Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Социалните партньори за Плана за възстановяване и устойчивост на България

КТ "Подкрепа" препоръча изграждането на държавни предприятия за освободените от въгледобива, БСК призова за повече смелост

| обновено на 27.11.20 в 18:19
Снимка: БГНЕС

В Плана за възстановяване и устойчивост на България да бъде заложено изграждането на държавни предприятия, които да дадат алтернативна заетост на работещите във въгледобива - това предложи Конфедерацията на труда „Подкрепа“ на днешното онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бизнесът и синдикатите обсъдиха проекта на плана.

Целта му е да способства икономическото и социално възстановяване от кризата, породена от Covid пандемията чрез набор от мерки и реформи. Същевременно планът полага основите за „зелена“ и цифрова трансформация на икономиката в контекста на целите на „зелената сделка“. 

На заседанието стана ясно, че амбицията на правителството е документът да е окончателно готов много преди крайния срок, който е април догодина.

Социалните партньори направиха конкретни предложения по четирите стълба в плана, които са с пропорционален ресурс за изпълнението им -  "Иновативна", "Зелена", "Свързана" и "Справедлива България".

„Когато се говори за „Зелена България“ трябва да се акцентира върху ключови мерки, свързани със заместващи енергийни мощности и алтернативни работни места за заетите във въгледобива и по-специално в Маришкия басейн“, коментира вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Иоанис Партениотис:

"Държавата да поеме ангажимента за изграждане на предприятия, които ще бъдат с висока добавена стойност. Дали тези предприятия ще бъдат насочени към IT технологии, дали тези предприятия ще бъдат насочени с някаква друга технологична свързаност и съответно те да поемат освободената работна сила. 100 000 души, които обаче обхващат няколко области: Ямбол, Хасково, Стара Загора, защо не и Сливен - т.е. тези всичките, които са около Маришкия басейн. И при всички положения там не може да остане като лунно петно".

В края на септември президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че до Коледа страната ни трябва да формулира най-важните приоритети и визия как ще се използва заделеното финансиране.

С редица критики към плана излезе Българската стопанска камара. Заместник-председателят на организацията Мария Минчева заяви, че в него няма реални предложения за подобряване на бизнес средата:

"Малко по-смели трябва да сме в нещата, които искаме да постигнем. Прав е вицепремиерът Дончев, че планът трябва да е фокусиран и, че ако ние се разпилеем в много посоки, всъщност ще намалим въздействието на тези пари.

В същото време не смятаме обаче, че и това, което ни се предлага отговаря на тези изисквания. Трябва да се довършат някакви започнати реформи, които да ни придвижат рязко напред. В никоя област, това не е постигнато с предложения план".

В становище по проекта от Асоциацията на индустриалния капитал в България определиха инвестиционния ресурс, предвиден в плана, като безпрецедентна възможност за подобряване на социално-икономическата среда в страната.

От работодателската организация смятат че демографската криза е най-сериозното предизвикателство, пред което България е  изправена. В становището се подчертава още, че планът трябва да се доработи.

Обсъжданията по документа ще продължат.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 250 малки населени места са без ток

Около 250 малки населени места са без ток в момента, съобщиха от електроразпределителните дружества. Основната причина за авариите по електроенергийната мрежа е тежкият мокър сняг и скъсаните електропроводници. Близо 120 населени места в Североизточна България са без ток в момента. Основно проблемите са в Шуменско, Варненско и в районите на..

публикувано на 27.01.21 в 12:23

Пътищата са проходими при зимни условия

Всички магистрали и основни отсечки от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, съобщи председателят на Пътната агенция Георги Терзийски. Няма сигнали за бедстващи хора. 1320 снегопочистващи машини са обработвали през нощта пътищата от републиканска пътна мрежа. Обработката на настилките продължава като при усилване на..

обновено на 27.01.21 в 11:59

„Тренд“: 5 партии са сигурни участници в следващия парламент

Пет партии са сигурни за влизане в парламента, а още две имат реални шансове да прескочат 4 процентната бариера, сочи най-новото изследване на „Тренд“. Два месеца и половина преди редовните парламентарни избори в структурата на електоралните нагласи сред гласуващите няма съществена промяна, отчитат от„Тренд“. Дистанцията между първите..

публикувано на 27.01.21 в 11:55
Рекодно ниски температури са отчетени в Гърция.

Сняг и студ затрудняват шофьорите в Гърция

Сняг и ниски температури затрудняват пътния трафик в Гърция. Пътна полиция проверява и спира автомобили, които не са оборудвани за зимни условия. Промяна на времето се очаква от събота. Минусови температури, сняг, дъжд и силни ветрове завладяха Гърция. В континенталната част на страната реки преляха и наводниха пътища.Свлачища..

публикувано на 27.01.21 в 11:43
Министерски съвет

Над 600 000 лв. отпусна правителството за образователна инфраструктура

Над 600 000 лева отпусна правителството на днешното си заседание за подобряване на образователната инфраструктура в страната. Средствата са по линия на програма на образователното министерство за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. Премиерът Бойко Борисов посочва, че за нови детски ясли и градини са одобрени близо 90..

публикувано на 27.01.21 в 11:33

Високите подпочвени води са сред основните причини за аварията в метрото

Високите подпочвени води и образуването на плаващ пясък след валежите са основните причини за аварията в столичното метро , заради която остава затворен участъкът между станциите „Хаджи Димитър“ и „Театрална“. Това съобщи директорът на метрополитена Стоян Братоев. „Нивото на река Перловска се е повдигнало. Цялата територия в района е..

публикувано на 27.01.21 в 11:25
Затворено заведение в София

Собственици и служители на заведения излизат на протест в София

Собственици и персонал на затворените заведения подготвят национален протест пред Министерския съвет в 12 ч. днес, с настояване да започнат работа от 1 февруари. Акцията е под мотото "Марш към свободата" и се организира от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България.  Преди дни от бранша поискаха и оставката на здравния..

обновено на 27.01.21 в 11:08