Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати искат КСНС да обсъди датата на парламентарните избори

Красимир Янков
Снимка: БГНЕС

Независимите депутати, напуснали парламентарната група на БСП, поискаха президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност за обсъждане на датата на предстоящите парламентарни избори.

Красимир Янков от наричащите себе си „прогресивни социалисти“ изтъкна, че определянето на датата не може да е еднолично решение и трябва да се вземе предвид здравната ситуация заради коронавируса:

„Датата на изборния ден не може да бъде насрочена, без да се отчетат съществуващите препятствия за максимално широко участие на българските избиратели. Само така следващият парламент ще бъде максимално представен и истински легитимен“. 

Вчера и лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки призова държавния глава да свика Консултативния съвет по национална сигурност за обсъждане на датата на вота със същите аргументи. Той се обяви за провеждането му на 23 май. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът Румен Радев почете паметта на Никола Вапцаров пред паметника на поета в София.

Президентът Радев: Изборите трябва да са на 28 март

Парламентарните избори не трябва да бъдат отлагани, а да се проведат в срок, коментира президентът Румен Радев пред журналисти. Той посочи, че срокът за това е 28 март.  Държавният глава определи като „имитация на реформи“ предложението на ГЕРБ..

обновено на 07.12.20 в 17:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава гасенето на пожара под рилския Черни връх

И днес ще продължи гасенето на пожара, който възникна в четвъртък на около 2 300 м.  в Рила под рилския Черни връх.  Засегната е неголяма площ - около 10 декара, но и в гора.  За овладяването ще е необходимо изпращането на хеликоптери, заради непристъпния..

публикувано на 24.08.24 в 08:23

Започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита"

В тетевенското село Черни Вит днес започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита", който тази година събира над 850 изпълнители на българска народна музика и обичаи. Съборът води началото си още от 1981 г., а идеята..

публикувано на 24.08.24 в 08:16
 Ангел Стойков

Повече от 600 студенти ще участват по проекта - "Летен университет - 2024"

Повече от 600 студенти от над 30 висши училища в страната се очаква да участват в 22-рото издание на проекта на Националното представителство на студентските съвети в България  "Летен университет - 2024" . Събитието ще се проведе от 25 август до..

публикувано на 24.08.24 в 08:15

Напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати съобщиха за напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Те бяха подновени тази седмица в египетската столица Кайро, а според американския съветник по националната сигурност Джон Кърби следващия етап е Израел и..

публикувано на 24.08.24 в 08:02

Украйна изтласква руските сили от Харковска област

Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област, заяви  президентът Володимир Зеленски. Той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ. В днешния Ден на независимостта Украйна планира атаки срещу руските части и в..

публикувано на 24.08.24 в 07:42

БНР проверка: Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат

Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат, показа проверка на БНР по слушателски сигнали.  Случаите са единични и все още не се отразяват на общата статистика, но са показатели за очакваната от месеци тенденция, казват експерти...

публикувано на 24.08.24 в 07:38

Протестиращи заради безводието в Свищовско отново блокират пътя Плевен – Русе

Жителите на четири свищовски села, които нямат питейна вода, днес и утре отново излизат на протести. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава ще затворят главния път Плевен – Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10 до 10:30..

публикувано на 24.08.24 в 07:31