Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция облекчава карантинните мерки

Облекчаването на мерките бе обявено от президента Еманюел Макрон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция пристъпва към облекчаване на карантинните мерки, което ще стане на три етапа, както обяви в изявление снощи президентът Еманюел Макрон. Търговските обекти ще могат да отворят от събота.

„Върхът на зараза на втората епидемична вълна е преминал“, обяви френският президент Макрон.

Карантинните мерки са дали резултат: броят на заразените е вече под 5000 дневно, намалява и числото на болните в реанимация. Въпреки това жертвите на коронавируса във Франция са вече над 50000.

От 28 ноември всички магазини ще отворят, а периметърът на разходките на французите ще се разшири до 20 км в рамките на 3 часа. Училищата ще възстановят извънкласните занимания на открито, религиозните храмове ще се отворят за ограничен брой вярващи. Декларациите за излизане и вечерният час остават.

Ако спадът на заразата продължи, от 15 декември предстои ново облекчаване, семейните събирания за Коледа ще бъдат разрешени, но ограниченията по празниците няма да бъдат напълно отменени, предупреди президентът. Третият етап е от 20 януари, а към края на декември може да има ваксинации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Еманюел Макрон

Франция започва ваксиниране срещу Covid-19 в края на декември

Ваксинирането срещу Covid-19 във Франция ще започне в края на декември или началото на януари, като първи ще бъдат имунизирани хората с най-крехко здраве, обяви президентът Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс. От събота отварят магазините и се..

публикувано на 24.11.20 в 22:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само една формация е подала документи в ЦИК за участие във вота

Централната избирателна комисия има пълното съдействие на служебния кабинет по въпросите, свързани с организацията и подготовката на предстоящите избори две в едно на 9 юни. Това е уверил служебният премиер Димитър Главчев на първа среща с ЦИК, обяви..

публикувано на 16.04.24 в 16:26
Никола Минчев

Никола Минчев: Номинацията на Даниел Митов за нов външен министър е изненадваща

Номинацията на Даниел Митов за нов външен министър е сериозен политически ход, коментира депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев.  Смяната на дипломат №1 обаче е изненадваща, седмица след като служебното правителство пое властта, смята още Минчев: "По принцип е..

публикувано на 16.04.24 в 16:09

Кипър с нови мерки срещу нелегалните мигранти

Кипър предприе нова мярка за ограничаване на масовите пристигания на мигранти, основно сирийци, по море. От днес негови кораби патрулират край бреговете на Ливан, за да възпират отплаващите от там лодки преди зоната на отговорност на Кипър. Това е..

публикувано на 16.04.24 в 16:06

Бюджетната комисия одобри промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия на НС одобри на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Тя е част от приложенията в Бюджет 2024 и се налага да бъде гласувана и в Народното събрание.  Текстовете бяха одобрени с леки технически корекции.  В..

публикувано на 16.04.24 в 16:01

Британска авиокомпания отмени всичките си полети до Тел Авив до 27 октомври

Британската нискобюджетна авиокомпанията Easyjet потвърди, че е отменила всички полети до Тел Авив до 27 октомври във връзка с нападението на Иран срещу Израел. Авиокомпанията едва наскоро възобнови услугите си в региона, след като..

публикувано на 16.04.24 в 15:58
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев

Министърът на земеделието е подал оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването..

публикувано на 16.04.24 в 15:57
Израелската ПВО-система

Израел търси подкрепа за санкции срещу Иран

Израелското военно правителство и днес ще обсъжда възможния отговор на иранската въздушна атака през уикенда. Това твърди официален представител, цитиран от Ройтерс, който не е посочил точен час, в който дискусиите ще се проведат. Докато..

публикувано на 16.04.24 в 15:36