Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От февруари досега: Над 340 хил. нови безработни

Снимка: Йорданка Петрова

Повече от 340 000 са новорегистрираните безработни от началото на февруари досега. Това сочат най-новите данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. За същия период постъпилите на работа чрез Бюрата по труда са малко над 220 000 души.

Данните от ежеседмичното изследване показват, че от средата на месец август насам новорегистрираните безработни в цялата страна са значително повече от постъпилите на работа чрез Бюрата по труда.

Така например, за последния наблюдаван до моментен период - от 16 до 22 ноември, те са съответно 6 хиляди и 4 хиляди души.

Най-драстични са разликите в областите Добрич, Бургас, Варна, което се обяснява с изтеклата сезонна заетост на кадри в черноморските ни курорти.

Единствено в София област тенденцията е обратна и новорегистрираните безработни са по-малко от устроените на работа, а в областите Габрово и Перник са поравно.

В област Сливен отчитат спад с 6,2% процента на заетите по трудово-правни отношения през третото тримесечие на 2020-а спрямо същия период на миналата година. Общо заетите по трудови отношения в областта са 37 хиляди души, сочат данните на НСИ. 

През третото тримесечие на годината брутна месечна заплата за областта се е увеличила спрямо второто тримесечие на годината с 2,7% и е 1023 лева, съобщи Сребрина Ганушева, главен експерт „Статистически изследвания“:

„За обществения сектор средната месечна заплата е 1242 лева, а за частния - 931 лева. През третото тримесечие на 2020 година средната месечна работна заплата за област Сливен нараства с 10,7% в сравнение с третото тримесечие на 2019 година“.

В сравнение с останалите области на страната през третото тримесечие на 2020 година област Сливен е на 21-во място по показателя „средна работна заплата”. Най-висока средна брутна месечна заплата получават наетите в секторите „Професионални дейности и научни изследвания“, „Добивна промишленост” и „Държавно управление“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският предприемач Майк Линч

Британският предприемач Майк Линч е сред изчезналите при потъналата заради торнадо яхта

Британският предприемач Майк Линч е сред изчезналите, след като суперяхта с 22 души на борда потъна край бреговете на Сицилия по време на силна буря. 7 души се издирват в Италия, след като торнадо обърна ветроходна лодка 59-годишният Майк Линч, известен като "британкия Бил Гейтс" и е основател на Autonomy Corporation, се смята за един от..

публикувано на 19.08.24 в 17:28

Ловешката болница се стабилизира финансово, до месец отварят ортопедия и травматология

Многопрофилната болница в Ловеч, която от години е в тежко финансово състояние и изпитва остра нужда от специалисти ще разшири дейността на отделението по хирургия, а от началото на септември се очаква да бъде възобновена и работата на родилното отделение. Болницата вече има нов заместник-директор по медицинската част в лицето на хирурга д-р..

публикувано на 19.08.24 в 17:22
Д-р Валентин Христов, кмет на Плевен

Още срещи между държава и местна власт ще решават проблема с обходен път на Плевен

Поредица от срещи, кръгла маса, депутатско питане отново поставиха в  центъра на общественото внимание в Плевен необходимостта от бързи  решения за изграждане на обходен път. Той трябва да облекчи натоварения  трафик в централната част на града след изграждането на Лот 3 от  автомагистрала „Хемус“. Ще се случи ли навреме и защо..

публикувано на 19.08.24 в 17:00

Пожарът в село Струпец отново се е разгорял

Отново се е разгорял пожарът в землището на врачанското село Струпец, където три дни горските служители се бориха с огън, обхванал над 800 дка гора. В момента на терен са 3 пожарни коли на Държавно горско стопанство Мездра и още една на противопожарната служба в Роман. Все още не е овладян пожарът в землището на село Арчар.

публикувано на 19.08.24 в 16:45
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Имало е политически натиск върху Кожарева, не да махне, а да задържи Калин Стоянов

"Възраждане" ще отидат на среща с политическите партии в НС, но ако ПП-ДБ не са инициатори. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов в интервю пред БНР. Той потвърди, че има нужда от такава среща, за да се търси решение и изход от създалата се ситуация, след като президентът Румен Радев върна проекто-кабинетът на Горица Грънчарова..

публикувано на 19.08.24 в 16:22
Президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Лукашенко: Беларус повече няма да спира мигрантите, пътуващи към ЕС

Беларус повече няма да спира мигрантите, пътуващи към ЕС, каза президентът на страната Александър Лукашенко в интервю за руския държавен телевизионен канал „Россия 24“: "Вие (ЕС) ми сложихте "примка на врата" под формата на санкции и изисквате да защитя Европейския съюз от наплива на тези мигранти. Няма да е така. Нека си ходят където си..

публикувано на 19.08.24 в 16:16
Юрий Ушаков

Засега Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна заради атаката на Киев срещу Курска област

Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна засега предвид атаката на Киев срещу Курска област. Това заяви във видео изявление помощникът на руския президент Юрий Ушаков. Според Ушаков предложенията за мирни преговори, направени от президента Путин през юни, сега не са валидни, но не са отменени. "В този момент би било напълно..

публикувано на 19.08.24 в 16:11