Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриване и развитие на таланти и изграждане на многофункционално съоръжение са приоритетите на БФ по мотоциклетизъм

Работата с младите, разкриване и  развитие на таланти, детско юношески школи по мотоциклетизъм са приоритетите на новото ръководство на БФМ. Другата цел в мандата на новия Управителен съвет на мотоциклетната федерация е изграждане на многофункционално съоръжение за мотоспорт.

Това стана ясно на първата пресконференция на новото ръководство на БФМ, която бе днес в Пресклуб „България“.  Присъстваха новите членове на УС: президентът на федерацията Ангел Траков,  Иво Цветанов – генерален секретар, Десислав Цеков – отговарящ за ендурото, Михаил Иванов – за пистата и Джанмарко Сантучи – за мотокроса.

"Трудно е да поемеш ръководството на федерацията, след като 26 години на кормилото е бил такъв шампион като Богдан Николов” – каза Ангел Траков. – “Той вложи сърцето си и се посвети за развитието на мотоциклетния спорт. Много вдигна летвата, а ние трябва да надграждаме. Затова се радвам, че остана почетен председател на БФМ, за да помага на екипа.  Имаме доста работа и проблеми, които да решаваме. Това са развитието на младежко-юношеските школи и откриването на млади таланти, безопасността на мотоциклетистите, популярността на мотоспорта сред феновете, зрителите край трасетата, медиите, рекламодателите, спонсорите… Цял живот съм мечтал да имаме ново трасе, център на всички дисциплини в мотоспорта.”


[/modul

Ангел Траков подчерта, че предизвикателството е голямо, а трудностите ще са много. Но се радва да работи с много мотивиран екип. Всеки от УС е с опит в своята дисциплина и работи всеотдайно. Той и неговите колеги обявиха, че ще разчитат много на помощта на клубовете по места, на общините, на кметовете. Това с хората, с които тепърва ще започнат да се срещат и да разговарят по конкретните въпроси.


Сега основната задача е колкото се може по-бързо изготвяне на спортния календар за следващата 2021 г.  Той трябва да е съобразен с много неща, но най-вече с участието на българските пилоти в чужбина, а също и с неизвестностите около пандемичната обстановка.

Тъй като всички –  Траков, Цеков, Иванов и Сантучи са действащи състезатели,  им бе зададен въпрос дали ще продължат да се състезават. Председателят Ангел Траков твърдо каза, че ще продължи, тъй като пистата е неговата страст. Другите също потвърдиха, че ще продължат да излизан на трасетата. В този контекст Иво Цветанов шеговито добави: “Ако БФМ ви издаде лиценз!”

С уговорката, че не е пристрастен, пловдивчанинът Траков посочи града под тепетата като подходящата локация за бъдещото мултифункционално асфалтово съоръжение. Пловдив е центъра на България, сезонът за мотоциклетния спорт там е най-дълъг поради мекия климат, икономически регионът е развит и има много добра хотелска база. Траков би бил щастлив, ако в края на мандата поне е започнало изграждането на така необходимата мотописта, каквато няма у нас, стана ясно от думите на новия ръководител, който извън спорта е председател на Съюза на международните превозвачи.

Десислав Цеков – член на Управителния съвет на федерацията и състезател по Хард Ендуро подкрепя напълно необходимостта от изграждане на писта. Шампион и организатор на много събития, врачанинът е създател на мотоциклетния клуб с най-много на брой състезатели към днешна дата – „Хард Райдърс“.
Михаил Иванов застава изцяло зад идеята за новия спортен обект и ще работи за нейното реализиране. А дотогава състезателите ще продължат да използват единствено летищния комплекс „Долна Митрополия“, затова федерацията си е поставила за задача да подобри инфраструктурата. Ползването на летището обаче става със съгласието на военните и това създава редица затруднения. Бизнесмен в областта на строителството, Иванов е основател на един от най-успешните проекти – клуб „Еко Рейсинг Тийм“ заедно с многократния шампион на писта Мартин Чой. Освен участник в различни състезания от 2005 г насам, Иванов сподели, че знае как се прави и продава продукт. Именно това е сред приоритетите на новото ръководство на федерацията – да стане мотоциклетизмът по-атрактивен за публиката и респективно да има повече рекламодатели. Като организация на състезанията предишното ръководство беше безупречно, но присъствието на зрители беше недостатъчно, което ще се промени, споделиха шефовете на БФ Мотоциклетизъм. Да се увеличи броят на състезателите е другата голяма цел на новото ръководство. Така ще се подобри и конкуренцията мужду тях.

„Имаме идея да включим и минимоторите в състезанията, а също да направим и зимен шампионат“, сподели Михаил Иванов. За да станат състезателите повече, детските школи трябва да се развият, те са люлката на бъдещите участници в различни надпревари. По подобие на ски училищата ще функционират много мотоучилища, като бъдат лицензирани, добави Иванов.

