Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затихващи протести и наближаващи избори

Политолозите Антоний Гълъбов и Борис Попиванов пред БНР

Снимка: БГНЕС

"Протестът се опитва да се приближи към някакви важни дати и ориентири, които имат самостоятелно значение, но не успя да се развие като граждански протест, много нисък хоризонт му беше даден от президента Румен Радев, затова в момента има по-скоро усилия от отделни групи за натиск, отколкото на цялостен граждански протест". Това каза пред БНР политологът доц. Антоний Гълъбов във връзка с днешния антиправителствен протест пред Министерския съвет.

Според политолога доц. Борис Попиванов страната върви към редовни парламентарни избори:

"Те ще протекат в не по-малко напрежение от това, в което живеем в момента заради пандемията и политически протести. Никоя от причините, които изкараха хората на улицата през лятото, не е отстранена и това прави напрежението по-голямо. От всички политики на правителството по отношение на пандемията и социално-икономическото положение в страната създават усещане на несигурност в обществото. На улицата имаме само един връх от този огромен айсберг".

Обявяването от президента на датата 28 март като подходяща за предстоящите избори, доц. Гълъбов определи като прибързано, според доц. Попиванов обаче тя отговаря на настроението за предсрочни избори.

"Важно е да се положат допълнителни усилия за това изборният процес да бъде проведен по-добре. Аз продължавам да си мисля, че провеждането на изборите би трябвало да е в два дни и не в класни стаи, а във физкултурни салони. С достатъчно възможности за предприемане на по-добри противоепидемични мерки, може би с осигуряване на "зелени коридори" за по-възрастните хора. Изявлението на г-н Радев нямаше подобна цел", коментира Антоний Гълъбов.

Борис Попиванов уточни, че технологичната част е важна, но въпросът опира и до предвидимостта на самия изборен процес:

"Добре е политическите сили да знаят кога точно ще бъдат изборите, ако не се случи нещо изключително неприятно в епидемиологичен план".

Според двамата политолози гласуването по пощата е вариант в условия на пандемия, но вече няма време за организирането му. Доц. Гълъбов посочи, че ако бъде подготвен вот по пощата, това ще даде още аргументи на онези, които от сега се опитват да подготвят общественото мнение за това, че ще оспорват изборните резултати:

"Това е лош сценарий, но по всичко личи, че има подготовка да не се признаят резултатите от вота. Досега не се е случвало такова нещо".

По думите на Антоний Гълъбов 45-ият парламент ще е с повече парламентарни групи и е възможно да има проблем с формирането на правителство, както и вземането на решения от НС да бъде забавено.

Доц. Попиванов посочи, че управляващите от ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов внушават, че са незаменими и никой освен тях не би могъл да изгради стабилно управление.

Интервюто на Людмила Железова с Антоний Гълъбов и Борис Попиванов и репортаж на Николай Христов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се включиха отбори от 46 държави с общо 198 участници. Ден преди да отпътуват за Иран, най-добрите..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към друг проект. Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса и заяви, че искал да гради..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането на единната европейска валутата. От "Възраждане" предлагат удължаване от един на три месеца на..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково Сигналът за горящи сухи треви и храсти..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са заделени към 100 000 лева от бюджета за текущ ремонт.  За следващата година се предвижда нов..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11 самолета и хеликоптери гасят по въздух. Прехвърлиха противопожарна техника от съседни области...

публикувано на 29.07.24 в 19:31