Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Мишел се надява решението за ваксините в ЕС да бъде взето следващата седмица

| обновено на 04.12.20 в 11:34
Шарл Мишел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази надежда, че решението за ваксините в ЕС ще бъде взето следващата седмица. Мишел добави, че очаква и скорошно постигане на компромис по ветото на Унгария и Полша върху бюджета на ЕС и възстановителния план от пандемията с Covid-19.

Мишел отказа да даде повече информация за договорите с фармацевтичните компании с мотива, че уважава върховенството на европейското законодателство и отговорността на различните европейски институции.

„Европейските институции, които са отговорни за признаването на ваксините, работят много сериозно и интензивно, за да гарантират качеството и надеждността им. На тази основа, надявам се, следващата седмица решенията да бъдат взети под надлежна форма, като се базират на науката, познанията и качеството. Ключов момент ще бъде прозрачността“, каза той.

Мишел изрази надежда, че също другата седмица ще бъде преодоляно ветото на Полша и Унгария върху многогодишната финансова рамка и възстановителния план, който двете страни-членки наложиха като форма на несъгласие на обвързването на европейските средства с върховенството на закона:

„Искам да остана оптимист и да продължавам да смятам, че през следващите дни ще можем да разрешим проблема, пред който сме изправени. Бе изразено безпокойство, че механизмът за върховенството на закона може да се използва произволно. Трябва да видим можем ли да успокоим духовете в тази насока“.

Председателят на Европейския съвет подчерта, че трябва да има готовност за всякакви варианти по споразумението по Брекзит и отказа да прогнозира развоя на преговорите, които продължават и в момента. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновяват строителните работи по АМ "Хемус"

С началото на строителния сезон се възобновяват активните строителни работи в участъка от Боаза до пътния възел "Дерманци" на магистрала "Хемус". За продължаване изграждането на аутобана са осигурени над 233,6 млн. лв. от републиканския бюджет. За участъци 1, 2 и 3 са подписани тристранни споразумения между Агенция "Пътна инфраструктура",..

публикувано на 29.03.24 в 16:27

Трудова злополука в сладкарски цех в Симитли отне човешки живот

Мъж е загинал при трудова злополука в сладкарски цех в Симитли. Инцидентът е станал около обяд. По първоначална информация той е бил затиснат от електрическа количка, тип "Стакер", която е била натоварена с материали. Мъжът, който е представител на фирмата- доставчик, се е опитал да предотврати падането на количката с товара, но не е успял и..

публикувано на 29.03.24 в 16:24
Емануил Манолов

Община Павликени получава 2,2 млн. лева за инфраструктурни ремонти

Община Павликени получава два милиона и двеста хиляди лева за ремонти на транспортна и спортна инфраструктура. Финансирането е през Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Чрез Инвестиционната програма за общински проекти от националния бюджет с малко над 1,1 млн. лeва в Павликени ще бъде изцяло ремонтирана улица..

публикувано на 29.03.24 в 16:11

Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен изрази разочарование от неуспеха на преговорите по сформирането на правителство и подчерта ненамесата на Съединените щати в тези вътрешни разговори: "Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички..

публикувано на 29.03.24 в 16:04

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в неплатен отпуск, за да заемат политически длъжности - Законопроектът влезе за гласуване в Народното събрание и бе подкрепен на първо четене с гласовете на ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС. Депутатите излязоха в почивка заради предложение промяната да се гласува окончателно.  От..

публикувано на 29.03.24 в 16:00

Проект: Специални договори да гарантират права на приемните родители

Приемните родители ще подписват специални договори, които ще им гарантират осигурителни и здравни права, сред които право на пенсия и на обезщетение за болест и майчинство.  Това предвижда проект за законодателни промени, който екипът на социалното министерство подготвя.  Министърът на труда в оставка Иванка Шалапатова обясни, че новият вид..

публикувано на 29.03.24 в 15:57

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Сигнал за бомба е подаден в търговски център в София.  По информация на БНР сигналът е получен на служебната поща на търговския център.  Служителите са изведени и посетителите са изведени. Екипи на полицията проверяват мястото.  Засега няма открито взривно устройство. 

публикувано на 29.03.24 в 15:49