Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен се надява, че ще бъде намерено решение на ветото на Унгария и Полша

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази надежда, че европейските лидери ще намерят решение на ветото на Унгария и Полша върху бюджета на ЕС и възстановителния план от пандемията с Covid-19 тази вечер. Заседанието на държавните и правителствени ръководители започна днес и ще продължи утре.
Фон дер Лайен определи 7-годишния бюджет на ЕС като "един от трудните въпроси", но изрази оптимизъм за намирането на решение:
"Радвам се, че постигнахме важен пробив, както и че механизмът за обвързването на европейските средства с върховенството на закона остава непроменен. За мен това е от ключово значение. Надявам се, че ще можем да придвижим напред пакета в размер на 1,8 трилиона евро, защото европейските граждани и фирми се нуждаят от него", каза Фон дер Лайен.
"Близо сме, но още не сме стигнали до финалната права", подчерта от своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.
Той определи като "добра новина" развитието на ваксини срещу Covid-19, но предупреди:
"Развитието на ваксините е добра новина и крачка напред в правилната посока, но това не означава, че сме спечелили битката. Трябва да координираме действията си, за да сме сигурни, че разгръщането на процеса на ваксиниране ще бъде успешно".
Намаляването на вредните емисии, Брекзит и трансатлантическите отношения са другите теми, които европейските лидери ще дебатират тази вечер. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Гърция продължават борбата с пожарите и имат готовност да евакуират хора

Продължава борбата с огнената стихия на много места в Гърция. При риск властите евакуират туристи и жители.  Нови 66 пожара пламнаха днес, съобщават от Гражданска защита. Затруднена е обстановката до град Комотини, където се запалиха сухи храсти и дървета близо до туристическо село. Властите предупреждават жителите и туристите да са в..

публикувано на 23.06.24 в 00:59
Моделът на Xiaomi SU7.

ЕС и Китай ще преговарят за митата на произведените в Китай електромобили

Китай и ЕС се разбраха да започнат разговори за планираното облагане на произведените в Китай електромобили, които се внасят на европейския пазар. Новината бе потвърдена от официални представители и на двете страни.  Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че е информиран от изпълнителния заместник-председател на Комисията Валдис..

публикувано на 22.06.24 в 21:24

Приключва шествието "София Прайд"

С добро настроение и музика шествието на “София Прайд” премина по булевардите “Дондуков”, “Васил Левски” и улица “Гурко”. Хората се движат по бул. "Цар Освободител" и почти достигнаха до началната му точка - площад “Батенберг”, където проявата ще приключи, а у частниците в нея ще започнат да се развиват.  "София Прайд" в много цветове и..

публикувано на 22.06.24 в 21:18

Пожар в девинското село Стоманево погълна селскостопански постройки и къща

Два екипа на пожарната в Девин се борят с огнена стихия в девинското село Стоманево, погълнала селскостопански постройки и къща. Кметът на Девин Здравко Иванов каза за БНР: "Изгорели са 3 стопански сгради, 1 жилищна сграда и частично - втора жилищна сграда. Няма пострадали, няма жертви и материални щети. Мисля, че сме овладели пожара вече. Не мога да..

публикувано на 22.06.24 в 21:02
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА зове правителството в Атина да предприеме действия спрямо РСМ

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от..

публикувано на 22.06.24 в 20:07

Отново "Лято с музея“ в Пазарджик

За поредна година, регионалният исторически музей в Пазарджик организира "Лято с музея“. Инициативата е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години. Таз годишното издание на "Лято в музея" ще  започне на 24 юни с богата и разнообразна програма,  като идеята е децата да получат едновременно знания и забавления: " Интересното тази година е..

публикувано на 22.06.24 в 18:49

"София Прайд" в много цветове и настроение

Продължава концертът, който е част от “София Прайд”.  17-ото издание на проявата в защита на човешките права преминава в много добро настроение, въпреки жегата. Концертът започна малко след 19 ч с участието на музиканти от различни възрасти, стилове и жанрове. Шествието на "София Прайд" тръгна от столичния пл. "Батемберг" и продължи по бул...

публикувано на 22.06.24 в 18:48