Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ предлага нулев ДДС за ваксини за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 1 януари доставките на ваксини срещу Covid-19 да се облагат с нулева ДДС ставка, предлагат от ГЕРБ. Поредните законови промени в Закона за данъка върху добавената стойност са внесени в петък от група депутати от управляващата партия.

Преференциалната нулева ДДС ставка за ваксините срещу коронавируса трябва да важи до края на 2022 година, става ясно от промените. Премиерът Бойко Борисов обяви по-рано, че ваксинацията срещу Covid-19 ще бъде безплатна и доброволна за всички. Депутатите от ГЕРБ предлагат да бъде нулев и налогът за медицински изделия за инвитро процедури, свързани с коронавируса, като в текстовете е посочено, че това са комплекти за тестване.

С поредните промени в Закона за ДДС се урежда и режимът с Великобритания, след като от 1 януари изтича гратисният период на Брекзит. Обединеното кралство и Северна Ирландия трябва да се считат за трети за Европейския съюз страни. Предлага се, когато транспортът се извършва до Северна Ирландия, за целите на ДДС доставката да се третира като страна член на Европейския съюз.

Това са поредните промени в Закона за ДДС тази година, като все още не е преодоляно и ветото, наложено от президента Румен Радев заради промените през този закон в режима на бързите кредити. Въпреки че със закона за бюджета за догодина бе направена корекция върху двойното оскъпяване на главницата при просрочие, остана неяснота около правните измерения на казуса. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Склад за ваксината в щата Мичиган.

Доставят ваксина на „Пфайзер“ в САЩ и Европа

Американската авиокомпания „Юнайтид еърлайнс“ вчера започна да доставя ваксина срещу коронавируса, произведена от фармацевтичната компания „Пфайзер“, до складове в САЩ и в Европа, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл“. По данни на вестника, „Юнайтид..

публикувано на 28.11.20 в 07:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Индексът на цените на жилищата нараства с 16% през първото тримесечие

Индексът на цените на жилищата нараства с 16,0% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2023 година, става ясно от анализа към ключовите показатели, изпратен от Националния статистически институт. През май месечната..

публикувано на 03.07.24 в 12:02

Второ денонощие продължава борбата с пожара в депото край Шереметя

Второ денонощие продължават дейностите за потушаване на пожара в регионалното депо за битови отпадъци край великотърновското село Шереметя. Няма опасност за хората, уверяват властите. Пожарът беше предизвикан от запалил се сметоизвозващ камион в..

публикувано на 03.07.24 в 11:53

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев, потвърди говорител на Aлианса. Така Североатлантическият пакт ще разшири гражданското присъствие в Украйна. Негова задача ще бъде координацията на политическата и практическата подкрепа на НАТО на място,..

публикувано на 03.07.24 в 11:53

Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят"

За трета поредна година Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят", който започва в 13 часа. Участие в него вземат представители на местните власти и на енергийни агенции и центрове, които обсъждат подходи, начини и мерки за справяне..

публикувано на 03.07.24 в 11:32
Костадин Костадинов в НС, 3 юли 2024 г.

Скандал в НС с молба за оставка в Агенцията за публични предприятия и контрол

Скандал в пленарната зала предизвика постъпила молба от Севджан Съдкъев да бъде освободен като член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов остро възрази, че няма мотиви на..

публикувано на 03.07.24 в 11:31

Горски служители спасиха сърна в Невестинско

Служители на Горското стопанство в Невестино са спасили сърна, намерена в безпомощно състояние в крайпътна канавка между селата Ваксево и Тишаново, съобщиха от Югозападното държавно предприятие.  След преглед във ветеринарна лечебница и дадени..

публикувано на 03.07.24 в 11:13

Димитър Главчев: Всички министри си свършиха работата

Служебният премиер Димитър Главчев отчете работата на кабинета и със заявката, че не обича да хвали себе си и екипа си, каза, че всички министри са си свършили работата по ресорите. Главчев акцентира, че за първи път няма възражения към провеждането на..

публикувано на 03.07.24 в 11:06