Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Богданов: Децата остават без социална закрила в законопроекта на ВМРО

Снимка: Pixabay

ВМРО предлагат промени в Закона за закрила на детето със силен акцент върху правата на биологичните родители. Част от измененията са свързани с това, кои деца са в риск, начинът по който могат да се подават сигнали до институциите за насилие над деца, както и за други нарушения на правата им.

Проектът на ВМРО е крайно непрецизен, както от правна, така и техническа гледна точка“, каза в „Преди всички“ Георги Богданов, изпълнителен директор на „Националната мрежа за децата“:

„Има погрешно посочени текстове и препратки към закона, но това е най-малкият проблем. Големият проблем е, че той предлага премахване на базисни позиции в закона и го обезсмисля.

Това, което основно се прокарва в целия законопроект – вкарват се неясни и обтекаеми термини или се въвеждат едни нови термини като „общоприет морал“, „антиморален“, които могат да се тълкуват от съдебни заседатели или социални работници както си искат.“

По думите на Богданов най-тревожно е въвеждането на термина „биологични родители“, който го няма никъде в законодателството и не се използва. И това е така, защото е важна не биологичната, а правно установената връзка в едно семейство и правно установения произход на детето.

Терминът е изключително дискриминационен към родителите, които не са биологични. За интереса на детето е важно кой полага грижи за него.

Другото, което ВМРО предлагат е децата в риск да нямат нужда от социална закрила – да отпадне член 5. Това променя изцяло целта на Закона за закрила на детето“.

Богданов допълни:

„С промените детето ще остане без помощ и подкрепа, когато то е насилвано или пребивано“.

Пълен абсурд е и предложението на ВМРО да се подава писмена декларация за истинност, ако искаш да подадеш сигнал до институциите за насилие над дете.

Те атакуват анонимните сигнали, но трябва да се знае, че когато става дума за сигнали за деца в риск, няма анонимни сигнали – знае се кой е подал сигнала от социалния работник, знае се от прокурора, от съда“.

„Има още едно много безумно предложение, освен това, че се дава възможност детето да бъде бито, но и предложение да имаш възможност да си завещаеш детето с едно нотариално заверена декларация – кой да ти гледа детето, ако се разболееш или умреш. Това е лудост… така се изземва ролята на съда, на социалните служби, които биха могли да окажат професионална помощ и подкрепа“.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

На извънредно заседание парламентът обсъди доклада на Временната комисия, разследваща споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ".  Депутатите гласуваха и приеха предложения проект на решение. Само от ДПС гласуваха "против".  Проектът предвижда да се възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия да..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък четири лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци.  Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, както и за произволното нарушаване на правото на собственост и на личен и семеен..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия.   След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града Израелски атаки по Иран, но не..

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане под стража" и "домашен арест" от два месеца на осем месеца и възможност за събиране на трафични данни..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява пътуванията в чужбина за някои служители поради опасения, че чужди сили могат да се опитат да получат достъп..

публикувано на 19.04.24 в 16:54