Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорната рамка за РСМ и Албания няма да се разглежда на Съвет "Общи въпроси" във вторник

България не отстъпва от наложеното вето и така дискусията за разширяването на ЕС е отменена

| обновено на 07.12.20 в 15:15
Снимка: pixabay

Въпросът с преговорната рамка за Северна Македония и Албания няма да бъде разглеждан на утрешния (8 декември) Съвет "Общи въпроси". Това научи "Хоризонт" от дипломатически източник в Брюксел.

Според източника рамката за Албания няма да бъде придвижена, тъй като рамката за Северна Македония е блокирана от България заради двустранни проблеми.

Той е посочил: "Има държави, които искат двете рамки да вървят заедно". Източникът на БНР обаче намеква, че ситуацията може да се промени.

Германското председателство е изразило съжаление за това. 

Българската блокада на преговорите с Република Северна Македония фрустрира целия Европейски съюз, е заявил високопоставен дипломатически източник от Брюксел пред кореспондента на Македонската държавна информационна агенция МИА.

България не отстъпва от позицията за вето и така цялата дискусия около разширяването на Европейския съюз е отменена от дневния ред на министрите на външните работи. Това включва и преговорите с Албания.

Според дипломатите, съобщава още МИА, светлина в тунела не се вижда и европейските лидери няма да се занимават с разширяването на Европейския съюз и на Срещата на върха в четвъртък и петък.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ВМРО: Единственият път пред Скопие днес е отрезвяването, а не хитруването

Единственият път пред Скопие днес е пътят на отрезвяването, а не на хитруването, заявяват в декларация народните представители от ВМРО. От партията посочват, че на фона на сериозна ескалация на езика на омразата в Република Северна Македония  в петък..

публикувано на 07.12.20 в 13:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владислав Ванков: Виното е уникална реклама за България

В двора на Археологическия във Варна музей се проведе един от най-разпознаваемите винени фестивали у нас. Сред инициаторите са братята Георги и Владислав Ванкови, които създават свой винен проект – изба, която да развива местната винена..

публикувано на 22.07.24 в 14:38
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

НПМГ ще има нова четириетажна учебна сграда с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда,..

публикувано на 22.07.24 в 14:24
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Имаше шанс за правителство на ПП-ДБ, но ако има желание

Бойко Борисов е основният проблем на държавата. Той сваля всяко управление чрез регулатори, служби и т. нат. Сега ПП си мислят, че го опитомяват и след следващите избори ще управляват. Не, ще ги последва съдбата на ДПС. Това каза в..

публикувано на 22.07.24 в 14:10
Кристиан Вигенин

Вигенин: Връщането на втория мандат не беше неочаквано

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него   перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако..

публикувано на 22.07.24 в 14:05

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и..

публикувано на 22.07.24 в 14:02

КНСБ настоява за ръст с поне 20% на бюджета на МВР за пожарна безопасност

КНСБ настоява да бъдат увеличени минимум с 20 процента парите за издръжка и капиталови разходи в бюджета на МВР за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии. Синдикатът оповести пакет от мерки във връзка с повишената..

публикувано на 22.07.24 в 13:57

КФН: Пенсионните фондове са с положителна доходност

Bcичĸи yнивepcaлни, пpoфecиoнaлни и дoбpoвoлни частни пенсионни фoндoвe са с пoлoжитeлнa дoxoднocт – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за последния до момента наблюдаван двегодишен период от 30 юни 2022 година до 28 юни 2024 година...

публикувано на 22.07.24 в 13:36