Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Муйта: Бизнес инвестиция в социални дейности е в подкрепа и на децата

Д-р Джейн Муйта
Снимка: Славена Илиева

Инициативата „GIVE 2 GROW“ е форум, който се организира от УНИЦЕФ, за да допринесе и да подкрепи бизнесите и хората по света, с цел да си подадaт ръка и заедно в отговор на кризата, причинена от Covid, да изразят своята солидарност и подкрепа. Форумът е възможност за бизнесите, лидерите и специалистите по личностно развитие да споделят идеи, ценности и заедно да видят как могат да допринесат за подобряването на социалната среда, на обществото, в което живеем днес и в помощ на децата по света. Наясно сме, че бизнесите играят важна роля и могат да повлияят по положителен начин. А за тази цел сме подбрали мотивационни специалисти, които да говорят по време на този форум“. Това каза пред БНР д-р Джейн Муйта, представител на УНИЦЕФ в България. Тя е родом от Кения, работила е в Зимбабве, Малави и Руанда. 

Стивън Шедлетски е от екипа на световноизвестния мотивационен писател Саймън Синек и е един от мотивационните говорители

„Той е много добър в мотивирането и развитието на бизнесите. И ние силно се надяваме да успеем да мотивираме и да насърчим високопоставени лидери, бизнесмени за идеята, че техните бизнеси, когато имат мисия, подпомагаща другите, са много по-успешни. Относно въздействието върху хората и от гледна точка на печалбата се определят от това до каква степен тези бизнеси помагат и подкрепят целите за устойчиво развитие, а в следствие след такива действия те оказват положително влияние върху децата в дългосрочен план“, каза още д-р Муйта. 

Според нея бизнесите в България отдавна допринасят за развитието на обществото и в полза на децата

„Ние проведохме изследвания, свързани с начина на инвестиране и в отговорността на бизнесите пред обществото. Забелязахме, че по-голямата част от тях са инвестирали в образование и в овладяване на умения на младите. А инвестирането в хората и в тяхното развитие е важен принос за бъдещето и за обществото. Други са инвестирали в здравния сектор и в развитието на децата. Тогава си казахме, да, трябва бизнесите и ние да седнем заедно. А когато бизнесите имат мисия, която е в полза на обществото, тогава ние заедно можем да стигнем до взимането на по-добри решения, които да имат по-голямо влияние и полза за хората... Имаме вече бизнеси и лидери в България, с които УНИЦЕФ работи. През последните години обърнахме внимание на финансирането. Но сега трябва да погледнем не само на финансирането, а по-скоро трябва заедно да се опитаме да използваме целия потенциал на бизнесите и те да имат кауза, мисия. Ако се стремим да подкрепяме развитието на обществото, това означава, че светът ще оцелее, бизнесите ще оцелеят и всеки ще има успех“. 

Д-р Муйта посочи, че причината, поради която се цели среща на бизнес лидерите в България на този форум, е, че така те ще могат да разберат, че когато инвестират в социални дейности и в развитие, то е в подкрепа на целите за устойчиво развитие и на децата

„Ние направихме едно изследване в България сред 600 фирми, бизнеси и практики, подкрепящи социални каузи – от тях 63% инвестират в образование и за придобиване на умения на деца. 22% допринасят за здравеопазването, а другите 15% инвестират в намаляване на бедността. Да, мога смело да заявя, че местните бизнеси допринасят за целите. А ние бихме желали да насърчим повече бизнеси да го правят и да обръщат повече внимание на стратегиите, да правят оценка на въздействието, което оказват за развитието на гражданското общество. Ако погледнете изследванията по света, ще забележете, че най-успешните бизнеси в света са тези, при които има определена кауза, мисия. Deloitte Insights посочва, че такива фирми и бизнеси с кауза имат много по-силно пазарно участие и влияние, три пъти по-бързо се развиват и растат успешно, в сравнение с компании, които не инвестират и не допринасят за обществото. А ако погледнете Global Purpose Index ще забележите, че 85% от бизнесите, при които има цел/кауза се наблюдава положителен ръст и те се справят успешно. А при 42%, при които няма никаква кауза, няма прираст и бизнесите им залязват. Когато споделяме, обсъждаме добри практики и опитности, сме склонни да подобрим бизнесите в България и тяхното положително въздействие върху промените в обществото. Погледнато по този начин, това е инвестиране в дългосрочен план и бенефициент са хората на България“. 

Д-р Джейн Муйта сподели за коронакризата в родната ѝ Кения: 

Кения е с огромно население от 50 милиона жители, с голяма бедност и следователно стоят много големи предизвикателства. А когато говорим за превантивни мерки като спазване на разстояние, социално отделяне, миене на ръце - там на много места дори липсва вода, или закупуването на маски, наистина е трудно и като цяло здравеопазването е слабо развито. И въпреки това, когато погледнем статистиката, отчитаме, че можем да се справим със ситуацията. Но, да, ние сме в очакване на създаването на ваксина. 90 000 са дали положителен резултат за тази седмица, а 1500са починалите от Covid. Разбира се, подобни резултати може и да не отразяват реалността. Също така там не се правят много тестове, но, да, има готовност и добра воля да се предпазваме и да предотвратим кризата“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна. Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община-Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избиратерлните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 хил. с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с една..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24