Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за композитора Димитър Караджов

Димитър Караджов e български композитор, автор на няколко опери, поставяни в чужбина, но у нас напълно непознат. В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 135 години от неговото рождение на 18 ноември 1885 г.

Димитър Караджов е роден в Пловдив. Музикалното си образование получава във Виена, Дрезден и Берлин, като най-голям принос при оформянето му като творец  има Резничек, но в творчеството му се усеща влияние от Рихард Щраус, Рихард Вагнер, Макс Регер, както и от френските експресионисти. Търсенията на Караджов са в областта на съвременната музика - вероятно той е първият български модернист.

За първи път концерт с негови творби прозвучава у нас на 12 декември 1919 г. в Народния театър, а следващата седмица и във Военния клуб. Свири Гвардейският оркестър под диригентството на Маестро Атанасов. В списание “Везни“ излиза рецензия за коцерта, подписана от Людмил Стоянов, в която четем:
“Богата и разнообразна мелодия, в която капризите на един модерен дух внасят чувствени емоции на някой минал или бъдещ свят. В нея няма нищо еклектично, нищо, което да напомня шаблон - светкавичен и необуздан, на места като Щраус, морен и сластен в своито източни мотиви - като Шуман и Римски-Корсаков, той им, все пак нещо напълно свое и близко нам - това е неговата славянска меланхолия.“

Въпреки че Караджов живее във Виена, той поддържа връзки с кръга около Гео Милев - на българските модернисти. За него Гео Милев отбелязва: „Композитор с огромна музикална култура“. През 1914 г. Караджов композира музикалната пантомима „Младият крал“ - либретото е на Теодор Траянов по творбата на Оскар Уайлд. Пантомимата е поставена във Виенската Фолксопер и е играна 14 пъти. Създал е и още няколко опери: „Дъщерята на Пилат“, “На морския бряг, “Милкана“ (приета в репертоара на Будапещенската опера), “Антигона“. Композира симфонична и камерна музика.

Има и литературни произведения - от замисления триптих „Златоструй“ през 1921 г. издава на немски език драматичната поема „Светицата“ с илюстрации на прочутия Оскар Кокошка. През 1920 г. той се връща в България, воден от мечтата си да създаде културен център в София, в който да има сграда за оперен театър, концертна зала и помещение за оперна музикална академия, и всичко това със собствени средства. Единственото нещо, което иска от Нардното събрание, е да му се отдели терен в центъра на София. Мотаят го две години и накрая, когато разрешават строежа, той внезапно умира - на 23 януари 1923 г., само на 48 години.

Тъжно е, че една такава светла личност като Димитър Караджов е напълно забравена - липсват партитурите на творбите му, почти нищо не се знае за живота му, дори и този невероятен жест - да построи културен център в София - никъде не се споменава. Питам се... толкова ли много композитори с европейска известност имаме, че да можем така, с лека ръка, да ги подминаваме?


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хайгашот Агасян

Хайгашот Агасян: Не правя компромис със стиховете

Хайгашот Агасян е роден на 28 януари 1953 година във Варна. През 1978 г. завършва специалност „цигулка“ при проф. С. Магнев, а през 1980 г. майсторски клас „камерна музика" при проф. О. Станчев в Българската  държавна консерватория в София. Специализирал е „камерна музика“ във Франция и Унгария (1977 ­- 1980 г.). От 1979-а до 1991 г. е..

публикувано на 01.03.21 в 16:45

„Ние сме музиканти“ стана финалист в конкурса на FEDORA

Проектът на Старозагорската опера „Ние сме музиканти“ – за създаване на първия в България интерактивен сензорен спектакъл за деца и младежи със специални образователни потребности, е класиран във финалния кръг на конкурса на европейската платформа FEDORA. FEDORA /Европейски  кръг на оперните и балетни филантропи/ е асоциация, състояща се от..

публикувано на 01.03.21 в 16:00
Максим Минчев

В БТА представят филм за Максим Минчев

Филм-портрет за Максим Минчев ще бъде представен днес в мултимедийния център на БТА, който от този месец ще носи и неговото име. В лентата, посветена директор на телеграфната агенция, който почина през ноември миналата година, говорят четирима негови колеги и приятели - Соломон Паси, Георги Лозанов, Кирил Вълчев и Георги Милков. Филмът е..

публикувано на 01.03.21 в 10:34

„Европейско кино за учащи“ в Дома на киното

Зимното фестивално издание на програмата „Европейско кино за учащи“ се открива днес в Дома на киното. Ще бъдат представени петима големи режисьори, а входът е свободен за ученици и студенти.  Откриването е с лентата „Празненство“ на Томас Винтерберг, а финалът на инициативата е на 12 март с филма „Три лица“ на иранския режисьор Джафар Панахи...

публикувано на 01.03.21 в 10:31
Стопкадър от последното видео на Daft Punk

Когато порасна, искам да стана робот!

7 минути и 58 секунди . Така отмериха Daft Punk звука на самотата в земната пустиня и в човешката пустота в началото на седмицата. За да напишат своя епилог : Крачка, две или три? Колко трябва да изминеш, за да преброиш в стъпки 28 години? И колко са били напред, назад и встрани? Колко те приближават и колко те..

публикувано на 28.02.21 в 00:10
Фрагмент от постановката „Любовни истории“

Актьори от Драматичния театър в Габрово ще разсмеят публиката с „Любовни истории“

Габровският драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще представи първата си премиера за тази година на 28 февруари 2021, от 19.00 часа на голяма сцена. Постановката „Любовни истории“, създадена по едноименната пиеса на Иво Сиромахов, ще предложи на публиката шест комедийни истории на влюбени двойки от шест националности. Спектакълът е начало на..

публикувано на 27.02.21 в 18:06
Теодосий Спасов на Антарктида

“Танцът на пингвините” - филм за обитателите на Антарктида

В Дом на киното в София от 17:00 часа можете да видите филма “Танцът на пингвините”. Той е художествено-документален прочит на Антарктида от маестро Теодосий Спасов. Месец преди да бъде обявена пандемия от коронавирус, той потегля с българска експедиция към най-студената точка на Земята и се завръща оттам буквално дни преди светът да бъде..

публикувано на 27.02.21 в 15:42