Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоран Заев обещава договорът за добросъседство с България да е закон

Зоран Заев в интервюто за българската агенция БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. Историята ни не е споделена, а обща. Политиците от бивша Югославия ни държаха разделени. Това казва премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за БГНЕС.

Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и на Одринско, заявява Зоран Заев пред журналиста Любчо Нешков и допълва, че трябва да се признаят слабостите на историята, за да се гради бъдещето.

„Имаме обща история и от нея са се създали българският и македонският народ, и  македонският език и българският народ, и това България го признава“.

„Дълбоката държава“ е в опозиция, а политици от бивша Югославия делят София и Скопие, продължава Заев.

България не е фашистка държава, а наш приятел, заявява категорично той и обещава наказания за реч на омраза срещу България.

„И днес потвърждавам цялостната ни позиция за пълна съпротива срещу говора на омразата. Това трябва да спре“

Като доказателство за твърдите мерки Заев посочва освобождаването от поста му председател на Надзорния съвет на Медийната информационна агенция на Зоран Иванов - заради сексистка обида срещу министъра на външните работи Екатерина Захариева.

Зоран Заев говори и за меморандума, който е изпратен до българското правителство.

„Открито декларираме, че нямаме териториални претенции, нямаме и претенции и за малцинство. Не е наша работа да се месим, а също така и на България“.

До края на годината европейските лидери трябва да се съберат отново и ако споровете между Скопие и София са изгладени, може да се очаква зелена светлина за начало на присъединителните преговори на Скопие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03