищов, където са настанени 118 възрастни, са направени изолационни помещения, където домуващи да бъдат поставяни под карантина и да се лекуват по-леките случаи, при които е възможно домашно лечение.  

Направена е необходимата организация, а при влошаване на състоянието – да бъдат транспортирани към лечебно заведение. Има достатъчно персонал. Има си медицинска сестра, има си санитар, които и сега, в този момент, при съмнителни, само те обгрижват тези болни, които проявяват някаква симптоматика и в двата дома. Направена е необходимата организация“, посочи Генчев. 

Кризата за медици в свищовската болница „Д-р Димитър Павлович“ се задълбочава. За четири дена миналата седмица помагаха двама депутати медици, след това дойдоха двама студенти. Преди това като доброволци влязоха кметът Генчо Генчев и управителят на лечебното заведение - икономистът Илиян Венков. И двамата се заразиха, а състоянието на Венков се е влошило, което наложи спешното му транспортиране в софийска болница. Той вече е стабилизиран.

Основният проблем за лечебното заведение си остава липсата на лекари и намаляващият състав на медицинските специалисти. Във вчерашния ден единият от лекарите, който досега беше в болницата, е с положителна проба. Положението в Свищов си остава отново изключително сериозно. В момента остават само трима лекари за цялата болница да работят. Получаваме помощ от двамата студенти от Плевенския медицински университет. Очакваме още един студент пети курс да се включи от края на тази седмица, но това не е достатъчно. Трябват лекари, които да могат да обслужват отделението. Към този момент не мога да кажа как ще успеем да решим кризата. За лъч надежда – не зная“, допълни Генчо Генчев. 

В област Велико Търново заболеваемостта е над 415 на 100 000. Всяка от десетте общини в региона е взела различни мерки за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46