Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карадайъ беше преизбран начело на ДПС, Ердоган поздрави делегатите

| обновено на 12.12.20 в 17:53
Снимка: БГНЕС

Мустафа Карадайъ беше преизбран за председател на ДПС на провелата се днес Десета национална конференция на партията. Той определи като основна цел на движението победа на предстоящите избори и участие в изпълнителната власт.

Под мотото „Свобода, единство, заедност“ ДПС провежда днес онлайн десетата си Национална отчетно-изборна конференция. Събитието се излъчва на официалната Фейсбук страница на пресцентъра на Движението за права и свободи.


Форумът беше открит от бившия депутат Юнал Лютфи, който изтъкна историческите заслуги на партията за опазване на етническия мир в страната и обяви, че на предстоящите избори ДПС трябва да се представи в пълния си потенциал, за да се противопостави на „сегашното некомпетентно управление“.

Председателят на партията Мустафа Карадайъ също разкритикува управлението. Той изтъкна, че ДПС отбелязва своето безпокойство за състоянието на страната. Липсата на реформи и стимули за спасяване на бизнеса са проблеми, чието решение е извън възможностите на правителството, а причината за това е включването на национализми и популизми в централната власт, каза Карадайъ.

„Налице са предпоставки за историческата мисия на ДПС в името на спасението на България. Трябва да използваме нашата сила и енергия за промяна на статуквото, за да гарантираме реформа на всички сектори в страната. Ние трябва да бъдем активни и да реализираме нашата програма за ускорено догонващо икономическо развитие на страната“, подчерта още той.

Целта на ДПС е достойно представяне на изборите и участие в изпълнителната власт, обяви още Мустафа Карадайъ. Той посочи, че са налице предпоставки да бъде изпълнена  историческата мисия на ДПС в името на спасението на България чрез реформа на всички сектори и реализиране на  програмата за ускорено догонващо икономическо развитие на страната:

„За да се реализира нашата програма, е нужно силно ДПС. Най-важната цел на ДПС е да се утвърди като един от реалните политически субекти у нас със значимо участие в парламента и местната власт, а така също и в централната изпълнителна власт“.


Аплодисменти предизвика включването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в конференцията. В приветственото му слово към делегатите, прочетено от евродепутата Илхан Кючюк, той призова за активност в справянето с предизвикателствата на днешния ден:

„Задачата на задачите – да предотвратим очертаващата се на хоризонта хуманитарна катастрофа. Всички усилия трябва да бъдат центрирани в борбата с коронавируса и последствията от него за нашите избиратели и за всички граждани на страната“.

След това самият Доган поздрави делегатите:


„Така съм се сърдил на съдбата, че ме направи политик, но като гледам как се появявате, утвърждавате и развивате, трябва да се извиня на съдбата, защото получавам едно огромно вътрешно удовлетворение като ви гледам как сте модел за другите“.

Приветствие към делегатите поднесе и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Словото му бе излъчено по време на провеждащия се онлайн форум. Той изрази съжаление, че не е могъл да се включи в работата на конференцията, но пожела протичането ѝ да е успешно за благото на - цитирам - сънародните ни в България. Знаете, че сърцето ни е с вас, допълни той.

"Виждаме, че под лидерството на моя скъп приятел, министър-председателя Борисов България продължава да води решителната си борба с короновируса. Изхождайки от разбирането, че "Приятел в нужда се познава", в най-критичния период на пандемията бяхме до нашата съседка България, предоставяйки ѝ медицинска помощ и подкрепа", каза Ердоган.

„Вярваме, че Движението за права и свободи, заело своето важно място в българската демокрация, ако е рекъл Господ, ще продължи по своя път с по-всеобхватно и приобщаващо разбиране през новия период. Турция ще продължава да бъде до вас на основата на добросъседските си отношения, приятелството и съюзническите си връзки с България", каза още турският президент.

На юбилейната конференция ще бъдат избрани председател и членове на Централния съвет. Преди това настоящият председател Мустафа Карадайъ ще представи отчет за дейността на партията.

Сред официалните гости са лидерите на европейските и световни либерали, Хакима ел Хаите, президент на Либералния интернационал, и Ханс ван Баален, президент на АЛДЕ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Соня Момчилова

Членовете на СЕМ не успяха да изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те получиха само по два гласа "за". Предстоят нови обсъждания и ново извънредно заседание на СЕМ...

публикувано на 25.04.24 в 11:32

БАБХ с традиционни проверки преди празниците

Традиционно преди Великден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна масирани проверки в търговската мрежа. Те ще продължат един месец – до 8 май. Проверките обхващат производствени обекти, обекти за търговия на едро и дребно и заведения за обществено хранене. Акцентът е върху стоките с повишено потребление преди..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-мета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За последните 5 месеца екипът на Терзиев само по една от различните алинеи от Закона за обществените..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти. Самият коклюш е със сменена физиономия – не е характерното, което сме чели в нашите учебници...

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват..

публикувано на 25.04.24 в 10:25