Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Маестро Найден Тодоров: Стараем се да поддържаме огъня и да носим духовна подкрепа

Найден Тодоров на церемонията "Музикант на годината 2012"
Снимка: Булфото

Две много специфични програми подготвяше Софийската филхармония за тази седмица: на 26 ноември в зала "България" от 19 часа е концертът под надслов La Dolce Vita с музика на италианските майстори на филмовата музика Нино Рота и Енио Мориконе, работили в близък контакт с великия режисьор Федерико Фелини, 100-годишнината на когото светът отбеляза през 2020 г. А в неделя трябваше да се състои българската премиера на Дива симфония от Дан Браун - световноизвестния американски писател, създал своя музикална приказка, която щеше да бъде част от "Фортисимо Фамилия", но поради наложените по-строги мерки за борба с коронавируса, този образователен концерт се отменя.

С маестро Найден Тодоров - обичан диригент, носител на две награди "Музикант на годината" по волята на слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", и директор на Софийската филхармония - разговаряхме преди вратите на концертния комплекс "България" да затворят отново, дни след като той дирижира концерт на Истанбулската филхармония "Борусан" с участието на звездата Мидори. Стана дума за все по-голямата необходимост от обезпечаване на онлайн събития със стрийминг и записи, както и за идеята Софийската филхармония да инициира концертна поредица под надслов "Надежда чрез музика" с участието на млади музиканти, в търсене на връзка с младежката публика. Началото беше поставено от новия независим камерен оркестър Drop Down Community, но, както стана ясно, и този проект ще чака по-добри времена за музикалната култура у нас.

Чуйте разговора с маестро Найден Тодоров в звуковия файл.

А ето и съобщението на Софийската филхармония от 25 ноември:

Концерти, които се отлагат/отменят
29 ноември 2020, неделя, 11:30 ч., зала България
Фортисимо - Дан Браун – Дива симфония
30 ноември 2020, понеделник, 19ч., Камерна зала
Филхармоничен духов квинтет
3 декември 2020 четвъртък, 19 ч., зала България
Людмил Ангелов и Григор Паликаров
5 декември 2020,,събота oт 19.00ч., Камерна зала
Класик Арт
6 декември 2020 неделя, 19 ч., зала България
Арии и дуети с Анна Дитри и Калуди Калудов
10 декември 2020 четвъртък, 19 ч., зала България
Олег Майзенберг и Найден Тодоров
12 декември, събота, 19ч., Камерна зала
Концерт посветен на 250-годишнината от рождението на Бетовен
13 декември 2020 неделя, 19 ч., зала България
Млади звезди
13 декември, неделя, 11.00ч., Камерна зала
Коледна приказка “Сърцето на снежното момиче”
14 декември, понеделник, 19.00ч., Камерна зала
Струнен квартет “Фрош”
14 декември, неделя, 19:00
Надежда чрез музика: Детски ромски оркестър - Сливен
15 декември2020, вторник, 19 ч., зала „България“
“Advent: Musica sacra & profana”
Национален филхармоничен хор
16 декември 2020, сряда, 19ч., зала България
Кварто квартет - ЧРД Бетовен!
17 декември 2020 четвъртък, 19 ч., зала България
Георги Черкин представя Бетовен
18 декември, петък, 19.00ч., Камерна зала
София квартет - Коледен концерт с дрескод
20 декември 2020 неделя, 11 ч., зала България
Фортисимо
П. И. Чайковски – Лешникотрошачката
20 декември 2020, неделя, 19ч., зала България
Надежда чрез музика: Рецитал на Емануил Иванов


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
София Менар

Започна 13-ото издание на кинофестивала „София Менар“

В края на тази седмица започна 13-ото издание на кинофестивала „София Мен а р“. Над 30 премиерни заглавия ще бъдат показани изцяло онлайн до края на януари. Филмите са от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка и са наистина истории, които няма къде другаде да гледате.   Традиционно  „София Менар“ акцентира върху новото иранско..

публикувано на 17.01.21 в 06:33

Мисията на музиката в историята на Българското национално радио

Месец януари минава под знака на годишнина за Българското национално радио - с Наредба закон за радиото, одобрена с указ от Цар Борис III на 25 януари 1935 г. радиоразпръскването у нас става държавно. Тази дата се приема за рожден ден на БНР. По този повод в предаването "Сценична треска" на програма "Хоризонт" гостува Антоанета Радославова, която..

публикувано на 16.01.21 в 20:55
Диян Павлов -Джими

Художникът Диян Павлов превърна третия АРТ център в Плевен в нестандартно място за изкуство

В Плевен има едно нестандартно място за изкуство, което преди две години се превърна в третия АРТ център в града. Това място е общинската галерия "О`Писменехъ". В основата на идеята е художникът Диян Павлов-Джими, известен и с интерактивното представяне на възникването на писмеността в глобален аспект. В Плевен познават Джими като човек с..

публикувано на 16.01.21 в 17:14

Кремена Попова помага за развитието на талантливи деца

Вече 25 години в Арт школа „Гея“ към Общинския детски комплекс в Ловеч стотици деца изучават тайните на изобразителното изкуство. В края на ноември миналата година рисунка на десетгодишния Божидар Варчев намери място сред илюстрациите на най-новата книга на авторката на Хари Потър, Джоан Роулинг - „Икабог“. " Повечето деца са много..

публикувано на 16.01.21 в 16:03
Слава Иванова в студиото на програма „Христо Ботев“.

Фонд „13 века България“ обяви конкурс за български роман на годината

През 2021 година Националният дарителски фонд „13 века България“ отбелязва 40 години от създаването си. През това време фондът е обединил над 80 хиляди дарители от цял свят. За 10-и пореден път е обявен конкурс за националната литературна награда за български роман на годината. Тече срокът за кандидатстване. Условието е романът да е..

публикувано на 16.01.21 в 12:57

Герган Ценов: Големите явления в изкуството не подлежат на категоризация като съвременно и старомодно

Големите явления в изкуството не подлежат на категоризация като съвременно и старомодно - това, което ги прави действително валидни и значими, е че те не подлежат на фактора време. Достоевски, Толстой, Тургенев и цялата руска класика, заедно със западноевропейската класика, която е еднакво значима за мен, това се вижда и от книгата ми нещо,..

публикувано на 16.01.21 в 11:59

В памет на проф. Реса Колева

На 29 декември 2020 г. от този свят си отиде известната камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева. Много наши слушатели си спомнят многобройните концерти, които тя изнасяше из цяла България, нейното дело като успешен педагог, подготвил десетки певци, които се изявяват днес не само на нашите оперни сцени, но и по света. Достатъчно е..

публикувано на 15.01.21 в 17:07