Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Система от местни карантинни мерки влезе в сила в Англия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Система от местни карантинни мерки влезе в сила в Англия от полунощ местно време. Предложената от правителството система получи одобрението на парламента, но гласуването показа разделение в управляващата партия на премиера Борис Джонсън.

Схемата беше одобрена с 291 срещу 78 гласа.

Победата на правителството обаче на практика не е толкова изразителна, защото почти всички лейбъристи в опозиция се въздържаха, а шотландските националисти не гласуваха, тъй като не смятат, че трябва да се ангажират в решения, отнасящи се до Англия.

Но най-показателното е, че от 78-те гласували "против" 56 са от Консервативната партия на Борис Джонсън и това е най-големият бунт на торите досега в парламента.

Бунтарите са на мнение, че системата от местни карантини не е ефективна и сега 55 милиона от 56-милионното население на Англия ще попадне в по-висока степен на местна карантина, което е ужасна новина за бизнеса.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър беше призовал депутатите си да се въздържат, но 16 от тях също не са се подчинили и са гласували против мярката. Позицията на лейбъристите е, че макар и да не харесват политиката на правителството в борбата с коронавируса, не могат да се противопоставят на ограничителните мерки, които все пак са в интерес на здравето на населението.

Плановете на властите предвиждат строгите мерки да бъдат облекчени за пет дни около коледните празници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05