Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението в центъра на София беше блокирано

Протест с искане за връщане на строгите текстове за нерегламентиран превоз

Автобусните превозвачи прекратяват обществения превоз за 24 часа в знак на протест

| обновено на 25.11.20 в 12:45
100 автобуса и 2000 таксита спряха превоза на пътници в знак на протест.
Снимка: БГНЕС

Ключови булеварди в центъра на София бяха блокирани тази сутрин заради протест на автобусните и таксиметровите превозвачи. Недоволството е срещу подкрепеното от депутатите президентско вето върху промените  в Наказателния кодекс, които инкриминират нерегламентирания превоз.

Около 12:00 часа автомобилите на превозвачите се изтеглиха от площад „Александър Батенберг“, където стотици автобуси и таксита блокираха движението за около два часа, като това предизвика сериозни задръствания в района на центъра на столицата.

Към 12:30 часа движението по булевард „Цар Освободител“ вече е нормализирано до улица „Княз Александър Батенберг“ – до сградата на БНБ.

Превозваческият бранш днес излезе на протест с настояването депутатите отново да приемат допълненията в Наказателния кодекс за инкриминиране нерегламентирания превоз на пътници, след като промените бяха отхвърлени с вето на президента, което парламентът подкрепи.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи:

"Очакваме да се приеме Наказателният кодекс. Очакваме всеки да прояви като депутат своята отговорност и всички политически партии да подкрепят нашата инициатива".

Освен от автобусните превозвачи за инкриминирането на нерегламентирания превоз настояват и от таксиметровия бранш. Тяхното недоволство е срещу различни мобилни приложения за извършване на превозни услуги, които ощетяват бизнеса им. 

В знак на протест превозвачите спряха обществения превоз на пътници за днес, но по думите им, ако исканията им не бъдат чути, недоволството им ще прерасне в дългосрочен протест.

Ивайло Павлов от Националния съюз на превозвачите:

"Хората са се събрали, защото икономически вече не издържат. Това приложение и тези нерегламентирани превози отнемат една трета от бюджета на шофьорите. Само предупредителен е протестът. По-нататък може да предприемем и по-строги мерки".

По информация от кореспондентите на БНР в Пловдив и Благоевград шофьорите на градския транспорт са протестирали символично с табели, поставени на автобусите.

Превозвачите настояват допълненията в НК, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново.

Сред мотивите за ветото е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар „споделено пътуване“. От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борба със сивия сектор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

И превозвачи от страната протестират заради ветото за нерегламентираните превози

Десетки автобусни превозвачи от Благоевградска област се присъединяват към националния протест с искане за наказателно преследване и ефективни присъди на нерегламентираните превози. Почти напълно ще спрат линиите по Републиканската пътна мрежа, а..

публикувано на 25.11.20 в 05:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заплата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателят на градския..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан..

публикувано на 28.03.24 в 19:01

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната..

публикувано на 28.03.24 в 18:55
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в..

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският..

публикувано на 28.03.24 в 18:34