Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Урсула Мюнх: Нито един от тримата кандидати за лидер на ХДС не може да се мери с Меркел

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само който разглежда политическите реалности и идейната сплотеност като основни ценности в партийната политика, може да разчете правилно посланията на социологическите допитвания. Всяка партия, допуснала да изпадне във вътрешнопартийни боричкания и зависимост от личностни егоизми, губи подкрепата на избирателя. Най-пресният пример са демократите в Съединените щати - след обединяването си около кандидатурата на Джо Байдън набраха както средства, така и подкрепа и спечелиха.

В Германия партията на Зелените преодоля конфликтите на властолюбивите си съпредседатели, избра нов дует начело, който работи като добре смазана машина, и Зелените се превърнаха във втората политическа сила в страната. Точно обратното се случва с основния им политически опонент, но вероятен коалиционен партньор след малко по-малко от година - Християндемократическият съюз е от близо година „обезглавен“. Не стига оставката на Анегрет Крамп-Каренбауер, а пандемията принуди управляващата партия в Германия на два пъти да отлага конгреса, на който да си избере нов лидер. Това трябваше да се случи тази седмица. Следващата насрочена дата е през януари. „Да загърбим личностните боричкания“, призова Крамп-Каренбауер тримата кандидати за поста наследник на Ангела Меркел. Но твърде късно, смята проф. Урсула Мюнх, директор на политическата академия в Туцинг.

„Наистина е трудно. Ангела Меркел беше много дълго време председател на партията, още по-дълго беше канцлер, така че не е лесно да се намери наследник. Но надпреварата на тримата кандидати не е особено атрактивна. Тя продължава вече прекалено дълго - заради пандемията конгресът беше отлаган два пъти. Нито един от тримата кандидати не успява да събере убедително мнозинство. Освен това има поне още двама-трима, които не са кандидати, но биха могли да бъдат лидер на християндемократите, дори следващ канцлер“, посочи проф. Урсула Мюнх в интервю за БНР.

С настъпването на пандемията управляващата голяма коалиция бързо навакса рейтинг, защото Германия премина сравнително добре през първата вълна. Сега обаче голямото доверие от пролетта сякаш се топи не толкова заради експоненциалното разпространение на заразата, а защото християндемократите не могат да намерят пътя на развитието си след ерата Меркел. И това започва все повече да личи.

„Според мен, този аспект още не се отчита от социолозите. Консервативният блок продължава да се радва на голяма подкрепа, особено в сравнение с кризата преди две години. Но рейтингът им тепърва ще започне да пада, защото за всички ще стане видно, че не могат да решат накъде ще върви партията след ерата Меркел. Очаквам подкрепата за християндемократите да падне още малко, в зависимост, разбира се, от това кой ще бъде избран за лидер. Но рейтингът на ХДС зависи и от номинацията на Зелените за канцлер, като вероятен партньор в следващото правителство.“

Кой от тримата кандидати за лидер на ХДС би могъл да замести Ангела Меркел на европейската сцена? Консерваторът Фридрих Мерц, приближеният на Меркел Армин Лашет или председателят на външната комисия в Бундестага Норберт Ротген? Или трима се карат, четвъртият печели - Маркус Зьодер, баварският министър-председател?

„Питате за Европа, за Европейския съюз, за бъдещето му след пандемията, за предстоящите реформи, за серията конфликти, които чакат разрешаването си. Нарочно изброявам всичко това, защото трябва да кажа, че нито един от тримата претенденти за лидерския пост в Християндемократическия съюз не може да се мери с Меркел. Дори и четвъртият, когото споменавате - Маркус Зьодер, който според мен няма да бъде кандидат-канцлер на консервативния блок.“

„Фридрих Мерц е всичко друго, но не и дипломатичен. Той може да отстоява позициите си, но това обикновено е за сметка на другите. А в ЕС никой не иска да има насреща такъв човек.  Армин Лашет има опит на европейска сцена. Той е интегрираща фигура, но не може да се наложи в партията. А Норберт Рьотген се оказва в печеливша позиция - той има международен опит и е може би най-дипломатичният от тримата кандидати. Рьотген е добре познат в Европа, но и в Америка. Засега обаче не е сред фаворитите за лидерския пост“, изтъкна Урсула Мюнх в предаването „Събота 150“.

По думите ѝ „Зьодер е всичко друго, но не и международник“.

„Дори сам го е казвал. Но нека бъдем честни - когато Ангела Меркел стана канцлер, тя също не беше подготвена за поста. С времето човек дораства за този пост. А и високият пост върви с цял куп съветници и помощници.“

Колко голяма е дилемата, пред която са изправени Зелените, които за сега са отворени за коалиция във всички посоки - както с консервативния блок ХДС/ХСС, така и със социалдемократите и левицата?

„Това е основният въпрос за предстоящите парламентарни избори догодина. Предполагам, че Зелените няма да влязат в предизборната кампания с категорична заявка за предпочитан коалиционен партньор. Основните избиратели на Зелените, които са с по-леви убеждения от лидерите, категорично отхвърлят коалиция с консервативния блок ХДС/ХСС - това все пак е политическият враг на Зелените. Но това е най-вероятната управляваща коалиция“, прогнозира проф. Мюнх.  

„Не вярвам Зелените да се впуснат в авантюрата да оглавят правителство в коалиция със социалдемократите и левицата. Само си представете, как управляващите Зелени се карат с коалиционните партньори за излизането на Германия от НАТО, както иска левицата! Кошмарна представа!“

Чуйте и звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ангела Меркел

ХДС на Меркел избира нов лидер през януари

Християндемократическият съюз на германската канцлерка Ангела Меркел ще избере свой нов лидер в средата на януари, след като планираният за началото на декември вот бе отложен заради ръст на коронавирусните инфекции, предаде АФП. Засега трима..

публикувано на 01.11.20 в 11:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04