Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с исторически медал на ЕП по спортна гимнастика

България в състав – Божидар Златанов, Даниел Трифонов, Здравко Добрев, Райън Радков и Теодор Трифонов спечели исторически бронзов медал в отборната надпревара при младежите на европейското първенство по спортна гимнастика, което се провежда в Мерсин (Турция). Младите ни таланти, повечето, от които са дебютанти на състезание от такъв ранг събраха сбор от 228.361 точки и допуснаха пред себе си единствено състезателите на Украйна – първо място с 239.128 точки и на Унгария – втора позиция с актив от 232. 494 точки. След българите на четвърто място  са представителите на Румъния, които имат изключително силна школа и традиции в този спорт.

Това е първо отличие в отборна надпревара в историята на българската спортна гимнастика.


Освен място на почетната стълбичка, момчетата ни намериха място и в 9 финала. Теодор Трифонов и Божидар Златанов попаднаха сред 24-те най-добри и ще се борят за отличията в индивидуалния многобой. Трифонов се нареди 6 –ти в пресявките със сбор от шестте изигравания 76.231 точки (земя – 13.033 точки, кон с гривни – 12.533 точки, халки – 12.166 точки, прескок – 13.466 точки, успоредка – 13.133 точки и висилка – 11.900 точки), а Златанов е 9-ти с актив от 74.998 точки (земя – 13.433 точки, кон с гривни – 9.700 точки, халки – 12.533 точки, прескок – 13.866 точки, успоредка – 13.233 точки и висилка – 12.233 точки).

За финалите на отделните уреди българите се класираха в 4 от 6 възможни. Без представители сме в този на кон с гривни, а на прескок Божидар Златанов е първа резерва.

Във финалите на земя, успоредка и висилка място сред финалистите намериха по двама наши гимнастици.

Сред претендентите за отличията на земя са Божидар Златанов с 3-ти резултат (13.433 точки) и Здравко Добрев с 4-та оценка (13.300)

Между финалистите на успоредка отново с 3-ти и 4-ти резултат са Божидар Златанов с оценка от 13.233 точки и Теодор Трифонов с 13.133 точки.

В осмицата на висилка със 7-ма и 8-ма оценка се наредиха Божидар Златанов с 12.233 точки и Даниел Трифонов с 12.166 точки.

Във финала на халки Златанов влиза с пето постижение от 12.533 точки.

Утре европейското първенство продължава със състезанието при мъжете, което е и квалификация за отборния финал и за финалите на уредите. Страната ни ще бъде представена с пълен отбор – Дейвид Хъдълстоун, Йордан Александров, Димитър Димитров, Радослав Рачев и Христос Маринов. Българите ще играят в последния трети поток.

"След днешният исторически бронзов медал спечелен в отборната надпревара от нашия младежки национален отбор, ние се чувстваме още по-мотивирани и още по-готови за утрешното състезание. Нека защитим с достойнство и чест нашата Родина! Специални поздравления за нашите феноменални момчета", написа в социалните мрежи един от най-добрите ни гимнастици в момента Йордан Александров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Николов - президент на ВК Левски

Волейболен клуб Левски представи нов спонсор

Волейболният клуб Левски представи новия си партньор, като това е компанията Palms Bet. Двете страни подписаха договор за сътрудничество за 3 години, като той може да бъде продължен за по-дълъг период при взаимно разбирателство и добра работа. От страна на Левски на представянето бяха президентите на клуба Владимир Николов и Давид Давидов,..

публикувано на 15.08.24 в 17:21
Кимия Ализаде

Кимиа Ализаде: Бронзовият медал не е този, който исках, но се борих за България

Кимиа Ализаде, която донесе  в историята на българското таекуондо медал от Олимпийски игри, заяви при прибирането си в София, че се е борила в името на България и се радва, че е успяла да зарадва българите с бронзов медал. Родената в Иран Ализаде отчете, че целта ѝ е била златото в категория 57 килограма, но е допуснала грешка в първия си мач, която ѝ е..

публикувано на 15.08.24 в 16:57
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева с по-висока трудност на прескок за следващата година

Националката по спортна гимнастика Валентина Георгиева ще увеличи трудността в изпълненията си на прескок за следващата година, обяви самата тя на пресконференция. През този сезон тя стана европейска вицешампионка на този уред, а на Олимпийските игри в Париж се класира за финала, където зае престижното пето място. Георгиева беше избрана за спортист..

публикувано на 15.08.24 в 16:37
Георги Дерменджиев

Ръководството на Лудогорец прие оставката на Георги Дерменджиев

Ръководството на ПФК Лудогорец прие оставката на старши треньора Георги Дерменджиев, която бе депозирана след тежката загуба от Карабах в третия предварителен кръг на Шампионската лига, съобщиха от клуба. Дерменджиев си взе довиждане с играчите преди тренировката в сряда, а в четвъртък договорът му официално бе прекратен. С него си тръгва и..

публикувано на 15.08.24 в 11:20
Сандра Велчева-Хънт

Сандра Велчева-Хънт: Впечатли ме организацията на игрите в Париж

Българката Сандра Велчева-Хънт, на която Международната федерация (ФИБА) гласува доверие да бъде технически делегат на срещите от баскетболните турнири при мъжете и жените на Олимпийските игри в Париж, заяви в интервю за БТА, че това е било най-сериозното и отговорно състезание за нея до момента. Попитана за назначението си на Олимпиадата и..

публикувано на 15.08.24 в 10:39
Даниеле Орсато

Орсато обясни защо отказа работа в Руския футболен съюз

Италианецът Даниеле Орсато е отказал предложената му работа в Руския футболен съюз (РФС) заради етичните си принципи. Това обясни 48-годишният бивш рефер за "Ла Република", цитиран от ТАСС. РФС съобщи на 13 август, че Орсато е включен в състава на експертната съдийска комисия към централата, но ден по-късно "Гадзета дело Спорт" информира, че..

публикувано на 15.08.24 в 10:34
Винеш Фогат

Спортният съд отхвърли жалба на индийска състезателка по борба

Спортният арбитражен съд (КАС) отхвърли жалбата на индийската състезателка по борба Винеш Фогат за дисквалификацията ѝ на Олимпиадата в Париж, съобщи "Ройтерс". Фогат се класира за финала в категория до 50 килограма на Игрите във френската столица на 7 август, когато в спора за златото трябваше да излезе на тепиха срещу американката Сара..

публикувано на 15.08.24 в 10:04