Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Александър Сивилов в „След края на историята“:

Бръмбар в мравуняка

Снимка: Архив

На 8 декември 1980 година в 23.00 часа пред една от скъпите сгради в Манхатън проехтяват четири изстрела. Жертва на нападението е Джон Ленън. 

През тази година отбелязваме както 80 години от рождението му, така и 40 години от неговата смърт. Британският певец е една от най-влиятелните личности в съвременната ни история, но всички го познават като част от „Бийтълс“. Животът му след разпада на групата рядко се обсъжда, защото е силно повлиян от политиката, а много хора искат да се забравят посланията, които ни носи Джон Ленън.

Той е един от по-специалните членове на първата световна супергрупа. Не само пише текстовете и музиката на повечето им песни, но и постепенно започва да показва своя политическа позиция. 

На 4 ноември 1963 година групата свири в една от големите зали в Лондон. В публиката са кралица Елизабет, кралицата майка и принцеса Маргарет. Преди края на концерта Ленън се обръща към публиката: 

„За последната ни песен ви моля за помощ. Нека хората от евтините места да пляскат с ръце, а останалите просто подрънквайте с бижутата си“. 

Три години по-късно едно от интервютата на групата предизвиква международен скандал.

„Първоначално аз изтъкнах този факт за Англия, че за децата означаваме нещо повече, отколкото Исус или религията. Не го натрапвам, а споделям само като факт“. 

Ленън подчертава, че „Бийтълс“ не се сравняват с Господ, нито претендират, че са по-значими от Христос. Това негово изказване затваря голяма част от САЩ за тях. По време на турнето на групата през 1966-a не посмяват да слязат на юг. Там щатските власти им обявяват бойкот, песните им са забранени и не се излъчват, а плочи и сувенири са изгорени на огромна клада в град Мемфис.

При записа на Белия им албум през 1968 година се появява и песента „Революция“. Тя е написанa от Ленън и доказва промяната, която назрява във възгледите му. На следващата година той връща на кралицата Ордена на Британската империя като протест заради намесата на страната в Нигерия и подкрепата на Лондон за водената от Америка война във Виетнам. Той иска политиката да влезе като една от важните теми за „Бийтълс“, но в крайна сметка групата се разпада.

Джон Ленън поема по собствения си път на борец за мир и човешки права. През 1969 година той се жени за художничката Йоко Оно. По време на медения си месец правят два ненасилствени протеста срещу Виетнамската война, като остават в продължение на седмица в леглото си в хотел „Хилтън“ в Амстердам и канят пресата в стаята си. Тогава е записана и песента „Да дадем шанс на мира“. През 1970 година те се местят в САЩ, но ситуацията там се оказва по-различна.

Действията на Ленън са възприети като опасност за държавната сигурност. Да се говори за мир в момента, в който през 1968 година войските на Вашингтон във Виетнам достигат до 500 хиляди души, а по заповед на президента Никсън през 1972 година за 11 дни по време на операция Лайнбрейкър са изсипани 20 хиляди тона бомби, е наистина опасно. 

Ленън се включва в антивоенното движение в Съединените щати. През 1971 г. излиза песента му „Честита Коледа, Войната свърши“. Той е обещал участие в антивоенен концерт, който да се проведе едновременно с националната конференцията на Републиканската партия в Сан Диего. Разсекретените документи на ФБР и ЦРУ показват, че в този момент той се превръща в мишена на тайните служби. Ако дотогава само е наблюдаван от Бюрото за разследвания, вече срещу него започва операция.

„Нямахме идея, че сред публиката има агенти на ФБР, които записват текстовете на песните“, казва Йоко Оно. 

Най-великата демокрация погва един певец, мечтаещ за мир. Ленън не само е следен. Никсън се опасява, че дейността на бийтълса може да му коства преизбирането. Заради това е започната процедура по депортация. Битката продължава три години и половина. Едва през 1975 година излиза решението на съда, в което е заявено, че няма да предприеме „избирателна депортация, основана само на засекретени политически основания“. Само че в този момент Ричард Никсън вече е подал оставка след скандала „Уотъргейт“ и войната във Виетнам е към своя край. Резултатът от шпионажа е, че Джон Ленън развива мания за преследване. Той е наясно, че телефонът му се подслушва, агенти на службите го следят и може всеки един момент да бъде арестуван.

„Мисля, че искаха да ме сплашат и успяха. Страхувах се, бях параноичен“, казва Ленън. Това, което го спасява дълго време, е неговата известност, но скоро депресията го надвива и в продължение на пет години Гласът на мира не издава нито една песен. Едва през октомври 1980 година отново излиза последният му сингъл, а следващият месец и албум. Само дни по-късно е застигнат от куршумите на убиеца, който е обявен за побъркан. 

Светът загубва един от най-големите си музиканти, а Западът един от своите критици и дисиденти. Странно защо не помним за тази част от историята на уж демократичните държави през Студената война. История, пълна с репресии и преследване, същите каквито е имало и на Изток. Трагичното е, че живеем така и днес. От едната страна събарят паметници, от другата плашат с връщането на комунизма. Правителствата търсят външния си враг, за да замажат провалите си пред хората, а по-добър свят може да има, стига да можем да си го представим. Свят без граници, в който от небето не се сипят бомби, свят без войни, такъв, за какъвто ни пее Джон Ленън. 

Доц. Александър Сивилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24