Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще има ли отказ за субсидиране на некоректни платци на наеми и аренди в земеделието

Снимка: БГНЕС

Предложения за промени в Закона за подпомагане на земеделските производители обвързват плащането на ренти и аренди с правото на субсидии за земеделските производители.

На този етап предстои по-широка дискусия. Тези промени са предложени между първо и второ четене, но след обсъждане в парламентарната комисия по земеделие са оттеглени от вносителите заради необходимостта от по-широко обсъждане, поясни за БНР Лилия Стоянова от Дирекция „Поземлени отношения и комасация“ в Министерството на земеделието, храните и горите. 

Въпросът е сложен, защото става дума за частно-правни отношения по други закони - за арендата и за задълженията и договорите, в които не е предвидена административна намеса при уреждането на отношенията между страните, допълни Стоянова. 

„Дебатът предстои. Предложението е актуално в някаква степен. Такава мярка може би ще има известен дисциплиниращ ефект върху некоректни наематели“, посочи тя. 

Има такива случаи, данните са динамични и се менят всяка година, уточни Лилия Стоянова в предаването „Преди всички“. „Във всеки случай не са голям процент“.

Административно сега земеделското министерство не може да се намесва в ситуация на некоректност при изплащането на наеми и аренди.

Сред мотивите на вносителите на предложението е това, че хората трудно се ориентират в правната материя и срещат трудност в прекратяването на такива договори, поясни Стоянова. Много от договорите се сключват с възрастни хора, които не знаят как да прекратят тази некоректна практика.

За земи от държавния и общински поземлен фонд държавата и общините предприемат мерки за прекратяване на подобни договори, докато при частните собственици на наемодателите им е трудно да предприемат тази стъпка, посочи Лилия Стоянова. И независимо че наемателят не си плаща, договорът продължава да действа“. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Моллова и Николай Джунов

Професията говорител – борба с езика, борба за езика

Професията „Говорител“ в радиото – може би мислите, че такава вече няма. И ще бъдете прави. И не съвсем. Защото радиото е приемственост. Защото всеки, който е заставал пред микрофон, милее за езика и преболедува със сърцето всяка грешка . И защото и днес са живи уроците, които по-опитните са предали на по-младите. Срещаме ви с двама..

публикувано на 27.01.21 в 14:04

Експерт: Извънпистовото каране – горещ картоф, прехвърлян между институциите

„Трябва да има ясна регламентация при извънпистовото каране и за категоризация пистите“. Това каза пред БНР доц. Петър Янков, преподавател в Националната спортна академия.  „За радост част от нещата се свършиха – има Закон за туризма и има някаква регламентация за пистите, за обезопасяване и информационна обезпеченост – но все още не е ясно..

публикувано на 27.01.21 в 12:43

Изследват се над 100 потенциални медикамента за лечение на Covid-19

Има ли надежда за пробив в лечението на Covid-19?   Лекарство от мекотело се оказва 27 пъти по-ефективно от ремдесивир срещу коронавирусната инфекция в рамките на лабораторни експерименти, твърди в своя публикация едно от авторитетните научни списания.  Търговските права за продажбата на плитидепсин са на испанска компания. В страните от ЕС..

публикувано на 27.01.21 в 11:14

Център за детско развитие – „Малки чудеса“ събира мартенички за недоносените бебета

„Целият ентусиазъм дойде от това, че родителите на бебета с тегло под нормата имат нужда да бъдат зарадвани “. Това сподели в предаването „Преди всички“ Моника Златанова от Фондация „Нашите недоносени деца“ за идеята да се изработят мартенички за недоносените бебета в неонатологичните отделения.  Тази година кампанията се прави за втори път -..

публикувано на 27.01.21 в 11:10
Полина Карастоянова

Бордът по туризъм предлага тестване на границата с антигенни тестове

„Получаваме този удар и това решение на министъра на здравеопазването за въвеждане на задължителен PCR тест за влизащите от европейски страни у нас граждани е  абсолютно несъгласувано и неочаквано “. Това заяви пред БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Борда по туризъм, във връзка с това, че Националният борд по туризъм и Националната..

публикувано на 27.01.21 в 10:49

Жаклин Кунович: Заради затварянето регресът при децата е огромен

Към момента образователните школи, центрове и занимални  за деца до 4 клас работят при спазване на установените условия. Работи се в малки групи, децата са намалели, обясни пред БНР  Жаклин Кунович, която е управител на такъв център в София.  „Донякъде изкуствено поддържаме ниски бройки на групите, именно за да няма много деца на едно място,..

публикувано на 27.01.21 в 08:38

Двете училища към затвора във Враца не са прекъсвали учебните си занятия

На фона на епидемичната обстановка в страната и проблемите с дистанционното обучение на учениците, две училища в Северозапада не са прекъсвали своето присъствено обучение. Това са училищата за лишените от свобода към затвора във Враца. Едното училище - „Мито Орозов“, е към самия затвор. Там учат и получават професия пълнолетни затворници,..

публикувано на 26.01.21 в 14:38