Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Али Ахмети е оптимист, че в Скопие ще получат добри новини от София

Северна Македония временно се отказва от инвестициите си в българската атомна централа „Белене“

Али Ахмети
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на албанската партия в управляващата в Република Северна Македония коалиция Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети е оптимист, че до края на годината в Скопие ще получат добри новини от София за преговорите с Европейския съюз, пише македонският информационен сайт „Фактор“.

Ахмети казва, че краят на неразбирателствата между двете страни е въпрос на време и разкрива, че между Скопие и София се извършва "размяна на документи".

Министърът на външните работи Буяр Османи работи интензивно за решаване на спора, каза Ахмети.

Същевременно стана ясно, че Република Северна Македония временно се отказва от инвестициите си в българската атомна централа „Белене“ и се насочва към гръцката газова централа в Александруполис. Това обяви в рамките на енергийния форум в Скопие изпълнителният директор на АД „Електрани“ на Северна Македония Васко Ковачевски.

Взетото решение той обясни с аргумента, че гръцката електроцентрала има по-добри перспективи да бъде реализирана по-скоро от българския проект за атомна електроцентрала, предаде агенция МИА. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК: Без мита и квоти за украинския внос в ЕС още година

Eвропейската комисия удължи с още една година замразяването на митата и квотите за украинския внос в ЕС, след като Съветът на ЕС и Европейският парламент вече гласуваха предложението. Срокът им изтича на 5 юни, като т.нар. автономни търговски мерки са въведени през 2022 година като ключов елемент на подкрепата на ЕС за икономиката на страната чрез..

публикувано на 13.05.24 в 15:27

Възстановено е осветлението в двете тръби на тунел "Дупница" на Е-79

Възстановено е осветлението и в двете тръби на тунел "Дупница" на гл път Е-79, събщиха  от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) днес по обяд. Поради проблем в електропреносната мрежа в двете тръби на тунела нямаше осветление от 9 май, а скоростта за преминаване беше ограничена на 40 километра в час в двете посоки. Пътни експерти казаха, че е..

публикувано на 13.05.24 в 15:23
Милена Димитрова

Милена Димитрова: С родолюбиви иницативи българите в САЩ подържат културен афиш и дух

Аз разбрах, че родолюбиви инициативи правят така, че българите в различните градове в САЩ да поддържат непрекъснат културен афиш и дух. Представяйки книгата на Рори Милър се оказа, че има голям интерес към такъв проект. Там се представя филма "Ваклуш", а за 24 май предстои при българите да бъде Йорданка Христова. Тези впечатления сподели в..

публикувано на 13.05.24 в 15:11
Палестинците, разселени от израелската въздушна и наземна офанзива в Ивицата Газа, минават през импровизиран палатков лагер в Дейр ал Балах, Газа, 12 май 2024 г.

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа, след започналите евакуации в части от града, наредени от Израел, съобщи Организацията на ООН за палестинските бежанци, цитирана от израелски медии. Междувременно, здравното министерство в Ивицата Газа, което е под контрола на "Хамас" съобщи, че здравната система в палестинския..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Тежки сражения в Източна Украйна

Русия твърди, че нейните сили са навлезли в граничния град Волчанск, който се намира близо до втория по големина град в Украйна - Харков. Украйна твърди, че в района все още се воят ожесточени боеве. Русия засили нападенията си в областта, след изненадващите нахлувания през границата в петък, при които бяха превзети най-малко 9 населени места...

публикувано на 13.05.24 в 14:45

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци очакват в Силистра

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци предстои да бъде изградена към Регионалното депо в Силистра, което обслужва и общините Ситово, Главиница, Кайнарджа, Алфатар и Дулово. Договорът за финансиране е вече подписан с Министерство на регионалното развитие и благоустройството и е в размер на почти 7,9 милиона лева .  Тече..

публикувано на 13.05.24 в 14:34
Петер Стано - говорител на Европейската служба за външна дейност.

От РСМ се очаква да прилага добросъвестно всички двустранни споразумения и протоколите към тях

"Това, което се очаква от Северна Македония, е много ясно изразено в последния доклад по разширяването - съществуващите двустранни споразумения да бъдат прилагани добросъвестно от всички страни, в т.ч. споразумението от Преспа с Гърция и Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество с България, в т.ч. и протоколите към него",..

публикувано на 13.05.24 в 14:31