Да се затвори цикълът от деца до шампиони е целта ни, подчерта и Джанмарко Сантучи, бивш ръководител на детската школа в италианския отбор. Чужденецът с бизнес у нас от 10 г. насам е участвал в регионалните и национални шампионати по мотокрос на Италия, затова и отговаря за тази дисциплина в УС на нашата федерация. Плюс това е картотекиран състезател тази година. Повече състезатели от всички възрасти и класове, както и бази, които да подобрим са акцентите в 4-годишния програмен период на БФ Мотоциклетизъм според Сантучи.

Централата ще направи всичко възможно отново да организира европейски и световни шампионати в България, както го правеха бившите ръководители Богдан Николов и Румен Петков в продължение на години, декларира президентът Ангел Траков.
Без подкрепата на държавата домакинство на събития от такъв ранг е невъзможно, затова федерацията търси начин да се срещне и разговаря с министър Красен Кралев, стана ясно на пресконференцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спартак победи Черноморец в Плевен

Спартак (Пл) надви Черноморец, Рилски спортист и Левски с победи в края на редовния сезон в НБЛ

Тимът на Спартак (Плевен) надделя над носителя на Купата на България Черноморец с 81:76 (23:15, 14:24, 20:17, 24:20) като домакин в мач от 32-ия, последен кръг от редовния сезон (първа шестица) в Националната баскетболна лига (НБЛ) за мъже. Плевечани записаха трети пореден и общо 23 успех, а Черноморец претърпя второ поредно и общо седмо поражение, но..

публикувано на 23.04.24 в 21:26
ВК Левски София

Волейболистите на Левски са на победа от титлата след втори успех срещу ЦСКА

Отборът на Левски е само на победа от това да сложи край на 15-годишната си суша без титла в мъжкото волейболно първенство. Във втория мач от финалната серия Левски спечели с 3:1 (25:20, 30:28, 19:25, 25:22) гейма като гост на ЦСКА и поведе с 2:0 победи. "Сините" могат да затворят серията още в петък, ако спечелят в собствената си зала "Левски София"...

публикувано на 23.04.24 в 21:16
Белослава Кръстева

Четири победи и две ремита за българките на Европейското по шахмат

Четири победи и две ремита постигнаха българските шахматистки на Европейското първенство на гръцкия остров Родос. Белослава Кръстева победи с черните фигури полякинята Оливия Киолбаса и с 4 точки е най-напред от нашите състезателки след петия кръг. Победи постигнаха още Виктория Радева, Надя Тончева и Гергана Пейчева, а реми завършиха партиите..

публикувано на 23.04.24 в 20:20
Венелина Поптолева (вдясно) си осигури медал от европейското първенство по бокс за жени

Поптолева, Каменова и Мехмедова също са медалистки на ЕП по бокс (обновено)

Венелина Поптолева, Светлана Каменова и Аслъхан Мехмедова продължиха отличната серия на българските момичета на европейското първенство по бокс в Белград. Под наставленията на Борислав Георгиев и Роман Цветков те се класираха за полуфиналите в категориите до 52, 57 и 63 килограма и донесоха петия и шестия медал за страната ни в сръбската столица. На..

обновено на 23.04.24 в 20:05
Георги Кабаков (с топката)

Георги Кабаков главен съдия на ЦСКА София - Левски

От Съдийската комисия на БФС определиха Георги Кабаков за главен рефер на сблъсъка ЦСКА София - Левски в събота. Ето всички съдийски наряди за 31-ия кръг в Първа лига: 26 април 2024 г., петък, 20:00 ч. Общински Футболен Клуб Пирин ЕООД - ПФК Ботев Враца ГС:   Иво Венциславов Андреев   АС1:   Мартин Емилов Венев   АС2:   Драгомир Руменов Милев..

публикувано на 23.04.24 в 18:09

Българските таекуондисти с още над 100 медала във втория ден на „Херея Оупън“

Още 104 отличия – 19 златни, 27 сребърни и 48 бронзови спечелиха българските състезатели от 15-то издание на международния турнир по олимпийско таекуондо „Херея Оупън“, който се проведе в столичната "Асикс Арена", София. При мъжете до титлите стигнаха състезателите на клуб Рамус - Божидар Аврамов (68 килограма) и Виктор Георгиев (63 килограма),..

публикувано на 23.04.24 в 14:02

Монтана надви Берое и изравни серията във финала

Вицешампионът Монтана 2003 надигра за втори път шампиона Берое с 89:88 (28:17, 9:15, 27:26, 19:25, 6:5) след продължение като домакин в зала „Младост“ в Монтана в четвъртата среща от финалния плейоф в първенството на България по баскетбол за жени и изравни серията на 2-2 победи. Старозарки спечелиха първите два двубоя като домакини, а тимът..

публикувано на 22.04.24 в 20:40