Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три допълнителни спирки по маршрута на Родопската теснолинейка

Снимка: Ани Петрова

БДЖ открива три допълнителни спирки по маршрута на Родопската теснолинейка. От утре почитателите на влакчето ще могат да спират на Якорудските минерални бани и на село Варвара. Третата спирка е панорамна, откъдето се виждат най-живописните места на Родопите. По идея на Сдружението „За теснолинейката“ спирката ще носи името на проектанта на трасето Стоян Митов. Това обясни Кристиан Ваклинов, председател на сдружението:

„Живописно място, няма достъп до него по никакъв друг начин, дори по пешеходни пътеки. Именно там, ако слезе човек и погледне, се виждат два етажа от линията. И си мечтаех там един ден да бъде открита спирка за туристите. Туристическият интерес нараства с всяка изминала година и в същото време осморката е гениално решение, което до ден днешен се изучава в реномирани строители и архитектурни университети в целия свят“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Партиите и коалициите могат да направят последни промени в кандидатските листи

До днес партиите и коалициите могат да правят промени в кандидатските листи, съгласно сроковете в хронограмата на Централната избирателна комисия, припомня БТА. При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат, партията или коалицията, която го е предложила, може да предложи за регистриране друг..

публикувано на 26.09.24 в 07:27
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан, 23 септември 2024 г.

САЩ, ЕС, Великобритания и други зоват за незабавно временно примирие в Ливан

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и други страни призоваха за незабавно временно примирие в Ливан на фона на задълбочаващия се конфликт между Израел и шиитската организация "Хизбула". Подготвеното от Съединените щати и Франция предложение, подкрепено от коалиция от съюзници, предвижда незабавно прекратяване на сраженията в..

публикувано на 26.09.24 в 07:24
Иван Кондов

Кондов участва в среща на Г-20

В рамките на общия дебат на общото събрание на ООН министърът на външните работи Иван Кондов участва в среща на Г-20, организирана от настоящото бразилско председателство на формата.  В изказването си Кондов подчерта, че поддържането на правилата, от които зависи международният ред е една от ключовите задачи, а форуми като Г-20 имат важен принос в това..

публикувано на 26.09.24 в 07:21

Враца отново е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град. Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на четенето, в който ще участват библиотекари и учители. Ще има и работилница по калиграфия. Фестивалът..

публикувано на 26.09.24 в 06:45

"Открий своя спорт" в Плевен

Масова спортна проява за деца и родители под надслов "Открий своя спорт" предстои в Плевен.  В нея ще се включат 30 спортни клуба от 18 вида спорт - баскетбол, карате, бокс, борба, шахмат, футбол, волейбол, плуване, лека атлетика, спортна акробатика, тенис на корт и други.  От 18.00 часа в Градската градина всички желаещи могат да участват в..

публикувано на 26.09.24 в 06:41

Планова техническа профилактика на предаватели

На 26 септември от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ГАБРОВО 4 на честота  103.2  MHz и  КАРНОБАТ 4 на честота 95 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 26.09.24 в 06:00
Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис говори пред Общото събрание на ООН в централата на организацията в Ню Йорк

Сблъсък по Кипърския въпрос от трибуната на Общото събрание на ООН

Трибуната на Общото събрание на ООН в Ню Йорк стана поле на остър сблъсък по Кипърския въпрос. В речта си в сряда вечерта президентът на Кипър Никос Христодулидис нарече твърденията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за съществуването на две отделни държави на острова „ревизионистични“ и „незаконни по отношение на международното право“...

публикувано на 26.09.24 в 04:23