Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват заразените с Covid-19 в Гърция

Гръцки учени са разработили собствен бърз тест с висока ефективност

| обновено на 30.11.20 в 16:59
Вземане на проба за Covid-19 в Глифада, южно от Атина
Снимка: БТА

Оптимистични резултати в Гърция - намалява броят на заразените от коронавирус след почти месец локдаун. Не се очаква обаче пълно премахване на мерките за празниците.

След месец на строги мерки и карантина спада броят на заразените в Северна Гърция. Регистрираните в последното денонощие в Солун са 235 души, докато само преди седмица бяха повече от 900 случая.

Много по-малко са заразените и в Серес, Драма, Кавала, Лариса, които до скоро бяха активни огнища на епидемията.

Управителите на болниците в Северна Гърция настояват правителството да продължи със строгите мерки поне до края на годината.

Специалистите от съвета за контрол на коронавируса предлагат на премиера бавно и постепенно отпускане на мерките, но в райони, където болните и заразените са малък брой.

За първи път с карантината са съгласни и собствениците на ресторанти, барове и кафенете. Според тях не е рентабилно да работят по празниците, защото не очакват клиенти при тези мерки.

Министерството на здравеопазването съобщи, че Гърция е получила първите седем хладилни камери за съхранение на ваксината, която се очаква  в края на декември. Тя ще е безплатна и ще се предложи първо на хората с рискови професии, както и на възрастните.

Гърция ще получи ваксина срещу новия коронавирус до края на 2020 г.,заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на видеоконферентно заседание на правителството. Той обясни, че правителствените ведомства вече са подготвили подробен план за процеса на масова ваксинация на цялото гръцко население. По думите му ваксината ще бъде безплатна и няма да е задължителна. 

Мицотакис съобщи също, че гръцки учени са разработили собствен "бърз тест с изключително висока ефективност", който в скоро време се очаква да бъде пуснат в производство. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христина Христова

Христина Христова: Политическата нестабилност се отрази много негативно на пенсионната система

" Има за какво да се притесняваме и то точно за разходната част на бюджета ".  Това е мнението на бившия социален министър Христина Христова.  По думите ѝ бюджетът за тази година е бил напрегнат бюджет . Бяха предприети редица законодателни промени в разходната част, в социалната сфера, напомни тя и посочи, че има напрежение. Христова..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 хиляди бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

Разследват два взрива край израелското посолство в Копенхаген

Датската полиция съобщи, че разследва два взрива в района на израелското посолство в Копенхаген, предаде агенция Ройтерс. Няма данни за пострадали, посочиха органите на реда.  Извършват се първоначални следствени действия на място. Разследва се евентуална връзка с намиращото се в района израелско посолство, се казва в публикация на полицията в..

публикувано на 02.10.24 в 08:45

Средиземноморските държави от ЕС обсъждат конфликта в Близкия изток

9-те средиземноморски държави-членки на ЕС ще обсъдят последното развитие на военния конфликт в Близкия изток и ситуацията в региона. Това е част от работата на започващата днес в Никозия двудневна среща на техните министри по европейските въпроси. Сигурността в Средиземноморието, миграционните процеси и разширяването на Европейския съюз са..

публикувано на 02.10.24 в 08:43
Петя Алтимирска

Очакват се промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязваме днес. Над 80 милиарда животни са убивани..

публикувано на 02.10.24 в 08:08

Велизар Шаламанов: Решението в Близкия изток преминава през победата над Русия

" Русия има интерес да се разраства конфликтът в Близкия изток , защото това отвлича политическото внимание от агресията на Русия в Украйна. Това отвлича и ресурси в помощ на Израел, които могат да бъдат използвани в помощ на Украйна. От един момент нататък това работи и против Русия". Това коментира пред БНР бившият министър на отбраната..

публикувано на 02.10.24 в 08:04
Васил Караиванов

Васил Караиванов: Няма проблем с данъците. Да обърнем внимание на разходната част

Дали и след 31 декември ще продължат нулевата ставка за хляба и брашното и 9% ставка за ресторантьорите и храните за бебета и малки деца, ще зависи изцяло от новия парламент. След изборите ще бъде ясно дали ще има нови ставки за тези стоки и услуги и какъв ще бъде бюджетът за следващата година. Това обясни в интервю за БНР Васил Караиванов -..

публикувано на 02.10.24 в 07:58